Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

«Ο “ατσίδας” με τα πουκάμισα έξω»


                                       The game is over!
- Ταπί και ψύχραιμος.

    Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, ο Dr Baroufakis είναι αναμφιβόλως ένα χαρισματικό άτομο. Ευφυής, ετοιμόλογος και, πάνω απ’ όλα, θρασύς. Θαυμάσιος χειριστής γλώσσας και αερολογίας, που αν η μαεστρική ικανότητά του αυτή μεταφραζόταν σε κινήσεις χεριού θα είχαμε προ οφθαλμών έναν έξοχο… παπατζή. Το ταλέντο του στο ανακάτεμα λέξεων χωρίς να βγαίνει σαφές νόημα είναι μοναδικό. Τις ανακατεύει στην «κατσαρόλα» του νου του, τις διασκορπίζει στο ακροατήριο και όποιος κατάλαβε… κατάλαβε! Συνήθως καθένας τον ερμηνεύει κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει.  
   Αυτού του είδους την ασάφεια -αρλουμπολογία ισχυρίζομαι εγώ- την έχει αναγάγει σε επιστήμη, την αποτύπωσε σε βιβλίο που συνέγραψε μαζί με κάποιον άλλον καθηγητή, μάλλον ομοίου φυράματος, ονόματι Shaun Hargreaves-Heap, και τίτλο: «GAME THEORY». 

   Από πολλών μηνών οικονομικός σύμβουλος του νεαρού και άπειρου κ. Τσίπρα, κατάφερε με τον στόμφο και την κουλτουριάρικη ασυναρτησία του, αυτή που ο ίδιος ονομάζει -όπως όλοι μάθαμε πλέον- «δημιουργική ασάφεια», να μαγέψει το «αριστερό τσούρμο», το οποίον όπως διαπιστώνεται δεν το διακρίνει ούτε μόρφωση, (αιώνιοι φοιτητές, μη κάτοχοι πτυχίου, κ.λπ.), ούτε ιστορική γνώση, (Πολωνοί σύμμαχοι Χίτλερ), ούτε δυνατότητα διακυβέρνησης. Και βεβαίως δεν διαθέτει ουδεμία γνώση και επαφή με τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, (προσκόλληση σε Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν). 
   Έτσι, προσήλθε στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, έχοντας πείσει το «τσούρμο» γιά νέο λουκ, (όχι γραβάτες, πουκάμισα έξω και το καλοκαίρι, ίσως, σαγιονάρες και σορτσάκια), νέα ονοματολογία, (όχι τρόικα, αλλά θεσμοί), όχι διαπεγμάτευση σε Υπουργεία, (γκαράζ και δωμάτια ξενοδοχείων -ίσως και ρουφ γκάρντεν, άμα φτιάξει ο καιρός), και γενικά μία διαπραγμάτευση εντελώς διαφορετικού τύπου. Όχι μόνο σε σχέση με ό,τι γινόταν προηγούμενα, αλλά πραγματικά εντελώς πρωτοποριακή και πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά.  
   Με αυτόν τον τρόπο, τον οποίο βάσισε στις απόψεις του GAME THEORY, θέλησε να αιφνιδιάσει, να θαμπώσει και πάνω στη δημιουργούμενη αδράνεια του σοκ, ν’ «αρπάξει» το «χαρτί» από την πράσινη τσόχα και να την «κοπανήσει», αφήνοντας τους… συμπαίκτες του άναυδους, απορημένους και… χαμένους! Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο  περίφημος Έλλην χαρτοπαίκτης Νίκος Δάνδολος, ο γνωστός «Nick the Greek», δεν ζει γιά να επωφεληθεί από τις θεωρίες του ατσίδα Dr και ο κλήρος έπεσε στον άπειρο… «Alex the Greek». Αυτός γνωρίζοντας προφανώς πως με τη φορά των πραγμάτων ήταν υποχρεωμένος μοιραία, ή να κάνει… «κωλοτούμπα», ή να ποντάρει σε άλλο «φύλλο». Σαν γνήσιος κι εκείνος χαρτοπαίχτης, αλλά κακός μπλοφατζής, (ο ίδιος μίλησε στον Μίκη περί… στρατηγικής), επέλεξε να ποντάρει τα ρέστα του στη μέθοδο… Baroufakis

   Όποιος έχει πιάσει στα χέρια του τράπουλα κι έχει παίξει πόκερ και τα συναφή, θα ξέρει καλά πως πολλές φορές  το ισχυρό φύλλο μπορεί να χάσει -παραιτούμενο- από την ψυχολογία του αντιπάλου. Η ψυχραιμία, η τόλμη και η αποφασιστικότητα στο μπλοφάρισμα πολλές φορές κάνουν «άσους» και «ρηγάδες» να τρέπονται σε φυγή από τα… «εφτάρια». Όμως γιά να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι παίκτες στο τραπέζι να είναι, ή τουλάχιστον να φαίνονται, "ισοϋψείς" και "ισοδύναμης ισχύος", προκειμένου να περάσει το ρίσκο μπλόφας και τυχοδιωκτισμού. 
   Επειδή όμως οι αντίπαλοι δεν είναι «χαϊβάνια», όπως υποτιμητικά τους θεωρήσαμε, άντεξαν στο αιφνιδιασμό του «χτυπήματος» Baroufakis και δεν "τσίμπησαν". Ψυλλιάστηκαν την αφελή κομπίνα της άσφαιρης μπλόφας, επιφυλάχτηκαν και… φυλάχτηκαν. Διάβασαν το… σύγγραμμά του, είδαν πώς βαδίζει και πως βαδίζουμε ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια, αφού παίρνουμε τα ψιλά από τα κάλαντα των "πιτσιρίκων" γιά να την βγάλουμε, και… αντεπετέθησαν πληρώνοντάς μας με το ίδιο νόμισμα. Φρονώ πως τώρα μας κάνουν και πλάκα, αφήνοντάς μας να «μπουρδουκλωνόμαστε» και να πελαγοδρομούμε μόνοι μας και πειναλέοι, σε μία τάχα διαπραγμάτευση. Τα αποτελέσματα ήδη γνωστά!  

   Συνεπώς, δεν είναι καθόλου περίεργος ο τελικός παραγκωνισμός του επικίνδυνου ναρκισσιστή ατσίδα, ο οποίος με τις επικίνδυνες πρωτοτυπίες και παραδοξολογίες του οδηγούσε την χώρα στο γκρεμό. Ας μην παρασύρεται κανείς από τις δικαιολογίες που μας σερβίρει ο αντίστοιχος αφελής προπαγανδιστής «Γεωργαλάς» του Τσίπρα. Του λοιπού πλέον, ο «Dr Ατσίδας» θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού από τα βάθη του… «καταψύκτη» και το παιχνίδι θα παιχτεί αλλιώς. Πιό σαφές, πιό ρεαλιστικό και, δυστυχώς, πιό δυσάρεστο γιά όλους.   

2 σχόλια:

  1. Κακό μαντάτο δεν μου επέτρεψε να "χτενίσω" κατά πώς θα 'πρεπε την ανάρτηση. Όμως η ζωή συνεχίζεται. Δυστυχώς, όχι γιά όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή