Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Ο κλέφτης των ροδακίνων». Πολύ λάδι, αλλά τηγανίτα τίποτα!



Άνθρακες ο θησαυρός!
(SOOC/ ANDREA BONETTI)
-Vola colomba bianka, vola!
    Κατεβαίνοντας γιά βιαστική  δουλειά στην Αθήνα είχα την ευκαιρία ν’ ακούσω στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου έναν περίδρομο σοβαροφανείς σαχλαμάρες από κάτι απίθανους συριζάριους. Βουλευτές και λοιπούς κεκράχτες, χειροκροτητές και παρατρεχάμενους σφουγκοκωλάριους, σχετικά με την «υψίστης εθνικής σημασίας», αλλά και «ακρογωνιαίας σπουδαιότητος» γιά την Ευρώπη, τη Γη και, τελικά, ολόκληρο το Σύμπαν συνάντηση Τσίπρα με τον Πούτιν. Κορυφαίο θέμα της συνάντησης τα… ελληνικά ροδάκινα!
   Πριν αρχίσουν οι γνωστές θριαμβολογίες από το γνωστό προπαγανδιστικό τιμ του νεώτερου… συνώνυμου οπερετίστα, η στήλη σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη σωστή σειρά, βάσει όσων φάνηκαν και όσων ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη του ζωηρού Τσίπρα και του νυσταγμένου Πούτιν. 

   Κατ’ αρχήν, γιά λεφτά -δάνεια, βοήθειες και τέτοια- ούτε λόγος να γίνεται. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ο Πούτιν μας παρέπεμψε στους εταίρους μας. Το ίδιο και γιά όσα έχουν σχέση με τις σχέσεις Ρωσίας κι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κομμένη κάθε διαφοροποίηση της Ελλάδος από το ευρωπαϊκό μπλοκ, όπου ανήκει. Οπότε, ο «κοκορίκος» μας -ποιών την ανάγκη φιλοτιμία- το ξανάπαιξε περήφανος κι ωραίος και ουχί… επαίτης. Στα περί αγωγών φυσικού αερίου, οι γνωστές ασάφειες και τα «περί διαγραμμάτου» που λέγονται όταν δεν υπάρχει τίποτα θετικό  να ανακοινωθεί, όσο γιά κάτι ρωσικά πρόστιμα λόγω υποκατανάλωσης επί συμφωνηθεισών ποσοτήτων, ούτε κουβέντα. Στο κοσμοσωτήριο μείζον θέμα των… ροδακίνων, η κατραπακιά που εισπράξαμε ήταν ηχηρή και ξεκάθαρη. Δεν θυμάμαι σε αντίστοιχες κοινές συνεντεύξεις όπου στρογγυλεύονται οι διαφορές των απέναντι μερών και κυριαρχούν τα μισόλογα, να άκουσα ποτέ πιό σταράτες κουβέντες.  Ο ομόθρησκος Βλαδίμηρος δήλωσε σαφώς πως εφ’ όσον υπάρχουν εκατέρωθεν μέτρα εμπάργκο, εξαιρέσεις δεν μπορούν να γίνουν και μίλησε, απλώς, γιά μεικτές εταιρείες. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, μόνο αν πατήσει ρωσικό πόδι κάπου και δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρωσικού κέρδους, τότε μπορεί να γίνει συζήτηση γιά το αντίστοιχο ζήτημα. Όχι θα πιάσουμε κορόιδο τη ρωσική αλεπού!

   Τελικά, το μεγαλύτερο κέρδος από όλη αυτή την ιστορία είναι ένα φρεσκάρισμα στη «μητερούλα» των Λαφαζάνη και Βαλαβάνη και η επίσκεψη της κυρίας Περιστέρας στην... Καάβα του Κομμουνισμού και το προσκύνημα -με ρίγη συγκινήσεως πιστεύω- στο ταριχευμένο πτώμα του Λένιν, του οποίου τα αμαρτήματα τον καταδίκασαν να μη μπορεί να βρει ανάπαυση ούτε και μετά θάνατον, όπως όλοι οι θνητοί. Μεγάλοι ή μικροί. 

   Όσο γιά τη στήλη, η υπόθεση έγινε αφορμή να μηρυκάσει το έξοχο βουλγάρικο φιλμ -«Ο κλέφτης των ροδακίνων»- που απήλαυσε στα φοιτητικά της χρόνια. (Ίσως στον τότε κινηματογράφο «Έσπερο» της οδού Σταδίου?). Δυστυχώς, και στο σινεμά και τώρα, η κατάληξη του έργου είναι τραγική!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου