Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Γυρτά υποβρύχια και θολά νερά !

Επικαιρότης

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» και η κακοδαιμονία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Κάποτε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούσαν μιά ανθούσα επιχείρηση. Ανήκαν, τότε, στις επιχειρήσεις Νιάρχου.
Σε μία περίοδο ύφεσης και αναδουλειάς οι αλόγιστα υπερβολικές απαιτήσεις των εργαζομένων, κατάλληλα υποδαυλισμένες από το γνωστό πολιτικό χώρο, που θέλει, μεν, βιομηχανία αλλά μισεί θανάσιμα τους βιομηχάνους, οδήγησαν το Νιάρχο στο να πουλήσει τα Ναυπηγεία στο κράτος έναντι συμβολικού τιμήματος 1 δραχμής !
Οι συνδικαλιστάδες νίκησαν ! Ο μισητός εχθρός εξοντώθηκε ! Ζήτω !
Γιά αρκετά χρόνια η επιχείρηση φυτοζωούσε κατασκευάζοντας ακόμη και κούνιες γιά τη Παιδική Χαρά του Δήμου Χαϊδαρίου !
( Σημ. Ας μη προσπαθήσει κανείς να με διαψεύσει, καθ’ όσον συγγενικό μου πρόσωπο εργαζόταν στην επιχείρηση και μετέσχε σε όλες τις, τότε, σχετικές συνελεύσεις, όπου το πρώτο ζητούμενο ήταν η, πάση θυσία, εκδίωξη του Νιάρχου !). Τελικά τα Ναυπηγεία, αρκετά χρόνια μετά τη κρατικοποίηση και τη μιζέρια τους, πουλήθηκαν στη Γερμανική εταιρεία ΤhyssenKrupp ως πολύφερνος νύφη η οποία, γιά να γίνει ελκυστικότερη, προικοδοτήθηκε με παραγγελία του Πολεμικού μας Ναυτικού 6 υποβρυχίων. Και το προξενιό έκλεισε.
Όμως το πρώτο κατασκευασθέν υποβρύχιο, ο "Παπανικολής", κατά το δοκιμαστικό του πλου, κουπαστάριζε προσομοιάζον περισσότερο με ιστιοπλοϊκό σκάφος παρά με υποβρύχιο ! Και εύλογα κανείς υπεύθυνος και καμιά κυβέρνηση δεν τολμούσε να το παραλάβει και, φυσικά, να το εξοφλήσει. Και το πράγμα, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, σερνόταν επί χρόνια, χωρίς κανείς να τολμήσει αποφασιστική εκκαθάριση και λύση του αδιεξόδου. Γερμανία, γαρ !
Οι Γερμανοί προέβησαν σε διορθώσεις και βελτίωσαν, αρκετά, τη κατάσταση ισορροπίας και πλευστότητος του σκάφους, όμως η αμφιβολία και οι επιφυλάξεις παρέμεναν. Το γυαλί ήταν σπασμένο και κολλημένο ! Άρα αναξιόπιστο.
Η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει κόλπα και τσαλίμια με τους Γερμανούς οι οποίοι αποφάσισαν να πουλήσουν το 75% των μετοχών τους σε μιά ναυπηγική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, την Abu Dhabi Mar.
H κυβέρνηση, σε χρόνο μηδέν, άφησε κάθε λεονταρισμό και κάθε αντίρρηση στην άκρη και όχι μόνο έδωσε τη συγκατάθεσή της γιά τη μεταβίβαση, όχι μόνο παραλαμβάνει το ιστιοπλοϊκό – υποβρύχιο αλλά ξαναπροικίζει τη πολύφερνη νύφη με παραγγελία 2 , ακόμη, νέων υποβρυχίων. Αβάντα στα Ναυπηγεία ! Λες και ετοιμαζόμαστε γιά νέα Ναυμαχία Σαλαμίνας και χτίζουμε στόλους!
Συνολικό «καπέλο», περίπου 1,5 δις ευρώ.
Παρά τη λιγούρα μας, πετάμε 1,5 δις γιά περιττούς εξοπλισμούς ! Ψωμί, τυρί δεν έχουμε, ραπανάκια γιά την όρεξη ! Και κανείς από τα λαλίστατα παπαγαλάκια των καναλιών δε λέει κουβέντα !
Το κουτσό υποβρύχιο, επειδή αναγνωρίζουν την αναπηρία του κι επειδή μας αγαπάν,
οι Γερμανοί μας το χρεώνουν κοψοχρονιά. Μόνο 300 εκατομμύρια ευρώ. Τζάμπα πράμα !
Και από δω και πέρα αρχίζει το κλασσικό πασοκικό δούλεμα.
Θα το πουλήσουμε, λέει, 350 εκατομμύρια και θα βγάλουμε και κέρδος ! Πενήντα ολόκληρα εκατομμύρια ! Ποιός τη χάρη μας ! Θα τα «κονομήσουμε», λέει !
Λες και υπάρχουν, τέτοια και τόσο, κοροΐδα-κράτη στο κόσμο που ν’ αγοράζουν υποβρύχια γιά να τα τρέχουν, πλαγιαρισμένα, σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Κουπασταρισμένα ! Και όχι μόνο, αλλά ξέροντας ότι εμείς, οι μάγκες, τ’ αγοράσαμε 300 και θα τους τα «φεσώσουμε» σ' αυτούς, τα κορόιδα, 350 !
Καλά υπάρχει ένας, έστω ένας, Έλληνας τόσο ηλίθιος που να χάφτει τέτοια παραμύθια !
Πες, ρε φίλε, επί τέλους, την αλήθεια στο λαό ! Τώρα που πέσαν οι μάσκες και όλα έχουν βγει στα φόρα, μαζί με τη γύμνια μας. Ποιόν δουλεύεις με λεονταρισμούς, χειρισμούς και, τάχα, επιτυχείς διαπραγματεύσεις !
Ξεβράκωτοι επαίτες ανά τας οδούς και τας ρούγας του πλανήτη είμαστε. Μέχρι σε Κίνα και Ινδία βγήκαμε γιά δανεικά. Ρεζίληδες των Ευρωπαίων εταίρων μας γίναμε.

Που εκλιπαρούμε γιά θαλασσοδάνεια, τα οποία στο τέλος θα χρυσοπληρώσουμε, γιατί στη ζωή επικρατεί ο αμείλικτος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Και όταν σου προσφέρουν λέγονται "επενδυτές" και τους παίζεις όπως θέλεις εσύ, ενώ όταν τους ζητάς σε χορεύουν όπως θέλουν εκείνοι. Όμως τότε λέγονται "κερδοσκόποι" !
Και καθόμαστε, κορδακιζόμενοι, και πλασσάρουμε στο κοσμάκη περηφάνειες, αλληλεγγύες και άλλα φούμαρα ! Μέσα στο σημερινό παγκόσμιο μπάχαλο όλοι κοιτάν τη πάρτη τους. Εσένα θα σώσουν ;
Αφού τα κάναμε σκ… επί 30 χρόνια, κοροϊδεύοντας εαυτούς και αλλήλους, βολεύοντας το λαό με ευδαιμονισμό και καλοπέραση που δεν άξιζε, λόγω κακής παραγωγής και χαμηλής παραγωγικότητος και βολευόμενοι οι ίδιοι με την εξουσία και το μέλι της ας αποφασίσουμε, από δω και πέρα, να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Γιά να μπει, επί τέλους, μιά τάξη στον έρμο τούτο το τόπο.
Πότε θα καταλάβουμε ότι με κολπάκια, λαϊκισμούς, πολιτικαντιδισμούς και τη μανία της καρέκλας και της εξουσίας δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.
Πως θα ζητήσουμε υπομονή και θυσίες από έναν λαό που, στη ακραία περίπτωση, υπήρξε ακούσιος συμμέτοχος, άρα ανεύθυνος, στο αχαλίνωτο τσιμπούσι της 30/ετίας και τώρα καλείται να πληρώσει, μόνος αυτός, το λογαριασμό !
Ζητείται, επειγόντως, σύνεση, εντιμότης και ειλικρίνεια. Υπάρχει ; Μπά… !

Σ' αυτή τη χώρα όλα αλλάζουν κι όλα ίδια θα μένουν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου