Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Τα πρώτα επίσημα αναγνωρισμένα σιαμαία αδέλφια της νεώτερης Ιστορίας.

Οι αδελφοί Chung και Eng Bunker
    Αποδίδουμε τον όρο "σιαμαία" σε δίδυμα αδέλφια τα οποία γεννήθηκαν -από ιδιοτροπία της φύσης-  κατά κάποιο τρόπο ενωμένα και διαθέτουν κοινά τμήματα σώματος, πιθανόν και οργάνων.
   Η πρώτη γνωστή εμφάνιση τέτοιου φαινομένου στα νεώτερα χρόνια παρατηρήθηκε στην Ταϋλάνδη το 1811. Επειδή η εξωτική χώρα τότε λεγόταν Σιάμ, τα δίδυμα ονομάστηκαν "σιαμαία" και έτσι καθιέρωσαν στην Ιστορία και τον όρο γιά όλες τις μελλοντικές, ανάλογες εμφανίσεις του ίδιου φαινομένου.
   Τα δύο αδέλφια ήσαν ενωμένα στο πλάι και εσωτερικά στην περιοχή του ήπατος. Παρά την ιδιομορφία τους έζησαν μακρά και φυσιολογική ζωή.  Συνέβαλαν, κατ' αρχήν, στο ν' άλλαξουν οι απόψεις, πεποιθήσεις και τρόποι με τους οποίους η επιστήμη και η κοινωνία αντιμετώπιζε μέχρι τότε το φαινόμενο που εθεωρείτο "εκτοπλασματικό" και... διαβολικό!
    Τα σιαμαία... αγοράστηκαν από έναν Αμερικανό καπετάνιο, τον Άμπελ Κόφιν, έναντι ευτελούς ποσού που πλήρωσε στη μητέρα τους, η οποία ευχαρίστως τα... ξεφορτώθηκε. Αυτός, εν συνεχεία, τα έφερε στην Αμερική και τα έβγαζε σε τσίρκο στη Βοστώνη, ως αξιοθέατο! Με τίτλο: "Τα σιαμαία δίδυμα αδέλφια".
   Κατόπιν, μεγαλώνοντας, ανεξαρτητοποιήθηκαν και άρχισαν τις περιοδείες στην Ευρώπη, όπου στην Αγγλία έγιναν δεκτοί από την βασιλική αγγλική οικογένεια και διάφορους πλούσιους αριστοκράτες, θέτοντας παράλληλα και τους εαυτούς τους στην διάθεση της ιατρικής επιστήμης προς διερεύνηση του φαινομένου, με απώτερο σκοπό και στόχο τον ενδεχόμενο διαχωρισμού τους. Κάτι, όμως, που δεν θεωρήθηκε εφικτό από την τότε ιατρική επιστήμη. 
   Σε σχετική πρόσκληση επίσκεψής τους στη Γαλλία, οι αρχές τους αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα με το εξής επιχείρημα: "Όσες έγκυοι γυναίκες θα τους αντικρίσουν πιθανώς να γεννήσουν κι εκείνες σιαμαία"! 
   Τελικά, μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία τους, επέστρεψαν στην Αμερική κι εγκατεστάθησαν σ' ένα μικρό χωριό της Βόρ. Καρολίνας. Πήραν αμερικανική υπηκοότητα, έγιναν γαιοκτήμονες και... παντρεύτηκαν δύο αδελφές! Την Αντελάιντα και την Σάρα-Άνν Γέιτς, αποκτώντας, συνολικά, 21 παιδιά! Σε όλη τους τη ζωή προσπαθούσαν να... ξεκολλήσουν, όμως οι γιατροί ήσαν κατηγορηματικά αρνητικοί στην εγχείριση.
   Το ξημέρωμα της 17ης Ιανουαρίου του 1874, ο Ενγκ ξυπνώντας από έντονα ανήσυχο συναίσθημα, διαπίστωσε πως ο αδελφός του Τσουνγκ ήταν νεκρός! Αμέσως κατάλαβε τί τον περίμενε. Φώναξε τον γιό του Γουίλιαμ και περίμενε στωικά και το δικό του τέλος. Αυτό ήρθε μετά λίγες ώρες. Ήσαν τότε 63 ετών.

   ΥΓ. Η στήλη, κουρασμένη και βαριεστημένη με όσες πολιτικές ανοησίες ακούει ένθεν -κακείθεν, αποφάσισε μέχρι τέλους της προεκλογικής περιόδου, ν' αυξήσει τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις των αναγνωστών της, προσφέροντάς τους κάτι πιό χρήσιμο από τα τηλεοπτικά ξεκατινιάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου