Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Τρικυμία σε νεροπότηρο…

 


Η ελληνική γλώσσα κατά τούτο υπερέχει όλων των υπολοίπων γλωσσών του Κόσμου. Είναι πλουσιότερη και μπορεί να αποτυπώσει λεπτότατες διαφορές και δυσδιάκριτες αποχρώσεις εννοιών. Με την παρεξήγηση, την διαστρέβλωση, την αλλοίωση και την εκμετάλλευση να καραδοκούν.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξέρει πολύ καλά ελληνικά. Και ο γράφων, επίσης, αρκετά καλά ώστε να αντιλαμβάνεται τέτοιους γλωσσικούς διαφορισμούς και αποχρώσεις εννοιών. Ενώ η γραφική και κουτοπόνηρη αριστεράντζα, γιά διάφορους λόγους, (πραγματικούς ή τεχνητούς), όχι. Πλείστα σχετικά δείγματα απουσίας μορφώσεως και γνώσεων, μας διασκέδασαν στο παρελθόν.
Είπε, λοιπόν, ο Γεωργιάδης: «Τον ελληνικό λαό -και μαζί, προφανώς, τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών- δεν τους απασχολεί η ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ του δυστυχήματος, αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητός τους.
Προσωπικά, δεν θα προσυπέγραφα ποτέ μιά τέτοια δήλωση, εάν όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία ΑΝΑΚΡΙΣΕΩΝ και παραανακρίσεων, μαζί με την απόδοση ευθυνών, έφερνε πίσω στη ζωή και τα 57 αθώα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Το ίδιο θα έκανα και γιά όλες τις εθνικές τραγωδίες, (Μάτι, Μάνδρα, κ.λπ.). Σε κάθε άλλη περίπτωση, αφού ο πόνος γιά την απώλεια ζωής δεν πρόκειται να απαλύνει από κάθε έγκαιρη ή καθυστερημένη διαλεύκανση των συνθηκών της συμφοράς και η, τάχα, «δικαίωση των θυμάτων» δεν επέρχεται με την καταδίκη κάποιου «άλφα» ή «βήτα» αρμοδίου υπεύθυνου και αναρμοδίου ανεύθυνου, όλα αυτά τα μετέπειτα δικαστικά και διαδικαστικά παραμύθια αποτελούν… τρίχες κατσαρές! Η άδικη απώλεια ζωής είναι γεγονός αυτοτελές, τετελεσμένο και ανεπίστροφο. Με τον πόνο αποτυπωμένον ανεξίτηλα στην ψυχή των ζωντανών οικείων που μένουν πίσω.
Όμως το «τσούξιμο» όλων στο σούπερ μάρκετ, ή το βενζινάδικο, μπορεί -θαυμάσια- να το περιορίσει η διαδικασία μιάς καθοδικής ΠΟΡΕΙΑΣ τιμών. Και τούτο θα αποτελεί κυρίαρχο, ζέον και πρωταρχικό ενδιαφέρον ολόκληρου του λαού. Αυτό και όχι τα παιχνιδίσματα -και τα… «περί διαγραμμάτου»- με τη γλώσσα.
«Ουαί υμίν υποκριταί και Φαρισαίοι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου