Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο κομφορμίστας. (Νυν και αεί και εις τους αιώνας....)

Επικαιρότης

   Χθες αργά, είδα στην ΕΤ1 ένα σπουδαίο έργο του Μπερτολούτσι. Λιτό, συγκινητικό, σχεδόν σπαρακτικό. Προφητικό, διαχρονικό, (γυρισμένο στο 1970), και πανανθρώπινο.

   Τα χρόνια περνούν, οι καιροί γυρίζουν, οι άνθρωποι έρχονται, ζουν, παρέρχονται και τα φαινόμενα δείχνουν ότι αλλάζουν, ότι εξελίσσονται. Όμως το DNA της ψυχής τους παραμένει ίδιο. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει, αφού η δομή και η «κουλτούρα» της παραμένουν ίδιες, αποτελώντας παγκόσμιες σταθερές. Παρά τις διάφορες αναπτυσσόμενες ιδεοπλασίες και τις φρούδες αιθεροβασίες κάποιων ρομαντικών, που τελικά προκύπτουν ανόητοι. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει.
  
   Μου θύμισε τα γλοιώδη ξεσκονίσματα στην εποχή της χούντας κάποιων δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, σημερινών Ηρακλέων και στυλοβατών της δημοκρατίας και της κωλοτούμπας!
   Θυμήθηκα, ακόμη, τους δεκάδες σαλιάρηδες υμνητές της και τις μυριάδες προσκυνημένους «χουντικούς», που σαν χτυπημένοι με νεραϊδένιο ραβδί, μεταμορφώθηκαν, μέσα σε μιά καλοκαιριάτικη νύχτα, σε «αντιστασιακούς»! Και το χειρότερο, οι πιό θρασείς, οι πιό φαύλοι εξ αυτών, εξαργύρωσαν πλουσιοπάροχα την ανύπαρκτη αντιστασιακή τους δράση και τη θεαματική οβιδιακή τους μεταμόρφωση.
Λιγούρηδες του χθες , βαθύπλουτοι του σήμερα!

   Και ως φελλοί, επέπλευσαν και επιπλέουν ακόμη!

1 σχόλιο:

  1. κρίμα το χασα!!!!

    Την άλλη φορά που θα σου πέσει κανένα τέτοιο αριστούργημα, κάνε ένα sms, που λέμε και στο χωριό μου.

    καλο μήνα και καλή Πρωτομαγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή