Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κουτσαβάκια νέας κοπής.

" Οι μάγκες δεν υπάρχουν πιά, τους πάτησε το τραίνο...."


 
Λάθος εικόνα! Είπαμε γιά σύγχρονους μάγκες, αλλά όχι κι έτσι.


   Τυχαία, λίγες ημέρες πριν, παραβρέθηκα σε μιά σκηνή καυγά στο δρόμο,  όπου διαπίστωσα πως, τελικά, δεν πάτησε το τραίνο όλους τους μάγκες. Αυτό συνέβη μόνο στους πραγματικούς κι αυθεντικούς. Αυτούς με την λεβεντιά, την ανθρωπιά και το σθένος.  
   Ένας, τουλάχιστον, από τους θρασείς και ψευτόμαγκες, φαίνεται πως  του ξέφυγε! Ιταμός, προκλητικός και θρασύδειλος, με αντίπαλο κάποια ταλαίπωρη κι ανυπεράσπιστη γυναικούλα, έβγαζε όλη τη χυδαιότητα και τον βόρβορο της ψυχής του, προκαλώντας την αγανάκτηση στα πέριξ. Αυτό που λέμε, περίπτωση  «γιά σφαλιάρες» και με τα όλα της!
   Η σκηνή, προσβάλλουσα βάρβαρα πολιτισμό και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε έκανε να κρατάς, μετά μεγάλου κόπου, τα νεύρα σου. Δυστυχώς στην περίπτωσή μου, βοηθούσαν αποφασιστικά σ' αυτό και οι μερικές πλεονάζουσες δεκαετίες  στην  πλάτη. Βαρειές και ηττοφόρες, απέτρεπαν κάθε ενεργό ανάμειξη και με περιόριζαν στον παθητικό ρόλο του αγανακτισμένου θεατή, του ευχόμενου:
   - Ας βρεθεί, επί τέλους, ένας νεαρός χριστιανός να του τσαλακώσει τη μούρη και τον τσαμπουκά, αφού Μπαϊρακτάρηδες δεν υπάρχουν πιά!
   Αλίμονο όμως, τέτοιος αληθινός μάγκας, δεν βρέθηκε κανείς στο... ακροατήριο και η ψευτομαγκιά ... θριάμβευσε, γιά άλλη μιά φορά! Η σκληρότητα, η αδιαφορία, ο φόβος του κρυμμένου όπλου και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης προβλήθηκαν ανάγλυφα, σαν το απόλυτο χαρακτηριστικό των καιρών μας.  
   
   Αυτή η ιστορία και το ύφος του... "λεβέντη" μου θύμισε ένα μάγκικο διάλογο που άκουσα μικρός να σχολιάζουν οι γονείς μου γελώντας. Και μου έκανε τέτοια εντύπωση που ακόμη τον θυμάμαι.
   Ήταν από κάποιο επιθεωρησιακό νούμερο της εποχής, με τον Νίκο Ρίζο στα πρώιμά του, και κάποιον άλλον που δεν τον θυμάμαι καθόλου.

   Ο διάλογος ήταν ο εξής:

   - Που δουλέ-;
   -Στο Περαί-
   -Πόσα παί-;
   -Τρεις και πέ-
   -Τι τα κά-;
   -Τα μεθά-
   -Και τα ρέ-;
   -Τσιγαρέ-
   -Δεν παντρέ-;
   -Ποιά να πέ-
   -Την Ελέ-;
   -Δεν με θέ-
   -Δεν τη κλέ-;
   - Άντε ρε!

   ....'σσσσα ρε μάγκες κι έρχεται η.... οτομοτρίς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου