Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Το ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία.


Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, γνωστός ως ΝΑΤΟ, αποτελεί μία αμυντική συνθήκη με -επί του παρόντος- 31 ισότιμα μέλη.
Η συμμαχία αυτή υποτίθεται πως εγγυάται, με αλληλεγγύη και σύμπνοια, την ασφάλεια, την ελευθερία και την ανεξαρτησία των κρατών-μελών της. Προφανώς, ο πιθανός και ενδεχόμενος αντίπαλος -έως εχθρός- είναι ο παγκόσμιος -και νυν υπό εξαφάνιση- κομμουνισμός. Η μόνη εξωτερική επιβουλή γιά τις αξίες που πρεσβεύει το Σύμφωνο αυτό.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού, αρχής γενομένης από την γενέτειρά του, και την διάλυση του «αντίπαλου δέους» που λεγόταν Σοβιετική Ένωση, πολλά πρώην μέλη της έσπευσαν -κακήν κακώς και προτροπάδην- να ζητήσουν ένταξη στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, π.χ. οι χώρες της Βαλτικής!
Οι μισές σκανδιναβικές χώρες, (Φινλανδία, Σουηδία), γιά διαφορετικούς εκάστη λόγους αρχικά προτίμησαν να μείνουν εκτός, μέχρις ότου -σήμερα- αισθανθούν τον κίνδυνο της «ρωσικής αρκούδας» και σπεύσουν, άρον-άρον, να χωθούν κι αυτές κάτω από τη σίγουρη νατοϊκή αιγίδα.
Έτσι όλοι, τώρα, παρακολουθούμε τις τζιριτζάντζουλες και τις πιρουέτες που κάνουν, αφ΄ ενός ο μόνιμος νατοϊκός ταραξίας και προφανώς αντισυμβατικός και αιρετικός εταίρος, ιδέ ρωσικούς πυραύλους S300, ήτοι η κολπατζού εκβιάστρια Τουρκία και αφ΄ ετέρου ένας σχετικά νέος, η μουσαφίρισσα Ουγγαρία, υπό τον σημερινό αλλοπρόσαλλο ακροδεξιό ηγέτη της, τον Όρμπαν, προκειμένου να δεχθούν στην «παρέα» τα δυό νέα σκανδιναβικά μέλη.
Βεβαίως, ουδόλως αμφιβάλλω γιά την τελική αίσια έκβαση της διαδικασίας εισδοχής, όμως δύσκολα θα μπορέσω να καταλάβω τί σόι συμμαχία θα είναι το νέο ΝΑΤΟ και πως ο τζαναμπέτης γείτονάς μας θα μπορέσει να κοιτά στα μάτια τους νέους… «ενοίκους». Επίσης πώς είναι δυνατόν να υπάρξει αγαστή σύμπνοια στο… «κλαμπ» και να εφαρμοσθούν όροι συμμαχίας με τέτοιου φυράματος συμμάχους.
Πολύ φοβάμαι πως, στην ουσία, το ΝΑΤΟ ως Οργανισμός, από πλευράς σοβαρότητος, θα μοιάζει με τον Σύριζα και την σημερινή ηγεσία του.
Δηλαδή "παιδική χαρά" με άτακτα παιδάκια.
"παιδική χαρά" με άτακτα παιδάκια! "παιδική χαρά" με άτακτα παιδάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου