Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Σώσον Κύριε τον λαόν σου….»!

Επικαιρότητα (έκτακτη!)

   Προχθές Τρίτη και 13, κλασσική αποφράδα ημέρα του ελληνικού ημερολογίου, η στήλη ανήρτησε, μεταξύ άλλων, και μιά παλιά παραβολή που πολύ συνήθιζε να ιστορεί ο σοφός γέρο Καραμανλής.
   Αν και το νόημα αυτής της ιστορίας, αλλά και της σκοπιμότητος ανάρτησής της, ξεστράτισε λιγάκι, ως προς αυτό που ήθελε να πεί ο συντάκτης, από μερικούς αναγνώστες, η μεγάλη και ουσιαστική της αξία αναδεικνύεται και αποδεικνύεται σήμερα ανάγλυφα, μετά τα φρέσκα μαντάτα.
   Μολονότι το τελευταίο χαράτσι που επέβαλε στον λαό ο χοντρομπαλάς με το ψυχρό βλέμμα, κ. «Ευφράδειας», ήταν ήδη αβάσταχτο κι εξοντωτικό γιά τα κατώτερα λαϊκά στρώματα αλλά και όσους άλλους δύσμοιρους πολίτες, οι οποίοι ακολουθώντας παραδοσιακά την πατροπαράδοτη ελληνική συνήθεια στήριξαν τις αποταμιεύσεις τους στο ακίνητο, τούτο υπερδιπλασιάστηκε εν μία νυκτί και μόνη!
   - Ακίνητο, σου λέει ο Τιτάνας της ελληνικής οικονομίας, ίσον ακίνητος στόχος. Άρα, βάρα του!

   Και εδώ ακριβώς, στην αντίδραση του κόσμου, αποτυπώνεται η ορθότητα και αξία της παραβολής!
   Ο λαός, ζαλισμένος από τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες που δέχεται βροχηδόν και πανταχόθεν, (γιά το καλό του, εννοείται! Όλα κι όλα, το σωστό να λέγεται!), εμφανίζει έντονα τα συμπτώματα του μιθριδατισμού και της αφασίας. Οπότε, πελαγωμένος κι εξουθενωμένος ακολουθεί αδιαμαρτύρητα ένα άλλο ευαγγελικό και δογματικό ρητό, ελαφρά παραφρασμένο.
- «Πλήρωνε και μη ερεύνα», ψελλίζοντας «Του Κυρίου (Βενιζέλου).... ΔΕΗθώμεν»!
   Έτσι, αν και το τελευταίο, φοβερό χτύπημα καράτε στη τσέπη του αποτελεί το ισχυρότερο και ίσως αποφασιστικότερο πλήγμα που δέχτηκε την τελευταία διετία, από οιοδήποτε άλλο «σωτήριο μέτρο», οι παρατηρούμενες αντιδράσεις είναι από ανεπαίσθητες έως αμελητέες, θυμίζοντας το τελευταίο μέρος της παραβολής!

   Με την επιφύλαξη της αργοπορημένης, ίσως λόγω ζαλάδας, αντίδρασης του λαού, η στήλη ελπίζει και εύχεται όπως, τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και ο ίδιος ο καλλιεπής μπαρουφολόγος επί κεφαλής του, να γνωρίζουν την ιστορία του σουλτάνου και του βεζίρη και να θελήσουν να επωφεληθούν από το βαθύ της νόημα. Αμήν!
   Αν όχι, τόσο το χειρότερο για όλους.


   ΥΓ. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τα πρώτα δείγματα γραφής του μεγαλόστομου αλαζόνα σαχλαμπούχλα Υπουργού των Οικονομικών, η στήλη είχε επισημάνει «Να μου το θυμηθείτε, μ’ αυτόν τον τύπο στο πόστο αυτό, μπλέξαμε άσχημα»!
   Όπερ έδει δείξαι. Αλλά ποιός φανταζόταν το πόσο γρήγορα θα συνέβαινε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου