Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Οι σεισμοί της Τουρκίας.

Τελικά, η καταστροφή είναι «βιβλική» ;


Ας εκτιμήσουμε -με πρόχειρους- υπολογισμούς την κατάσταση, στη βάση των πραγματικών δεδομένων. Πιό συγκεκριμμένα στην Τουρκία και κατ΄ εκτίμηση στην «μπουρδουκλωμένη» λόγω εμφυλίου Συρία.
Ο πληθυσμός στην πληγείσα περιοχή είναι 15.000.000 εκατομμύρια και τα ισοπεδωμένα κτίρια περίπου 12.000.
Και τώρα έχουμε και λέμε, με χονδρικούς υπολογισμούς: Έστω πως τα πολύ μεγάλα είναι τα… μισά. Δηλαδή 6.000. Παρατηρώντας τα εναπομείναντα όρθια, εκτιμώ πως κάθε μεγάλη πολυκατοικία θα πρέπει να είχε 40 διαμερίσματα. Βάλτε τα… μισά. Δηλαδή 20. Σε κάθε διαμέρισμα ας υπολογίσουμε πως την ώρα της καταστροφής υπήρχαν 4 ένοικοι. Βάλτε τα μισά. Δηλαδή 2. Άρα οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια είναι: 6.000 Χ 20 Χ 2 = 240.000 ψυχές!
Ας βάλουμε -άλλη μία φορά- το μισό, το νούμερο είναι –κατ΄ελάχιστον- 120.000. Δηλαδή τρομερό! Απ΄ αυτό, αφαιρέσατε καμμιά… πενηνταριά που βγήκαν ζωντανοί και θα καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής!
Είμαι βέβαιος πως όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο όρος «βιβλική», η καταστροφή στην οποία αφορούσε θα ήταν, οπωσδήποτε, σημαντικά μικρότερη.
Μακάρι τα νούμερα να σταματήσουν στο ύψος των προχείρως υπολογισμένων. Φοβούμαι πως θα το υπερβούν. Όσο γιά την αποκατάσταση των υλικών ζημιών -και με δεδομένο το οικονομικό δυναμικό της μόνιμα προβληματικής Τουρκίας- αποκλείεται να την δούν τα δισέγγονά μας.

Εκείνο, όμως, που με τρομάζει ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως σε μικρή απόσταση από την σεισμόπληκτη περιοχή -κοντά 250 χλμ- οι Τούρκοι κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. "Ουκ εά με καθεύδειν το του Τσέρνομπιλ ατύχημα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου