Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο ανοιξιάτικος και συμβολικός μήνας «Μουνιχιών»!




Τυχαίο; δεν νομίζω!

   Ως καλώς γνωρίζουν όλοι οι αρχαιολάτρες, μεταξύ αυτών και η στήλη, ο δέκατος μήνας του αρχαίου αττικού ημερολογίου λεγόταν “Μουνιχιών”,  (15 Απριλίου – 15 Μαΐου, περίπου). O μήνας πήρε το όνομά του από σχετικές εορτές οι οποίες ετελούντο προς τιμήν της, εν Μουνιχία, Αρτέμιδος και εις ανάμνηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνος.  Αυτή είναι η μία εκδοχή, η γνωστή, η επίσημη. Η στήλη όμως, κατόπιν μακροχρονίου κι ενδελεχούς ερεύνης, ανακάλυψε και μίαν ακόμη, την οποία φέρνει στο φως σήμερον, κατ' αποκλειστικότητα, και την γνωστοποιεί εις το πανελλήνιον γιά να καταγραφεί εις τας δέλτους της Ιστορίας!


   Ο Ιππίας, υιός του Πεισίστρατου, τύραννος των Αθηνών κι αυτός, (σαν τον πατέρα του), δεν είχε τις διοικητικές ικανότητες  εκείνου.   

 

Γιά τον Πεισίστρατο, άλλωστε, είχε βγει  το γνωστό άσμα που τραγουδούσαν οι παρθένες, κατά την πομπή των  Παναθηναίων:

    - Γλυκέ μου τύραννε….!, κ.λπ.,  μετά από την ανάκρουση του, επίσης, δημοφιλούς εμβατηρίου, που άρχιζε κάπως… έτσι:

    - Σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος,…. κ.λπ., κ.λπ.....
    
   Τελικά, ο λαός ξεσηκώθηκε κατά του Ιππία και σε μιά ομαδική διαμαρτυρία των Αθηναίων πολιτών στην Εκκλησία του Δήμου ακούστηκε το :
   - Είστε  ποοοοολύ… ωραίος τύπος κύριε!  Αυτό τον μήνα, κάνατε την πόλη μας μ…… !
   Και τον μεν Ιππία εξεδίωξαν, πυξ-λαξ και οδάξ, (αναζήτησε καταφύγιο στην Περσία),  τον δε μήνα ονόμασαν, συνειρμικά και συμβολικά, … Μουνιχιώνα.
   

   Ερχόμενοι, τώρα, στη νεώτερη Ελλάδα βρίσκουμε σειράν αντίστοιχων γεγονότων που συνέβησαν κατά τον μήνα αυτόν, με ανάλογα δυσμενή αποτελέσματα γιά τον τόπο. Χαρακτηριστικά δείγματα έχουμε, την 21η Απριλίου του 1967 και την 23η Απριλίου 2010. Στην πρώτη ο Παπαδόπουλος με τη δικτατορία του και στη δεύτερη ο Παπανδρέου, (ας προσεχθεί το «Παπα», στην αρχή του ονόματος, έχει τη σημειολογία του, αφού έτσι αρχίζει κι η "παπαρδέλα"!), με το μνημόνιο και το κανό του, κατάντησαν κι οι δύο τη χώρα μ…..! Και ο μεν βρήκε καταφύγιο στον.... Κορυδαλλό, ο δε περιφέρεται στα Πανεπιστήμια της..... γενέτειράς του, ...διδάσκων το πως καταστρέφεις, στο τάκα-τάκα, μιά χώρα!  Αν προσθέσουμε μάλιστα πως τον ίδιο μήνα έκαναν την ΑΕΚ, …. όπως την έκαναν οι διοικήσεις της, (αυτοί που θα καταφύγουν, άραγε;), η θεωρία επαληθεύεται επακριβώς. Ταυτοχρόνως,  διαθέτουμε πλέον και πρόσθετες, αδιάψευστες αποδείξεις της αδιατάρακτης συνέχειας της φυλής των Ελλήνων, κόντρα στις ανιστόρητες αιτιάσεις του απεχθούς Φαλμεράϊερ.   
  

   
   Τελικά, σ’ αυτόν τον τόπο,  τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η Ιστορία χαράσσεται και παραχαράσσεται, αλλά οπωσδήποτε διδάσκει … κι έχει και την πλάκα της, αν την "διαβάσεις"  κατάλληλα και κάπως, ...   πιό ελεύθερα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου