Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Χρεοκοπία και προσδοκία.

Επικαιρότης

   Γιά όσους, παρασυρμένοι από τη φαυλότητα των ΜΜΕ, δεν έχουν πληροφορηθεί, ή δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τις συνέπειες της «επιτυχούς» έκβασης του PSI, η στήλη προσφέρει τις ασθενείς της δυνάμεις στην αντικειμενική και έγκυρη πληροφόρησή τους.

   Η Ελλάδα είναι πλέον και επισήμως μιά χρεοκοπημένη χώρα, στο έλεος των πιστωτών της. Οπότε όσα λέγονται και γράφονται, δεν αποτελούν παρά επιχρύσωμα του πικρού χαπιού. Ένα εύπεπτο «έκδοχο»! (Ωραία αρχαιοπρεπής λέξη που μάθαμε από την τελευταία κοκορομαχία γιατρών και Λοβέρδου).
   Όμως, όλα κι όλα, η χρεοκοπία μας έγινε κανονικά και συντεταγμένα! Όχι τσάτρα-πάτρα και άτακτα, όπως συμβαίνουν όλα σ’ αυτό τον τόπο! Είπαμε η χώρα αλλάζει και οργανώνεται, αρχής γενομένης από την χρεοκοπία της!

    Όποιος, ακόμη, δυσπιστεί ας αναλογιστεί πως τα ασφάλιστρα κινδύνου ενός τέτοιου γεγονότος, τα περίφημα CDS, θα πληρωθούν κανονικά. Δηλαδή όποιοι ποντάρισαν στην ελληνική χρεοκοπία θα εισπράξουν συνολικά 3,2 δις δολάρια! (Άντε καλοφάγωτα και σε καλή μεριά!).

    Οσονούπω, κοντός ψαλμός αλληλούια, έρχεται και το μεγάλο φαλιμέντο των ασφαλιστικών μας ταμείων, τα οποία δεν θα χάσουν μόνο το ποσό του «κουρέματος», δηλαδή το εξαερούμενο 53,5%, αλλά το σύνολο της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων, από τα οποία μόνο ένα μικρό ποσοστό (15%) θα καταβληθεί στην ώρα του και με το υπόλοιπο θα συνταξιοδοτηθεί η…. επόμενη και μεθεπόμενη γενιά, αφού τα νέα ομόλογα, που θ’ αντικαταστήσουν τα κουρεμένα, θα εξοφλούνται μετά 30 χρόνια και βάλε! Και όλα αυτά, όχι γιά να μειωθεί το συνολικό χρέος, αλλά γιά ν’ αυξηθεί!

   Στην εύλογη ερώτηση, γιατί τότε γίνονται όλα αυτά και ποιό είναι, τελικά, το κέρδος της χώρας και το όφελος των δανειστών οι οποίοι ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μιά χρεοκοπημένη χώρα, η απάντηση είναι απλή.

   - Η μεν Ελλάδα, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, αποφεύγει την αποσύνδεση από την ζώνη του ευρώ, κάτι που θα σήμαινε πέταγμα στον ωκεανό, και μάλιστα χωρίς σωσίβιο, και διατηρεί ελπίδες ανάκαμψης υπό προϋποθέσεις. Γεγονός που περνάει μέσα από πόνο, αίμα και δάκρυα. Και, κυρίως, από αλλαγή νοοτροπίας που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, να πάψουμε τις βλακείες τύπου: «Να μη γίνουμε Βουλγαρία, Εσθονία, Ινδία»! Όποιος δεν έχει μυαλό, και Βουλγαρία γίνεται και Μπαγκλαντές γίνεται και Βολιβία γίνεται! Βάζει μυαλό, διορθώνει την πορεία του και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Αλλιώς κάθεται στον πάτο… βρίζοντας και πετώντας γιαούρτια.

   - Η δε Ευρώπη, με το τρυκ του «κουρέματος», αφ’ ενός αφήνει έξω από το κόλπο τα εις κρατικάς χείρας ελληνικά ομόλογα, (τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, πάλι δικά μου!), τα οποία θα πληρωθούν στο ακέραιο και αφήνει τους ιδιώτες να πληρώσουν τη νύφη! Αλλά και απ’ αυτούς, οι μεγάλοι διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί έχουν προμηθευτεί τα περισσότερα τοξικά ελληνικά ομόλογα κοψοχρονιά, από την ελεύθερη αγορά. Δηλαδή από όσους έσπευσαν να τα ξεφορτωθούν γιά ν’ αποφύγουν μεγαλύτερη χασούρα! Οπότε κι αυτοί, μάλλον κερδισμένοι θα βγουν!
   Ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα των Ευρωπαίων δανειστών μας αποτελεί η, βάσει του αγγλικού δικαίου εμπράγματη εξασφάλιση του πρόσθετου δανειζομένου ποσού. Κάτι που, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε στους προηγούμενους δανεισμούς και που η Ελλάδα, με το μαχαίρι στο λαιμό, αποδέχτηκε σήμερα.

   - Αλίμονο στους μικρούς επενδυτές που πίστεψαν στην εντιμότητα και φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους και έβαλαν τον ιδρώτα τους απάνω του. Αλλά και στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που επένδυσαν εκεί τα αποθεματικά τους και τώρα κλαίνε τα λεφτουδάκια τους. Ένα κλάμα που θα γίνει πανελλήνιος θρήνος, όταν οι ασφαλισμένοι τους συνειδητοποιήσουν το τι σημαίνει, τελικά, «κούρεμα».

   Οπότε ας κρατήσουν οι χοροί και τα πανηγύρια, η αλήθεια είναι πικρή, ο δρόμος μπροστά μας ανηφορικός και η προσπάθεια που απαιτείται μεγάλη και πολύ δύσκολη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις θριαμβολογίες αλλά και τις μεμψιμοιρίες κι ας στρωθούμε στη δουλειά, καθένας απ’ το μετερίζι του. Χωρίς συνθήματα, γιαούρτια και ανώφελες παρελθοντολογίες. Κοιτώντας μόνο μπροστά, το μέλλον.
   Ας θεωρήσουμε τη σημερινή μας κατάντια ως προσωρινή οπισθοχώρηση, προκειμένου να πάρουμε φόρα γιά να τρέξουμε πάλι προς τα εμπρός. Προς μιά καλύτερη ζωή. Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση.

   Με γνώση από τα λάθη του παρελθόντος και με επίγνωση πως η ζωή είναι, οπωσδήποτε, ωραία και συνεχίζεται….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου