Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ο ανεκδιήγητος κ. Ρόμπερτ ντε Σπύρο!

Επικαιρότης

   Υπάρχουν κάποια πράγματα που όσα Valium κι αν καταπιείς, γιά να μένεις ήρεμος και πράος και να κρατάς το νευρικό σου σύστημα σε ισορροπία, (σε βαθμό βέβαια που να μην αποκτήσεις βλέμμα απλανές και να μοιάζεις «φευγάτος»), το αποτέλεσμα καθίσταται αμφίβολο. Καθ’ όσον με το που τα ακούς, τινάζεσαι ολόρθος, σαν ελατήριο -τίννννννν- και πηδάς μέχρι το ταβάνι!
   Κάτι τέτοιο μου συνέβη, όταν σε πρωινή εκπομπή της TV, γνωστός διοικητής μεγάλου ασφαλιστικού ιδρύματος, από τους σκληρότερους πρασινοφρουρούς της χώρας και εκλεκτόν μέλος του εσμού που κυβέρνησε και διέλυσε τον τόπο, περίπου πανηγύριζε γιά την «επιτυχή» έκβαση και θρίαμβο του διαβόητου PSI!
   Ιδού και η επιχειρηματολογία του, όσον αφορά το ίδρυμα που διοικεί:
   - Τα εις χείρας του οργανισμού ομόλογα του δημοσίου ανέρχονται στο ποσόν του 1,4 δις ευρώ, τα οποία μετά το «κούρεμα» θα γίνουν 700 εκατομμύρια. Όμως στην ελεύθερη αγορά τα ελληνικά ομόλογα διακινούνται, περίπου, στο 20% της ονομαστική τους αξίας, οπότε ο οργανισμός μας, ουσιαστικά, διαθέτει μόνον 280 εκατομμύρια ευρώ και άρα ανταλλάσσοντας τα υπάρχοντα ομόλογα και παίρνοντας νέα, αξίας 700 εκατ., βγάζουμε και κέρδος!
   Η οικονομική λογική του Καραγκιόζη διατυπωμένη από ένα σύγχρονο τέτοιον!
   Όμως ο θρασύτατος πρωταγωνιστής του πασοκικού θιάσου σκιών, (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, έριξε έξω και τον προϋπολογισμό του κόμματός του, οδηγώντας τους απλήρωτους υπαλλήλους του σε διαμαρτυρίες, καταλήψεις και άλλα τέτοια ωραία, προκειμένου να εισπράξουν κάποια, μπόλικα, οφειλόμενα μηνιάτικα), παρασιωπεί το γεγονός πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τζογάρουν τα ομόλογά τους, αλλά τα κρατούν στο συρτάρι τους και τα εισπράττουν, ατόφια, στη λήξη τους.
   Ο θεσμός της αγοράς κρατικών ομολόγων λειτουργεί στην κατεύθυνση του αμοιβαίου συμφέροντος. Τα μεν ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν σε σίγουρο μέρος, (υποτίθεται, τρομάρα τους!) που είναι το κράτος, με λογικό κέρδος, το δε κράτος αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται, κατά το δοκούν, τα αντλούμενα κεφάλαια. Έτσι, και υπό κανονικές συνθήκες τα ομόλογα εξοφλούνται κανονικά και στην ονομαστική τους αξία! Ποτέ νωρίτερα, εκτός αν λόγοι ανωτέρας βίας σπρώξoυν ένα ταμείο να εκποιήσει ομόλογο μπιρ παρά, δηλαδή με χασούρα! Κάτι που σημαίνει κακοδιαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου.
   Εν προκειμένω, ο αδιάντροπος διοικητής, προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι το «κούρεμα» των ομολόγων του ιδρύματος που διοικεί σημαίνει ακαριαία εξαέρωση του ημίσεως των αποθεματικών του, τα οποία μάλιστα θα έληγαν στο προσεχές μέλλον, (700 εκ. ευρώ), καθώς και αντικατάσταση των υπολοίπων 700 εκ. με άλλα ομόλογα, απώτατης ημερομηνίας πληρωμής. Γεγονός που, ουσιαστικά, του στερεί τη ρευστότητα γιά πάρα πολλά χρόνια, με άμεσο αντίκτυπο στις υποχρεώσεις του ιδρύματος προς τους πολυπληθείς ασφαλισμένους του. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η δυσμενής οικονομική συγκυρία της αγοράς που αφαιρεί εισφορές, (απολύσεις), και προσθέτει δαπάνες, (άνεργοι), τότε τα πράγματα, γιά το ταμείο, γίνονται τραγικά. Όμως το φερέφωνο-διοικητής, υποστηρικτής του χοντροπατάτα κ. Ευφράδεια, πανηγυρίζει!

   Σημειωτέον, ο εν λόγω κύριος που με κάτι τέτοιους σοφούς υπολογισμούς και χειρισμούς, μπατίρησε, ως ταμίας, το κόμμα του, επιχειρεί με τα αντίστοιχα λαμόγια της απέναντι όχθης, με ανάλογα απατεωνίστικα κόλπα, (τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια), να κουρέψουν και τα χρέη των κομμάτων τους!
   Δεν ξέρω τι θα βγει απ’ όλη αυτή την ιστορία, όμως, προς το παρόν, θαυμάζω την ανεκτικότητα και την καρτερία του «περήφανου» λαού μας που στενάζει ξελιγουριασμένος και καταφεύγει σε συσσίτια των Δήμων και της Αρχιεπισκοπής, με την αφελή προσδοκία πως θα τους σώσουν αυτοί που τους έριξαν στον γκρεμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου