Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η μαγεία των λέξεων.

Σχολιασμοί

   Κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου. Η γλώσσα της επιστημονικής ορολογίας και της εννοιολογικής ακριβολογίας. Η γλώσσα που αποτυπώνει και τις πιό ανεπαίσθητες χροιές και διαφορές. Η κατάλληλη λέξη γιά την κατάλληλη διαβάθμιση εννοίας.
   Το ΠΑΣΟΚ, από παλιά, έχει αναδειχθεί σε πρωτομάστορα και πρωταθλητή στη λογοπλασία (τύφλα να έχουν οι Τζάρτζανοι, Γεωργούληδες, Καργάκοι, Μπαμπινιώτηδες και τόσοι άλλοι επιφανείς γλωσσολόγοι καθηγητές και λοιποί γλωσσαμύντορες και λόγιοι. Και μάλιστα αθροιστικώς!).
   Παλαιότερα, επί του αλήστου μνήμης ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ιδρυτού της μοντέρνας ελληνικής γλωσσοπλαστικής, κατασκευάστηκαν λέξεις με εντελώς αντίθετο νόημα από εκείνο που απέδιδαν μέχρι τότε. Π.χ. «σοσιαλισμός», «κίνημα», «αλλαγή», «έξω οι βάσεις του θανάτου», «ο λαός στην εξουσία», «περήφανα γερατειά», και πλήθος άλλων.
   Το σημερινό, μετεκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας από την παλαιά εκείνη, κλασσική λογοπλασία της αντίθετης έννοιας, π.χ. «λεφτά υπάρχουν» = «δεν υπάρχει σάλιο», «αξιοποίηση» = «ξεπούλημα», «είμαι αντιεξουσιαστής» = «σκάσε και κολύμπα», κ.λπ., προχώρησε «βαθύτερα» και «πλατύτερα», (όπως έκανε, άλλωστε, και στη δημοκρατία ο ιδρυτής του, όπου «βάθεμα» και «πλάτεμα» = «ξέσκισμα»!) στην επιστημονική επεξεργασία της ελληνικής γλώσσας και κατάφερε να την φτάσει σε δυσθεώρητα (και όχι «δυσθεόρατα», όπως βαθυστόχαστα διατείνεται η καθ’ ύλην υπουργός της «διά βίου (α)μάθησης»!) ύψη καλλιέπειας και νοήματος! Κατασκεύασε λέξεις double face, με ακριβώς αντίθετες έννοιες και χρήση ala carte! Π.χ. «εξορθολογισμός»! 
   Όταν λέει «εξορθολογισμός τιμολογίων ΔΕΚΟ», εννοείς ΑΥΞΗΣΗ των τιμολογίων ΔΕΚΟ και όταν λέει «εξορθολογισμός μισθών και επιδομάτων», εννοείς ΜΕΙΩΣΗ μισθών και επιδομάτων! Καταπληκτικό!
   Ακόμη κατάφερε, αντίθετα με τα γλωσσικά κρατούντα, όπου οι λέξεις πρέπει να σημειολογούν και συγκεκριμενολογούν, να δώσει πλατύτατες διαστάσεις σε κάποιες. Π.χ. «αναδιάρθρωση».
   Κάθε ένας την ερμηνεύει όπως θέλει και με όση βαρύτητα θέλει. Από «όχι αναδιάρθρωση» μέχρι «χρεοκοπία»! (Κούρεμα, εκούσια, ακούσια, εθελοντική, περιορισμένη, πλήρη, εσωτερική, εξωτερική, κ.λπ, κ.λπ., κ.λπ.)

   Αυτό, πέρα από οτιδήποτε άλλο, αποδεικνύει ότι ο κ. Πρωθυπουργός, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, γνωρίζει άριστα την ελληνική. Και, ευκαιρίας δοθείσης, το αποδεικνύει καταπλήσσοντας εχθρούς και φίλους! Σου είναι αυτός μιά μάρκα…..!!
   Μας πουλάει και μας αγοράζει. Κυρίως το πρώτο! Ψέμματα;






4 σχόλια:

  1. χρονια πολλα και καλη ανασταση ευχομαι για εσας ,την οικογενεια σας και τα ζωακια σας !!!

    χαιρετω
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργάκη σ' ευχαριστώ πολύ. Σου εύχομαι παρομοίως και... "καλό κουράγιο", που προφητικά είπε κι ο φίλος μας ο Όλι!
    Αυτός κάτι ήξερε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "kalo kouragio" θα εννοειτε φυσικα !! :)
    με λατινικους χαρακτηρες το ειπε αυτος και σιγουρα κατι ηξερε!
    ευχαριστω πολυ να ειστε καλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργάκη όλες μου ευχές γιά σένα και την οικογένειά σου. Καλή σταδιοδρομία και, πραγματικά, σου εύχομαι "καλό κουράγιο", αφού, σαν νέος, έχεις μεγαλύτερη ανηφόρα μπροστά σου.

    Τα λόγια δεν αποτυπώνονται ούτε με ελληνικούς, ούτε με λατινικούς χαρακτήρες! Απλώς, λέγονται.
    (Verba volant, scripta manent).
    Ειδικά αυτά του Όλι Ρεν συντάσσονται, δυστυχώς, στην "οδυνηρή γλώσσα" (όπως λέμε, στην αγγλική, την ελληνική, κ.λπ.) και συντάσσονται με μπόλικη.... βαζελίνη!
    Έχοντας εξανλήσει τα δικά μου αποθέματα, πολύ φοβάμαι ότι θα μου λείψει αφόρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή