Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η παθογένεια της Υγείας, ο εμπαιγμός και μιά συνταγή.. θεραπείας !

Θέσεις - Απόψεις

Η Υγεία, ως γνωστόν, αποτελεί το ύψιστο αγαθό του Ανθρώπου. Προϋπόθεση της ύπαρξης, της διαιώνισής και της ομαλής λειτουργίας του, σαν έμβιο όν.
Κατά συνέπειαν, αυτή πρέπει να συνιστά την πρωταρχική μέριμνα κάθε κυβέρνησης ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κράτους.
Με τη διεσταλμένη ερμηνεία του γνωστού ρωμαϊκού γνωμικού «Primum vivere, deinde philosophare», δηλαδή, «πρώτα εξασφαλίζεις την επιβίωση και μετά….όλα τα άλλα», γίνεται αντιληπτή η σημασία της Υγείας !
Όμως ο παράγων Υγεία, σαν κρατική μέριμνα και πρόνοια έχει μία δυστυχή ιδιαιτερότητα. Ανήκει στα λιγοστά εκείνα, όπου οι επενδύσεις εκεί δεν έχουν απόδοση και ανταποδοτικότητα σε χρήμα.
Η Υγεία, ως οικονομικό μέγεθος, δεν παράγει πλούτο αλλά, αντιθέτως, καταναλώνει. Και καταναλώνει πολύ ! Όχι γιά να προάγει ή να βελτιώσει κάτι αλλά, μόνο και μόνο, γιά ν’ αποκαταστήσει (και όχι πάντα) τα πράγματα στη προτέρα τους κατάσταση.
Αποτελεί ένα τεράστιο πίθο των Δαναΐδων, όπου όποια δαπάνη ρίχνεται, χάνεται ανεπιστρεπτί !
Η εξέλιξη της ζωής, της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτεί, και δικαίως, όλο και περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό, περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις, ακριβότερα μηχανήματα νέας γενιάς, πλήθος εργαλείων, εξαρτημάτων και συσκευών καθώς και σωρείαν αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων. Δηλαδή χρήμα ! Πολύ χρήμα.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες λειτουργικού κόστους που απαιτούνται γιά ένα άρτιο και αποδοτικό σύστημα Υγείας, πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει, σήμερα, κράτος στο κόσμο που να μπορεί ν’ ανταποκριθεί, στοιχειωδώς έστω, στην πλήρη και άρτια δημόσια παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες του. Γι’ αυτό και παντού η υπόθεση Υγεία έχει περάσει, ως μη όφειλε, στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της εμπορευματοποίησης.
- Θες να βρεις την υγειά σου, σκάστα και σκάσε ! Δεν έχεις, πας σαν το σκυλί στ’ αμπέλι !
Βεβαίως, κάθε κράτος και κάθε κυβέρνηση προσπαθεί και κάνει ότι μπορεί. Και όσο της επιτρέπουν τα οικονομικά της πλαίσια. Κάποιοι κάτι καταφέρνουν και κάποιοι άλλοι, απλώς, προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο !
Στο «όπου φτωχός κι η μοίρα του» εντάσσεται κι η χώρα μας. Προσπαθεί με πασαλείμματα και μικροπολιτικές. Και τη γνωστή ελληνική τσαπατσουλιά !
Αποτέλεσμα, η έλλειψη σύγχρονων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων (διάβαζε ράντζα), η έλλειψη ικανοποιητικού, σε πλήθος και αμοιβή, προσωπικού (διάβαζε «φακελάκι»), η έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού (διάβαζε διαπλοκή, μίζες, υπερτιμολογήσεις, βερεσέδια, κομπίνες κι αρπαχτές).
Τελικά, ο χώρος του πολυτιμότερου, ιερότερου και σοβαρότερου ανθρώπινου αγαθού κυριαρχείται από την ανάλγητη κερδοσκοπία, το στυγνό εκβιασμό, την γενικευμένη διαφθορά. Δηλαδή την απόλυτη απανθρωπιά !
Στην καλύτερη περίπτωση οι πάσης φύσεως φαρμακοβιομήχανοι και προμηθευτές γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και την αδυναμία της έγκαιρης, (σε λογικό χρόνο), πληρωμής ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Και προσπαθούν με τη μέθοδο της αισχροκερδούς υπερτιμολόγησης να καλύψουν, με τα εισπραττόμενα και φαινόμενα ως «ψίχουλα, τα λειτουργικά και παραγωγικά κόστη, τις μίζες και τα κέρδη τους. Απλά πράγματα !
Είναι τελείως παράλογο να επιβιώνουν φαρμακοβιομηχανίες και συναφείς επιχειρήσεις με τόσο τεράστιο «λαμβάνειν» από το Δημόσια, αν όλο αυτό το ποσόν δεν αποτελούσε «πανωπροίκι» κέρδους. Οπότε….άσ’ το να τρέχει !
Γιά παράδειγμα, πως εξηγείται γνωστή οικογένεια φαρμακοβιομηχάνων στην οποία οφείλει το Δημόσιο τεράστια ποσά, όχι μόνο να μην χρεοκοπεί αλλά και να συντηρεί, επί χρόνια, την πιό ακριβή ομάδα μπάσκετ της Ευρώπης ! Αίνιγμα πανεύκολο γιά πολύ μικρά και καθυστερημένα παιδάκια !
Ήδη σήμερα, η χαριτωμένη κομματική «λουλού» (θηλυκή μεταφορά του όρου «κομματόσκυλο») επαίρεται γιά τον, δήθεν, διακανονισμό του συσσωρευμένου χρέους προς τους, πάσης φύσεως, πιστωτές του ΕΣΥ, που πέτυχε ! Ψευτοδιακανόνισε το υπάρχον χρέος συνεχίζοντας την ίδια τακτική προμηθειών, μέχρι να ξαναγεμίσει το βαρέλι ! Δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της ίδιας εγκληματικής τακτικής των προηγουμένων κυβερνήσεων που έριξαν τη χώρα στο γκρεμό με την κοντόφθαλμη διαχείριση και απραξία τους.
Πετάμε το μπαλάκι στον επόμενο και, στρουθοκαμηλίζοντας, ….καθαρίσαμε !


Η στήλη πιστεύει ότι η διάσωση του ΕΣΥ περνάει μέσα από την εξής (ή κάποια παραπλήσια) διαδικασία.
α) Αναδιαπραγμάτευση του συνολικού χρέους με ανοιχτά χαρτιά και καλή διάθεση, εκατέρωθεν. Χωρίς τρυκ και κόλπα. Με επίγνωση του φουσκώματός του, λόγω αφερεγγυότητος, και σαφή προσδιορισμό της εξόφλησής του, σε ρητές ημερομηνίες καταβολής δόσεων γιά απόλυτη διασφάλιση των πιστωτών. Οπότε κι αυτοί, με τη σειρά τους, νοιώθοντας σιγουριά, θα περιορίσουν τις απαιτήσεις τους.
β) Του λοιπού, κάθε προμήθεια θα γίνεται με ανοιχτούς και διαφανείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς και άμεση πληρωμή, τοις μετρητοίς ! Χέρι με χέρι.


Να δείτε γιά πότε θα πέσουν οι τιμές ! Και το συνολικό κόστος των υλικών και των φαρμάκων θα διαμορφωθεί κάτω του αντίστοιχου, π.χ. της Κύπρου, αφού η Ελλάδα αποτελεί μεγαλύτερη αγορά !
Όμως μέχρι τώρα, αφού η Κύπρος πληρώνει και η Ελλάδα φεσώνει, είναι πολύ λογικός ο τιμολογιακός διαφορισμός, εις βάρος μας, και δεν πρέπει να μας ξενίζει !


Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Αν δεν πέσει ζεστό χρήμα στον τομέα της Υγείας, προκοπή δεν γίνεται. Ούτε ΕΣΥ φτιάχνεται. Κι ας αφήσει η κυρία Τζοκόντα τους λαϊκισμούς και το πασάρισμα των ευθυνών στους…ανάλγητους εκβιαστές προμηθευτές. Γεννήματα της αναξιοπιστίας του κράτους είναι ! Αντικομπίνα στη κομπίνα και…. χάνεται ο έλεγχος.
Χωρίς λεφτά θα βουλιάζουμε συνέχεια στο τέλμα της γνωστής ελληνικής τσαπατσουλιάς. Με τις κουτοπονηριές, τις λοβιτούρες, τις προχειρότητες, τις αρπαχτές, ένθεν και ένθεν, και με μοναδική επιδίωξη να τσουλάει ο καιρός και …έχει ο Θεός.
Να δώσουμε τη σκυτάλη στον επόμενο, αυτός στο μεθεπόμενο και… πάει λέγοντας !
Και όποιος ταλαίπωρος φτωχός (οι έχοντες ακολουθούν άλλες διαδρομές !) αρρωσταίνει και καταφέρει να επιβιώσει, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν. Μπίνγκο ! Κέρδισε !


Ούτως η άλλως οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στο τζόγο. Ας τζογάρουν και τη ζωή τους !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου