Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Θέσεις - Απόψεις

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ( Μέρος ΙV )
( Η, βίοι παράλληλοι )

Δυστυχώς η περισσότερον ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα είναι η «ποδοσφαιρική». Η πιό απλή, η πιό κατανοητή, αυτό που απλά λέμε «καθομιλουμένη». Σχεδόν το απόλυτο μέσον συνεννόησης (δυστυχώς) γι’ αυτό και ο διάχυτος παραλογισμός και η ασυνεννοησία. Μαζί και ο άκριτος φανατισμός. «Να κερδίζει η ομάδα , έστω και με γκολ οφσάιντ η ανύπαρκτο πέναλτυ στο 90’. Αρκεί να κερδίζει». H μόνιμη φιλοσοφία μας και η μόνη μας μέριμνα. Παντί τρόπω και πάση θυσία. Κι ας μη παίζει καλή μπάλα. Κι ας είναι "κουρέλα" !
Γι’ αυτό και το σημερινό κείμενο θα «παίξει» με ποδοσφαιρικές όρους, προς μεγαλύτερη κατανόηση. Η στήλη θα προσπαθήσει ν’ αποφύγει τα αντιαθλητικά φάουλ, αν και δηλώνει ότι θα παίξει σκληρό παιχνίδι με κατεβασιές απ’ το κέντρο !
Στο ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο κυριαρχούν, από πλευράς πλήθους οπαδών, τρεις ομάδες. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.
Οι δύο πρώτες διαθέτουν διοικήσεις με μεγάλη οικονομική επιφάνεια οι οποίες τους εξασφαλίζουν άνεση δαπανών και χειρισμών που επιτρέπουν λάθη, σπατάλες, αστοχίες και κάθε λογής παλαβομάρα.
- Γουστάρω και πληρώνω !
Και οι οπαδοί, κατευχαριστημένοι, έχουν τη πολυτέλεια να πλακώνονται μεταξύ τους, στις εξέδρες και αλλαχού, εκτονώνοντας τη «καφρίλα» και τη πλεονάζουσα ενεργητικότητα τους, γυρίζοντας ύστερα σπίτι, πλήρως ικανοποιημένοι, η σε κανένα νοσοκομείο με σπασμένο κεφάλι. Προφανώς όχι και τόσο ενθουσιασμένοι !
Η τρίτη ομάδα, η ΑΕΚ, δεν έχει πίσω της διοικούντες «λεφτάδες», στο βαθμό που απαιτείται, γιά να αντιμετωπίσει τους άλλους δύο επί ίσοις όροις. Οι κατά καιρούς «τιμονιέρηδές» της, μπροστά σε Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Γιαννακόπουλο και λοιπούς φαντάζουν «ψιλολιγούρηδες». Βάζουν κάποια λίγα λεφτουδάκια ( καθόλου ευκαταφρόνητα γιά τους κοινούς θνητούς, αλλά όχι αρκετά γιά τον Καιάδα της ποδοσφαιρικής ουτοπίας ) και μετά …τέρμα ! Η καταβόθρα που λέγεται ΠΑΕ τα καταβροχθίζει, μαζί με την ματαιοδοξία των «προέδρων», ώσπου να πεις κύμινο. Και μετά το χάος και τα άδεια ταμεία !
Όμως γιά να μη δείξουν ότι υστερούν, μπροστά στους άλλους και το πλήθος των φανατικών οπαδών τους, να οι ακριβές μεταγραφές, να οι μεγάλοι μισθοί, να τα λούσα, οι πολυτέλειες, οι προετοιμασίες σε διάφορα αθλητικά κέντρα του εξωτερικού και οι αλόγιστες σπατάλες. Και όλα βερεσέ !
Τα δάνεια γιγαντώνονται, οι πιστωτές θέλουν τα λεφτά τους και διαμαρτύρονται, το ΙΚΑ το ίδιο, οι παίκτες δυσφορούν απλήρωτοι και σέρνονται στο γήπεδο απειλώντας με προσφυγές. Μπάχαλο !
Ήδη η πολιτεία μία φορά με κάποια φαυλοκρατική διάταξη, το περίφημο άρθρο 44, έσβησε κάμποσα χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις που έπεσαν στις πλάτες του λαού. Αλλά αυτό το βιολί δεν μπορεί να συνεχιστεί και έτσι τώρα ξύνουν το πάτο του βαρελιού μήπως βγει κανένα ευρό γιά να πληρώσουν το…. ρεύμα.
Μία θλίψη, μία μιζέρια, μιά ποδοσφαιρική δυστυχία !
Κι όλα αυτά γιά να μην φανεί ότι …υστερεί. Να φαίνεται κι αυτή … μεγάλη !
Και οι οπαδοί της να μη χαμπαρίζουν τίποτε. Θέλουν….πρωταθλήματα και διακρίσεις ! Θέλουν παιχταράδες, θέλουν γήπεδο, τα θέλουν όλα ! Και επειδή όλα αυτά δεν έρχονται ( μαζί με τον μεγαλολεφτά που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις γιά να έλθουν ), διαμαρτύρονται, κάνουν ντου και διακόπτουν συνεντεύξεις, κάνουν…. κατάληψη στα Γραφεία της ομάδας και κάθε άλλη ανοησία που προδίδει άδεια, από μυαλά, κεφάλια και περίσσεια βαρβαρότητα.! Όμως το αποτέλεσμα : «μηδέν εις το πηλίκον».
Όταν τα έσοδά σου υπολείπονται σημαντικά των εξόδων σου και έχεις καταφεσώσει την αγορά προκοπή δεν θα δεις στον αιώνα τον άπαντα. Οι αγορές ακριβών παικτών που, μετά, δεν έχεις να τους πληρώσεις μόνο ξεφτίλα σου φέρνουν. Όχι τίτλους και διακρίσεις αλλά υποβιβασμός στη Β' Εθνική και.... βάλε !

Τώρα, αν όπου ΑΕΚ βάλλετε την Ελλάδα, τους Έλληνες ως φιλάθλους της, ως επιδιωκόμενες νίκες θεωρήσετε την άνετη και τρυφηλή ζωή, τις διοικήσεις της ως ελληνικές Κυβερνήσεις και όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βάλετε τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχετε μία ανάγλυφη μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας, του οικονομικού της προβλήματος και των αναγκαίων λύσεων.
Οι «οπαδοί» οπωσδήποτε θα δυσφορούν και θα φωνάζουν, αλλά…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου