Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Μέγαρο Μαξίμου.


"Ανατολή και Δύση" ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος.
Το πρωθυπουργικό γραφείο. Τότε
  Το κτήριο αποτελεί ένα από τα νεοκλασσικά αρχοντικά της Αθήνας. Άρχισε να κατασκευάζεται κατά το έτος 1912 με σχέδια του αρχιτέκτονος Αναστ. Χέλμη, από τον καραβοκύρη Αλέξανδρο Μιχαληνό, επί της οδού Ηρώδου Αττικού 19, χωρίς όμως ο ίδιος να προλάβει να το αποπερατώσει καθ’ όσον τον σταμάτησε ο θάνατος. Στη συνέχεια, η χήρα του Ειρήνη ξαναπαντρεύτηκε τον τραπεζίτη Δημήτριο Μάξιμο, ο οποίος διετέλεσε επ’ ολίγον και πρωθυπουργός της Ελλάδος κατά την ταραγμένη περίοδο του Εμφυλίου, (Ιανουάριος - Αύγουστος 1947). Ο Μάξιμος ολοκλήρωσε την κατασκευή, βάσει τροποποιητικής μελέτης του αρχιτέκτονος Αναστ. Μεταξά, και εγκαταστάθηκε εκεί. Όντας δε πλούσιος, καλλιεργημένος και φιλότεχνος το μέγαρο διακοσμήθηκε με πλήθος εξαιρετικών έργων τέχνης.
Το πρωθυπουργικό γραφείο τώρα. Προσοχή στο... ρολόι τοίχου!!!
   

   Κατά το έτος 1952 το Μέγαρο αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα μισοτιμής, καθώς ο Δημήτριος Μάξιμος απεδείχθη και εξαίρετος πατριώτης ο οποίος, πλην του χαμηλού τιμήματος, προσέφερε δωρεάν στο ελληνικό κράτος και ολόκληρη την εσωτερική επίπλωση και διακόσμηση, μαζί με την σπουδαία συλλογή πινάκων που διέθετε. Ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση της γενναιόδωρης προσφοράς του απεφασίσθη όπως το κτήριο διατηρήσει εσαεί το όνομα: «Μέγαρο Μαξίμου». 

   Κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Μέγαρο διέμενε ο Αντιβασιλέας, (είχε οριστεί σε αυτή τη θέση από τον Γ. Παπαδόπουλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Βασιλέως Κωνσταντίνου), Γεώργιος Ζωιτάκης. Τότε κατασκευάστηκε μικρή προσθήκη στον πρώτο όροφο, προκειμένου να δημιουργηθεί υπνοδωμάτιο γιά το ζεύγος Ζωιτάκη.
   Το 1982 το κτήριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, -κατόπιν απόφασης του τότε Υπουργού Μ. Κουτσόγιωργα-  με σκοπό την μεταφορά εκεί, από το κτήριο της Βουλής όπου βρισκόταν μέχρι τότε, του πρωθυπουργικού γραφείου. Τις εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης εμελέτησαν και επέβλεψαν οι Αριστ. και Ειρ. Μαντζουράνη μαζί με την Γεωργία Ζώη. 
   Μέχρι σήμερα το κτήριο διατηρούσε τον αυστηρό και μεγαλόπρεπο χαρακτήρα του, αντάξιο της σπουδαιότητος και σοβαρότητος του λειτουργήματος που στέγαζε. Όμως η λαίλαπα του λαϊκισμού που σαρώνει πλέον τη χώρα, παρέσυρε -όπως ήταν αναμενόμενο- και το Μέγαρο Μαξίμου. Η «ελαφρολαϊκιά» του πλέον επίπλωση και η αντίστοιχη κακόγουστη διακόσμηση μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Συνεπώς δεν θα αποτελέσει έκπληξη, ή υπερβολή, εάν του λοιπού το αρχοντικό μετονομαστεί σε: «Μέγαρο Μινίμου»!  
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου