Στην κινέζικη φιλοσοφία, το Γιν και Γιανγκ περιγράφει το πώς φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να διέπουν, αλληλεξαρτώμενες, τον φυσικό κόσμο και πώς το ένα μπορεί να δημιουργήσει, διαμορφώσει ή επηρεάσει το άλλο, χάρη στη μεταξύ τους αλληλοσύνδεση.
Σύμφωνα με το θρύλο, το σύμβολο είναι δημιούργημα του Κινέζου Ουράνιου θεού, αποδιδόμενου με διάφορα ονόματα, π.χ. Τζέιντ, Τιεν Κουνγκ, Γιού Χουάνγκ και Τιέν Γκόνγκ, και χάριν απλουστεύσεως ας κρατήσουμε το Τζέιντ. Αυτός το εμπνεύστηκε όταν αποφάσισε να φτιάξει το σύστημα της Κινέζικης αστρολογίας και το Κινέζικο ημερολόγιο.
Το Γιν και Γιανγκ συμβολίζει την αιώνια αρμονία και την απόλυτη κοσμική ισορροπία ανάμεσα στα φυσικά ετερόκλητα στοιχεία. Π.χ. το Καλό και το Κακό, το Σωστό και το Λάθος, το Φως και το Σκοτάδι, το Αρσενικό και το Θηλυκό.
Ερμηνεύοντας το σύμβολο Γιν - Γιανγκ ανακαλύπτουμε ότι στον συνδυασμό του βρίσκονται τα πιό δυνατά μυστικά του Κινέζικου Ωροσκοπίου. Όπως οι τέσσερις Συμπαντικοί νόμοι που δόθηκαν στους αρχαίους Κινέζους από τον Κινέζο Ουράνιο θεό. Με τους νόμους αυτούς ο θεός ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ερμηνεύσουν το σύμβολο Γιν - Γιανγκ. Όμως, δεν τους έδωσε ακριβείς ερμηνείες και λεπτομέρειες παρά μόνο μερικές ιδέες γιατί ήθελε οι άνθρωποι να προσθέσουν την δική τους ξεχωριστή και υποκειμενική ερμηνεία, τόσο γιά το σύμβολο, όσο και την παγκόσμια λειτουργία των πάντων. Αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες Στωικοί, (Ζήνων, κ.λπ και κατ΄ άλλους ο νεοπλατωνικός Πρόκλος), απέδωσαν με τη φράση: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού».
Τελικά, συνειδητά, υποσυνείδητα ή ασυνείδητα και εξ ενστίκτου, η Ζωή και το Σύμπαν λειτουργούν στη βάση και τις επιταγές αυτού του αρχέγονου και αιώνιου συμβόλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου