Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Λιβύη! Το πρόβλημα, το δίλημμα, η λύση.

Επικαιρότης

   Τα ιδιοχαρακτηριστικά της χώρας και των κατοίκων της είναι γνωστά. Στα συν, τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, που την καθιστούν πολύφερνη νύφη γιά τους απανταχού ενεργειοθήρες και καταναλωτές του και στα μείον, οι κάτοικοί της, που είναι, απλώς, Άραβες.
   Το τελευταίο ιδίωμα έχει καταστήσει διαχρονικά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, σχεδόν αδύνατη την σωστή και ορθολογική εκμετάλλευση της θεϊκής ευλογίας που αποτελεί ο πλούτος του υπεδάφους των αραβικών χωρών. Αμύθητος πλούτος στους λίγους, τους συγγενείς, (Σ. Αραβία), τους ημέτερους, (γενικώς), τους ομόφυλους, (Λιβύη) και απέραντη φτώχεια στους αλλόφυλους υπηκόους, αλλά ομοεθνείς της πλέμπας, της καθυστέρησης και της υποτέλειας.
   Οι εικόνες που δείχνουν οι τηλεοράσεις από την μέχρι σήμερα άγνωστη λιβυκή επικράτεια, την απομονωμένη πίσω από το «πετρελαϊκό παραπέτασμα», μόνο πλούσια χώρα δεν δείχνουν. Μια διάχυτη μιζέρια και κακομοιριά!


   Οπωσδήποτε, παιχνίδια, κόλπα και ίντριγκες, εκ μέρους της Δύσης, γιά τον προσεταιρισμό των «κλειδιών» του παραδείσου υπάρχουν άπειρα. Και τα σενάρια κι οι διαπλοκές το ίδιο. Όμως η απλή παρατήρηση της εμφάνισης του χαλκέντερου ηγέτη και το άκουσμα του ασυνάρτητου, πλην γεμάτου μίσους, παραληρήματός του αποδεικνύει και στον πιο ένθερμο υποστηρικτή του ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι στα συγκαλά του και αποτελεί εταίρο και συνομιλητή αντιστρόφως ανάλογης σοβαρότητος με τα θέματα που διαχειρίζεται. («Συμφωνίες πώλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου», σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία συνταράσσεται από προβλήματα).
   Γενικά η περίεργη συμπεριφορά στην πολυετή κατοχή και διαχείριση της εξουσίας στη χώρα του, δεν χαρακτηρίζονται παρά, από εκκεντρική έως παλαβή και επικίνδυνη γιά την διεθνή κοινότητα.

   Τελικά, το κύμα του εκδημοκρατισμού που ενέσκηψε σαν τσουνάμι και σαρώνει όλα τα ψευτοδημοκρατικά-σοσιαλιστικά αραβικά καθεστώτα της Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής, όπως ήταν φυσικό, περιέλαβε και την Λιβύη, δίνοντας την ευκαιρία στην υφήλιο να ρίξει ματιές στην απομονωμένη αυτή χώρα και να μάθει ότι εκεί υπάρχει κάποια Μισράτα, κάποια Σαουΐγια (;) και κάτι πρωτόγνωρα γιά τους Έλληνες ονόματα, αν και τόσο κοντινά μας μέρη.


Αναμφίβολα το πρόβλημα είναι η απεχθής, σκληρή και ανέκφραστη «μούμια» που λέγεται Καντάφι και η αποφασιστικότητα να περάσει λεπίδι όλο το μέρος του λαού, που τόλμησε να ξεσηκωθεί εναντίον του! Όμως δεν παύει να είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και με πολλές παραμέτρους. Το αποδεικνύει η περίεργη στάση όλου του Κόσμου! Αυτό είναι το δίλημμα!
  
   Κάποιοι σπεύδουν, δύο μόλις ημέρες πριν οι κυβερνητικές δυνάμεις τσαταλιάσουν με τανκς και αεροπλάνα τις μεταφερόμενες με αγροτικά ασθενείς πυροβολαρχίες των ανταρτών και φρενάρουν την τελική εξόντωση του τελευταίου οχυρού των επαναστατών στην Βεγγάζη ανατρέποντας τον ρουν της σύρραξης.
   Κάποιοι άλλοι, ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη, μετά από δύο χοντρές γκέλες, κάνουν τις ντροπαλές παρθένες και σπρώχνουν άλλους να βγουν μπροστά, λες και θα το χάψουμε!
   Κάποιοι που πατώνουν στο εσωτερικό τους, βλέπουν τις δεξαμενές πετρελαίου του Καντάφι σαν πελώριες κολυμπήθρες του Σιλωάμ που θα ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους και θα φρεσκάρουν τις ελπίδες τους γιά επανεκλογή!   
   Κάποιοι, ενώ διαθέτουν βέτο στο forum του ΟΗΕ, απέχουν αιδημόνως της ψηφοφορίας και αντιτίθενται, τάχα, ύστερα! Ναι μεν , αλλά!
   Ο ατσίδας Πούτιν, δήθεν, διαφωνεί με τον Μεντβέντεφ. Ο καλός και ο κακός! Όπου κι αν γείρει η παλάντζα, μέσα να είμαστε!
   Και οι «αδελφοί» Άραβες, πάντα συνεπείς στην ασυνέπειά τους, είπαμε, ξείπαμε! Πρώτα δώσανε συγκατάθεση, μετά την παίρνουν πίσω!
   Όλοι πονηροί, καιροσκόποι, μπαγάσηδες! Γύπες πάνω απ' το παχουλό "σφαχτό"!

   Η υπόθεση είναι και προφανής και μπερδεμένη! Άσκηση για δυνατούς λύτες. Με το πολεμικό μέρος του προβλήματος να αποτελεί το πιο εύκολο τμήμα του. Ζητούμενο το μετά, αφού ο Καντάφι στην πολυετή μονοκρατορία του δεν είχε αφήσει να «φυτρώσει» κανένα πολιτικό φυντανάκι, πλην των «κάφρων» γιων του! Όποιο κεφάλι πήγαινε να προβάλει ψηλότερα, το έκοβε και ξένοιαζε! Διαδοχή ώριμη και αξιόπιστη δεν διαφαίνεται! Ζητείται λύση!

   Η στήλη διακυβεύει πρόβλεψη, χωρίς απαιτήσεις αυθεντίας. Από διαίσθηση μόνο!


   Ο Καντάφι θα διασωθεί, η Λιβύη θα διχοτομηθεί! Το δυτικό μέρος της χώρας θα παραμείνει στα χέρια του και τους ομόφυλους πιστούς υποστηρικτές του, με έδρα την Τρίπολη. Το ανατολικό, με έδρα την Βεγγάζη, θα κυβερνηθεί από τους άπειρους σε θέματα διακυβέρνησης αντάρτες αντικαθεστωτικούς. Εκεί θα επιπέσει το σμαρί των «δυτικών ακρίδων», γιά παροχή τεχνογνωσίας περί τη διοίκηση (μυριάδες "σύμβουλοι"!) και κανονικό  άρμεγμα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αφού εκεί θα υπάρχει το πολύ και καλό φαΐ! Ούτως ή άλλως το «πράμα» είναι μπόλικο, διάσπαρτο και φτάνει γιά όλους!
 
   Τελικά, απ’ αυτή την ιστορία όλοι θα βγουν ωφελημένοι! Ο Καντάφι που θα διασωθεί και θα συνεχίσει να πουλάει τρέλα (σε όσους θέλουν να την αγοράσουν), μαζί με πετρέλαιο (το μαγαζί έχει πολύ εμπόρευμα!). Οι Δυτικοί που θα ξαναμοιράσουν την «σημαδεμένη» ανατολικολιβυκή τράπουλα. Οι Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί, Γερμανοί και Βραζιλιάνοι που θα βρουν τρόπο (ξέρουν αυτοί πώς) να τα ξαναφτιάξουν με τον Καντάφι και οι πολεμικές βιομηχανίες, που αφού δοκίμασαν στην πράξη τα «προϊόντα» τους, θα βάλλουν μπρος και θα φτιάξουν νέα, βελτιωμένα, μοντέλα, με βάση την πείρα που απεκόμισαν στού κασίδη το κεφάλι!

   Έτσι οι μόνοι που θα μείνουν δυσαρεστημένοι σ’ αυτή την υπόθεση θα είναι οι χιλιάδες τραυματίες! Οι νεκροί, αν και ρωτήθηκαν επίμονα, αρνήθηκαν να εκφέρουν γνώμη. Παρά τις πιέσεις, τσιμουδιά! Δεν έβγαλαν άχνα! Και ως εκ τούτου, στη σχετική δημοσκόπηση καταχωρούνται στη στήλη «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ»!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου