Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Άλα της η «πρόοδος»!


Όλοι γνωρίζουν την περιοχή Θων, όπου το πρώην κτήμα του Νικολάου Θων με πρόσοψη στην Λ. Αλεξάνδρας και την Λ. Κηφισίας, (και τις σημερινές οδούς Αιτωλίας και Θεοφάνους) και την εντός αυτού πετρόκτιστη έπαυλη.
Λιγότεροι γνωρίζουν πως υπήρξε Ιδιοκτησία του Βαυαρού λογιστή Καρλ-Φρίντριχ Θων, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ως ακόλουθος του Όθωνα, έζησε εδώ και παντρεύτηκε Ελληνίδα.
Διάδοχός του ο Νικόλαος Θων, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1850 και υπήρξε ανώτερος αυλικός και επιμελητής της Βασιλικής Χορηγίας του Γεωργίου Α΄. Ο Ν. Θών απέκτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία, υψηλή θέση στην αθηναϊκή κοινωνία και έκτισε στη δεκαετία του 1880 την περίφημη ομώνυμη πέτρινη έπαυλή του με σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.
Όμως ακόμη πιό λίγοι γνωρίζουν πως γιά τον Θων, που είχε τον ίδιο σεξουαλικό "αποπροσανατολισμό" με τον νυν νεαρό ηγέτη του Σύριζα, ο φαρμακόγλωσσος Γ. Σουρής είχε ζητήσει να τοποθετηθεί στον τάφο του, όταν εκείνος πεθάνει, η εξής επιγραφή: «Ενθάδε κείται Θων. Αείποτε ωθούμενος, μηδέποτε ωθών»!
Η σημερινή, πολύ σοβαρή, συζήτηση γιά το πιό φλέγον σημερινό ζήτημα της χώρας: «περί τέκνων και «τεκνών», μου το θύμισε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου