Ας πάρουμε το ζήτημα από την αρχή. Το νόμισμα της κάθε χώρας αποτελεί τον καθρέφτη της Οικονομίας της. Έτσι χώρες με ισχυρή Οικονομία έχουν ισχυρά νομίσματα και αντιστρόφως.
Αυτή η ισχύς εκφράζεται σε ηυξημένη ζήτησή τους προκειμένου -αυτά τα ισχυρά νομίσματα- να συνιστούν ασφαλή συναλλαγματικά αποθέματα γιά τους κατόχους τους.
Επόμενον τέτοιας ζητήσεως είναι η αύξηση της συναλλακτικής αξίας των ισχυρών νομισμάτων στα διάφορα Χρηματιστήρια Αξιών. Οπότε, και χάριν παραδείγματος, όσο θα ανατιμάται -λόγω ζητήσεως- το ρωσικό ρούβλι, τόσο θα χρειάζονται όλο και περισσότερα δολάρια, ευρώ, πάουντς, φορίνια και διάφορα άλλα νομίσματα, προκειμένου να αποκτηθεί το κάθε ποσό ρουβλίων, σε σχέση με την παρελθούσα χαμηλή ισοτιμία του!
Ήδη, προ του πολέμου με την Ουκρανία και κατά την διάρκειά του, το ρούβλι «τράβαγε την κατηφόρα», λόγω ραγδαίας εξασθενήσεως της ρωσικής Οικονομίας, γεγονός απολύτως φυσικό γιά κάθε χώρα που εμπλέκεται σε πόλεμο και καλείται να εξυπηρετήσει τις τεράστιες δαπάνες του, με ταυτόχρονη υποχώρηση των εσόδων της, ένεκα μειώσεως του εξωτερικού της εμπορίου.
Σήμερα, μόνες πηγές εσόδων γιά τη Ρωσία απέμειναν το πετρέλαιο και -κυρίως- το φυσικό αέριο. Βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών η πληρωμή τους γίνεται με δολάρια και ευρώ. Συγκεκριμένα και σταθερά ποσά. Αν όμως -όπως μονομερώς αποφασίζει ο δικτάτορας Πούτιν- γιά την πληρωμή τους απαιτηθούν… ρούβλια, η αναγκαία ζήτηση τεραστίων ποσών -δισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ, κ.λπ.- τέτοιου νομίσματος, θα εκτοξεύσει την ισοτιμία του στα ουράνια! Οπότε γιά την προμήθειά τους θα καταβληθούν πολύ περισσότερα ξένα νομίσματα από όσα πριν! Κερδισμένοι ο… Πούτιν και ο άδικος πόλεμος.
Γιά σκεφθείτε το σ΄ αυτή τη βάση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου