Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Μαρκ Τουαίν», ο μοναδικός, ο διαχρονικός, ο ανεπανάληπτος.



Μιά άγνωστη διάλεξη στο Παρίσι. 
 
 
    Ο πασίγνωστος Αμερικανός χιουμορίστας συγγραφέας και ποιητής, περισσότερο επίκαιρος σήμερα, παρά ποτέ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
   Κάτω απ’ αυτό το ψευδώνυμο κρύβεται ο Σάμουελ Λάνχορτ Κλέμενς, ένας ανήσυχος τύπος του αμερικανικού νότου, που γεννήθηκε το 1835 στη Φλόριντα του Μισούρι κι έμελλε ν’ αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα του στην παγκόσμια λογοτεχνία. 
   Η τυχοδιωκτική του φύση κι η αγάπη του γιά  ταξίδια και  περιπέτεια τον έκανε, αρκετά πριν τα 20 του χρόνια, πηδαλιούχο σε ποταμόπλοιο του Μισσισσιπή. Τότε, αφού όπως είναι γνωστό ότι  το βάθος των ποταμών μεταβάλλεται συνέχεια, από προσχώσεις ή μεταβολή της ποσότητος του νερών που κουβαλούν, τον έλεγχο της ασφάλειας του πλού  τον είχαν δύο μούτσοι, ειδικά επιφορτισμένοι προς τούτο. Ο ένας βυθομετρούσε συνέχεια μ’ ένα βυθόμετρο κι ο άλλος κατέγραφε το βάθος. Έτσι, φώναζε λοιπόν ο πρώτος, μετρώντας:
   -  Mark two! Δηλαδή, «Γράψε δύο!», εννοώντας δύο οργιές.
   Έγραφε 2 στο κατάστιχο, ο δεύτερος μούτσος και συνέχιζαν το μέτρημα και την καταγραφή.
  Απ’ αυτή την διαδικασία προέκυψε το ψευδώνυμο «Mark Twain», δηλαδή, σε  ελεύθερη απόδοση, «Γραψοδυάρης»!
 Στα 20 του, ο Τουαίν πήγε χρυσοθήρας στην Καλιφόρνια και, παράλληλα, άρχισε να δημοσιογραφεί, ώσπου η μανία του γιά ταξίδια τον έστειλε, ως ανταποκριτή της εφημερίδος Alta California του Σαν Φραντσίσκο, το 1867, στα λιμάνια της Μεσογείου. Οι εντυπώσεις του αποτέλεσαν το υλικό του πρώτου του βιβλίου, με τίτλο «Το ταξίδι των αθώων». Έκτοτε, έγραφε με μανία, γενόμενος γνωστός παγκοσμίως.
  Το κοφτερό του μυαλό κι η φαρμακερή του γλώσσα, μέσα σε μιά κοινωνία απόλυτα συντηρητική, τον έκαναν να κατηγοριοποιεί τα γραπτά του. Σ’ εκείνα που δημοσιεύονται και σ’ εκείνα που δεν, προσέχοντας επιμελώς να μην σκανδαλίζει ….πολύ!  Έτσι χρειάστηκαν 25 τόμοι γιά να συγκεντρωθεί και δημοσιευτεί το συνολικό του έργο,  αρκετά μετά τον θάνατό του, που συνέβη το 1910, αφού τα περισσότερα γραπτά του παρέμεναν αδημοσίευτα και άγνωστα!
   Ανάμεσα στα πιό πιπεράτα του έργα υπήρξε και το κείμενο  μιάς καταπληκτικής διάλεξης που έδωσε στο Παρίσι το 1879, αναγνωρισμένος πλέον συγγραφέας, ως  τιμώμενο πρόσωπο του συλλόγου «Stomach Club», με την οποία θα έκλεινε τις εργασίες ενός ανόητου και ανούσιου συνεδρίου. Μιά, σχετικά, όχι πολύ γνωστή σελίδα της πολυποίκιλης δραστηριότητός του.
  Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως επρόκειτο περί αφόρητα πληκτικής διαδικασίας και συνάθροισης, φρόντισε κι έγραψε ένα εξόχως σοκαριστικό χιουμοριστικό κείμενο, του οποίου η από βήματος ανάγνωση σόκαρε και ταρακούνησε την καλή παρισινή κοινωνία και έκανε τους… συνέδρους, με γουρλωμένα μάτια,  να μην ξέρουν πού να κρυφτούν κι από πού να φύγουν από την ταραχή τους, βλαστημώντας, μέσα τους, την έμπνευση να καλέσουν αυτόν τον παλαβό, τιμώντας τον μάλιστα, στο συνέδριό τους! Στην αίθουσα έγινε ένας μικρός χαμός! 
  Το θέμα που επέλεξε να αναπτύξει ο Τουαίν είχε τίτλο: «Σκέψεις γιά την επιστήμη του Αυνανισμού» και γενικό συμπέρασμα το : «Ο αυνανισμός αποτελεί την μητέρα όλων των εφευρέσεων»!!!

   Λόγω του μήκους της ομιλίας, αλλά και γιά να μην σας κουράζω περισσότερο, θα την αναρτήσω αυτούσια, σε δεύτερο μέρος.  Στο μεταξύ, όσοι αδημονούν μπορούν ν’ αρχίσουν την… προπόνηση μόνοι τους και… από τώρα. Σιγά-σιγά μόνο και με αργές παλινδρομικές κινήσεις!  Έτσι γιά…. ζέσταμα. Οι υπόλοιποι μαζί μου, αύριο! Μην λείψει κανείς.
                                                                                                     
  
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου