Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Το ανοιγμα των κλειστων επαγγελμάτων.

Θέσεις - Απόψεις

Το νομοσχέδιο που διαπραγματεύεται, το άνοιγμα των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων στοχεύει στην, μέσω του δημιουργούμενου ανταγωνισμού, μείωση των τιμών των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτά. Άρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στα υπό θεώρησιν ως κλειστά, περιλαμβάνονται και εκείνα των μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Όχι υπό καμιά άλλη έννοια, αλλά μόνο ως προς την, υπό της πολιτείας καθοριζομένη ελαχίστη κατωτέρα αμοιβή, η οποία καλείται «νόμιμη» και η οποία θα καταργηθεί, επιτρεπόμενης, πλέον, της ελεύθερης συναλλαγής μηχανικού με πελάτη.

Μέχρι τώρα, η «νόμιμη» αμοιβή, κατοχυρωμένη δια της καταθέσεώς της στην Εθνική Τράπεζα, εξασφάλιζε τον μηχανικό, αφού προκαταβάλλεται στην Τράπεζα, (άρα κανείς πιθανός «μπαταξής» πελάτης δεν μπορούσε να τον «ρίξει» και να του καταχραστεί χρήματα) και ταυτόχρονα αποτελούσε ξεκάθαρο φορολογικό ορόσημο, αφού θεωρείται ως αμάχητο «έσοδο» και φορολογείται με τους περαιτέρω νόμιμους συντελεστές. Τυχόν εκπτώσεις δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν καθ’ όσον αυτές αφορούν την «είσπραξη» της αμοιβής, ενώ την Εφορία την ενδιαφέρει η αμοιβή ως «έσοδο». Άλλο «έσοδο», άλλο «είσπραξη»!
Πάμπολλες φορές στην 40/τή καριέρα μου, όταν σε σχετικούς φορολογικούς ελέγχους, τολμούσα να ψελλίσω κάτι περί εκπτώσεων, κ.λπ, αντιμετώπιζα ένα αφοπλιστικό και μειλίχιο.
- Ας τα εισπράττετε όλα, δικό σας το πρόβλημα!
Εννοείται ότι, πλην των κολοσσιαίων μεγαλομηχανικών της εποχής, όποιος τολμούσε να μην κάνει έκπτωση, απλώς έχανε την δουλειά!

Κατά συνέπειαν οι μηχανικοί, ως τάξις εργαζομένων, υπήρξαν οι μοναδικοί, ίσως, επαγγελματίες οι οποίοι εφορολογούντο για περισσότερα εισοδήματα από όσα πραγματικά είχαν!
Απίστευτο και όμως αληθινό!!!
Κι εγώ ανήκα σ’ αυτούς. Απλά είχα συνηθίσει και αποδεχτεί αυτή την κατάσταση ως νομοτέλεια.
Όπως ο γεωργός που κουβαλώντας καθημερινά, για κάποιο λόγο, το νεογέννητο μοσχαράκι του στην πλάτη, κατάντησε να το μεταφέρει και όταν έγινε ολόκληρο βόδι!
Όλα στη ζωή είναι θέμα συνήθειας!

Με αυτό που πάει να γίνει τώρα, και με δεδομένη την δραματική πτώση της οικοδομής, το μόνο που θα επιτύχουν οι «φωστήρες» της Οικονομίας είναι να φουντώσουν την φοροδιαφυγή στις τάξεις των μηχανικών, αφού όλοι θα δηλώνουν ότι ελάχιστο θέλουν, προσυνεννοημένοι με τους ιδιοκτήτες σε κοινών συμφερόντων γραμμές. Με την Εφορία αδυνατούσα να αποδείξει το οτιδήποτε και υποχρεούμενη να αποδεχτεί οποιοδήποτε προσχηματικό αποδεικτικό στοιχείο της προσκομιστεί!


Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που, ενώ διάφοροι άλλοι χαλάν τον κόσμο για το περιβόητο «άνοιγμα των επαγγελμάτων», οι μηχανικοί δεν βγάζουν, κιχ!
Το δυστύχημα για τη στήλη είναι ότι τώρα που γίνεται η θάλασσα γιαούρτι (φορολογικά και μόνον, εννοείται) δεν διαθέτει κουτάλι, καθ’ όσον συνταξιούχος!

Επειδή οι καιροί είναι πολύ πονηροί και δεν επιδέχονται, πλέον, αφέλειες. Μόνο η ανικανότητα ή η σκοπιμότητα «παίζουν», ο καιρός θα δείξει ποια από τις δύο σφραγίζει το ως άνω ζήτημα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου