Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Η βλακεία ως επαρκής λόγος απαλλαγής.


Θυμάμαι, μικρός, μιά φορά που η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου είχε πάει να παίξει κάπου έξω και, γυρίζοντας, ένας ποδοσφαιριστής -ο Μουράτης- πιάστηκε στο Τελωνείο να κουβαλά κάτι λαθραία! Τον έστειλαν στο Δικαστήριο όπου -θες μιλημένος, θες από φυσικού του- ο Μουράτης απολογούμενος φλόμωσε την αίθουσα στην μπαρούφα. Απόφαση: Αθώος λόγω βλακείας!
Αιτία αυτού του… ξυσίματος της μνήμης, ο… συριζάριος χαραμοφάης ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης. Τον τύπο τον θυμάμαι παλιά σε πρωινή εκπομπή στην ΕΡΤ να ακτινοβολεί κουταμάρα. Συνήθως απορώντας με τα μάτια γουρλωμένα ηλίθια.
Ανέκαθεν σκεπτόμουν τί ρόλο θα μπορούσε να παίξει ένας τέτοιος χαζός στην Ευρωβουλή. Τώρα το κατάλαβα, επί τέλους!
Ο φουκαράς… «Νεομουράτης» -ευρωβουλευτής τρομάρα του!- παντελώς αμόρφωτος γραμματικά και αστοιχείωτος ιστορικά, άντε να καταλάβει την διαφορά των λέξεων «Άριος» και «άριστος».
Άριος -από την Αρία φυλή- ονομάζεται μιά φυλετική διάκριση που επικράτησε σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ευρώπης τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Ο όρος δημιουργήθηκε αρχικά γιά να υποστηρίξει την διαφορετικότητα ανθρώπων που ομιλούν ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και αποτελούν ξεχωριστή φυλετική ομάδα. Αυτή η ομάδα θεωρήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ -ο οποίος μέσα στην τρέλλα του κατηγοριοποίησε ανθρώπους και φυλές- ως η ανωτέρα του Κόσμου, καταλογίζοντας αυτήν την γενετική ιδιότητα στους… συμπατριώτες του!
Η αρία φυλή προέρχεται από τους Ινδο-ιρανούς, η δε λέξη «αρία» είναι συγγενική με τη σανσκριτική ārya που ως εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός -στην κλασσική σανσκριτική- σήμαινε «ευγενής», ή «σεβάσμιος». Η δε αρχαία περσική «ariya» αποτελεί και πρόγονον εθνωνύμιο του Ιράν.
Η λέξις «άριστος», κλασσική αρχαιοελληνική, αποτελεί υπερθετικό βαθμόν -έναν από τους πολλούς- της πασίγνωστης λέξεως «αγαθός». (Σημ. Το επίθετο «αγαθός» έχει τέσσερα παραθετικά: αγαθός - αμείνων - άριστος, αγαθός - βελτίων - βέλτιστος, αγαθός - λώων - λώστος και αγαθός - κρείττων - κράτιστος).
Συνεπώς, ουδεμία πραγματική σχέσις υπάρχει μεταξύ των δύο λέξεων, ει μη μόνον στις αρλούμπες που κατεβάζει η αστοιχείωτη γκλάβα ενός καλοπληρωμένου μηδενικού, που εκπροσωπεί -και εκθέτει- την Ελλάδα διεθνώς.
Απαλλάξτε τον, όμως, λόγω βλακείας, καθ΄ όσον δεν αντιλαμβάνεται πως με την αμετροέπειά του εκθέτει -πρωτίστως- τον εαυτό του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου