Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η λήψη της 5ης δόσης και η, δειλά, εμφάνιση στο στερέωμα της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας. Μιά πολύ περίεργη σύμπτωση!

Επικαιρότης

   Η πασοκική μέθοδος σκέψεως, ενεργειών και, κυρίως, «σερβιρίσματος» στον κόσμο των δυσμενών αποφάσεων είναι, πλέον, γνωστός και χαρακτηριστικός. Και βεβαίως πειστικός και αποτελεσματικός μόνο στους ολίγους εναπομείναντες, «λούμπεν» χαχόλους, οπαδούς του.
   Κατ’ αρχήν τί σημαίνει «επιλεκτική» χρεοκοπία, ή «μερική αδυναμία πληρωμών», όπως, κομψά και απολύτως πασοκικά, του έγραψαν στο «σκονάκι» οι σύμβουλοι και διάβασε στους συντάκτες της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, το αυτιστικό παιδί που (γιά πόσο ακόμη;) υποδύεται τον πρωθυπουργό της Ελλάδος.

   Ας φανταστούμε μία επιχείρηση που καλείται στα τέλη του μηνός να πληρώσει νοίκι, ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνα, ΙΚΑ, μισθούς υπαλλήλων, προμηθευτές, κ.λπ., αλλά στο ταμείο της δεν έχει τα απαραίτητα ποσά. Ο διευθυντής, τότε, επιλέγει κάποιους λογαριασμούς που θα αφήσει ληγμένους αλλά απλήρωτους, μέχρι …. νεωτέρας! Δηλαδή μέχρι να εισπράξει κάτι που του οφείλουν, π.χ. πελάτες, ή να εισπράξει κάποιο γραμμάτιο, ή επιταγή και με την είσπραξη αυτή να τακτοποιήσει την αταξία. Γιά όσο καιρό υπάρχει η εκκρεμότητα λέμε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε «επιλεκτική» χρεοκοπία.
   Υπάρχουν παραδείγματα χωρών, π.χ. Ουρουγουάη, που γιά κάποιες ημέρες (!) βρέθηκαν σε τέτοια κατάσταση, πλην όμως κάλυψαν ταχύτατα τις απλήρωτες οφειλές τους και βγήκαν, πάλι, στον αφρό!

   Στην περίπτωση της χώρας μας ας προσέξουμε τις εξής συγκυρίες, (τυχαίο; δεν νομίζω!).
   - Κατά το πρώτο εξάμηνο υπάρχει υστέρηση εσόδων, από τα προϋπολογισθέντα, κάπου 4,5 δις.
   - Υπάρχουν αδήριτες ανάγκες και βουλώματα τρυπών προκειμένου να συγκρατηθεί το τρέχον έλλειμμα. Π.χ. το ΙΚΑ, μόνο κατά το α’ εξάμηνο απορρόφησε το 91% των προγραμματισμένων κρατικών επιχορηγήσεων! Δηλαδή του μένουν να λάβει γιά ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο μόνο 9%! Οπότε σε λίγο.... τέρμα οι συντάξεις, αν δεν μπούν στο ταμείο ζεστά ευρουδάκια.
   - Είναι γνωστόν ότι το δάνειο των 110 δις του α’ μνημονίου προοριζόταν, εξ ολοκλήρου, στην πληρωμή ομολόγων παρελθόντων δανείων. Οπότε η 5η δόση ήταν, τρόπον τινά, ταγμένη! Όμως αυτά που πρέπει να πληρώσει στην καθημερινότητα το κράτος συν τα ομόλογα που λήγουν είναι, όλα μαζί, περισσότερα! Άρα κάποιος θα μείνει στο «περίμενε» και προφανώς θα είναι ορισμένα ομόλογα που θα «επιλεγούν», αφού κάποιες εσωτερικές πληρωμές «καίνε»! Ιδού, λοιπόν, η «επιλεκτική» χρεοκοπία ή όπως αλλιώς πείτε την ! Πάντως ο παμπόνηρος παρλαπίπας με το μοχθηρό βλέμμα, διάλεξε τον αγγλικό όρο, «selective default», γιά να ξεγελάσει, άλλη μία φορά το πανελλήνιο, αφού κι ο ίδιος δεν αντέχει ν’ αντικρίσει κατάματα την πραγματικότητα.
   - Η ιστορία με την, οπωσδήποτε κι αν αποκληθεί, χρεοκοπία ανεφύη ξαφνικά, μόλις πήραμε την 5η δόση και βάλαμε πλώρη γιά το νέο, πολυπόθητο δάνειο (μεσοπρόθεσμο), που δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι και το πρώτο μνημόνιο. Δηλαδή μία ακόμη τρύπα στο νερό, αλλά θα δώσει ανάσα και φιλί ζωής στην, μετά μανίας, γατζωμένη στην καρέκλα της εξουσίας, φαύλη κι ανίκανη κυβέρνηση!

   Εν κατακλείδι, με τον λαό συνεχώς στριμωγμένο στον «αποχυμωτή» της εφορίας και το λιγοστό εναπομένον ζουμί του, μαζί με τα όποια και όσα λαμβανόμενα δάνεια, να πέφτουν στον τρύπιο πίθο των Δαναΐδων, το έχουν καταλάβει, πλέον, όλοι ότι δουλειά δεν γίνεται κι η βαλίτσα δεν μπορεί να πάει μακρύτερα, ιδίως τώρα που μπαίνει στον χορό και η Ιταλία και το παιχνίδι χοντραίνει! Είναι αδύνατον να «σωθούν» όλοι οι υποψήφιοι σωζόμενοι, εκτός κι αν ο καλός Θεός αρχίσει να βρέχει ευρώ και δολάρια στη Γη.
   Αφού και η «ατσίς του θριάμβου» άρχισε, έστω με τον τρόπο του, να βάζει στο τραπέζι, αντί του περιστρόφου, την «μερική αδυναμία πληρωμών», τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα και «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»! Ήρθε η αρχή του τέλους!
   Τώρα άρχισε, εκτός από την ΝΔ, να του φταίνε και οι ηγέτες της Ευρώπης που είναι…. μικροί και, προφανώς, όχι αντάξιοι του …. κολοσσιαίου μεγέθους του!
   Το ύστατο χάπι (διάβαζε τελευταίο μεγάλο ψέμα του), σαν παρηγοριά και ύστατη προσπάθεια παραπληροφόρησης και κατευνασμού, είναι πως οριοθετεί αυτή την «μερική αδυναμία», γιά…. 15 ημέρες! Λες και σε μισό μήνα θ’ ανοίξουν οι κρουνοί του ελληνικού πετρελαίου, ή θ’ αρχίσει να παράγει το κέρας της Αμάλθειας και θα χε…. με, ως χώρα, στο τάλιρο! Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική καταβόθρα καταπίνει συνεχώς δανεικά και παράγει μόνο χρέη και ελλείμματα.
   Με το ΔΝΤ να εκτιμά το ελληνικό δημόσιο χρέος να φτάνει το 2012, δηλαδή του χρόνου, στο 172% του ΑΕΠ, άντε εσύ να δεις φως στο τούνελ! Ποιό φως και ποιό τούνελ! Και άντε να τους πιστέψεις και να νιώσεις αισιόδοξος.

   Τα πράγματα, δυστυχώς, είναι απλά και επέρχονται ραγδαία. Η, όπως κι αν ονοματιστεί, χρεοκοπία είναι απλώς η αρχή της πραγματικής, της απόλυτης χρεοκοπίας! Το ξέφτι στην κουρελού, που σύντομα θα την αποξηλώσει ολόκληρη, έγινε και …. ο Θεός να μας λυπηθεί!
  
   Όσο η χώρα δεν παράγει περισσότερα απ’ όσα καταναλίσκει, δεν υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας!

   Αναλογιζόμενος εκείνον τον ηλίθιο νομπελίστα (!) οικονομολόγο που προέβλεψε την Ελλάδα ως Δανία του Νότου, μέχρι το 2015, καταλαβαίνω απόλυτα το πώς και το γιατί οικονομολογάκια της πλάκας τύπου Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδη και σία, που επωμίστηκαν τη ζωή και το μέλλον παιδιών και εγγονιών μας, μας έφεραν στο σημερινό χάλι.

   - Πατριώτες, καλό κουράγιο! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου