Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ήρωες πραγματικοί, ήρωες αφανείς και ήρωες γιαλαντζί!

40 χρόνια υπερβολής, συμβολισμού, διαστρέβλωσης  και καπηλείας.

   Αύριο συμπληρώνονται 40 χρόνια, (αλήθεια, πότε πέρασαν κιόλας!), από την όντως ηρωική εξέγερση της τότε νεολαίας. Οι σπουδαστές του ΕΜΠ, και όχι μόνον, οι οποίοι αηδιασμένοι από ένα αδέξιο, (αν και κάργα δεξιό), ανίκανο και ανεύθυνο, (ως απεδείχθη), καθεστώς, είπαν την γνωστή τουρκική φράση και, ταμπουρωμένοι στο Πολυτεχνείο, ξεσήκωσαν με φωνές και παροτρύνσεις τον κόσμο, να εξεγερθεί και όλοι μαζί να διώξουν το αυταρχικό καθεστώς. Κάτι που, τελικά, έγινε μετά 7 μήνες.

   Ενέργεια πέρα για πέρα ηρωική, πιστοποιημένη και με το λεξικό Μπαμπινιώτη. (Ήρωας = ο άνθρωπος που προβαίνει σε γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας). Η συνέχεια γνωστή. Μετά την απελευθέρωση και κατά τον αυθεντικά κλασσικό ελληνικό τρόπο, ήρθε η ώρα όσων αναφέρω στον υπότιτλο.

   Έχοντας βαρεθεί να επαναλαμβάνω όσα έζησα ζωντανά και έντονα σ’ εκείνη τη συγκλονιστική περίοδο, όπου το διάχυτο ηλεκτρικό φορτίο ξεπερνούσε αυτό που κάνει όλες μαζί τις οικιακές συσκευές να λειτουργούν, αρκούμαι στην υπόμνηση του αυθεντικότερου και πιό αξιόπιστου ντοκουμέντου που καταγράφει και περιγράφει τα δραματικά ιστορικά γεγονότα εκείνων των ημερών, μέρα τη μέρα και ώρα την ώρα. Με αδιάβλητες μαρτυρίες και, κυρίως, έγγραφα. Πολλά έγγραφα που τεκμηριώνουν τις αναφορές και, εν τέλει, το βιβλίο.

   Πρόκειται γιά την πλήρη ιστορική μελέτη-πραγματεία,  την οποία συνέταξε ο τότε Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Κωνστ. Κονοφάγος.

 


Το πιό έγκυρο χρονικό μιας ιστορικής περιόδου 

    Ο Πρύτανης, γιά όσους δεν γνωρίζουν, κατέθεσε ως μάρτυς σε αρκετές δίκες της εποχής, υπερασπιζόμενος μετά σθένους και παρρησίας τους έγκλειστους σπουδαστές και η στάση του επαινέθηκε από τον τύπο. Π. χ. στη Δίκη του Πολυτεχνείου, (17/10/1975), «ΤΑ ΝΕΑ» έγραψαν, μεταξύ άλλων: «Ύμνος στον αγώνα και τον ηρωισμό των σπουδαστών υπήρξε η κατάθεση του τότε πρύτανη του Πολυτεχνείου και σήμερα υπουργού Βιομηχανίας κ. Κ. Κονοφάγου».

   Αυτά γιά να προλάβω τους γνωστούς «δημοκρατιοκάπηλους» των άκρων που δεν ξέρουν, δεν θέλουν να μάθουν, αλλά ούτε και πρόκειται ν’ αφήσει ο λαός να μας επιβάλλουν την κάργα «δημοκρατία», όπως αυτοί την εννοούν.

   Χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς σχόλια αντιγράφω αποσπάσματα από τις σελίδες 119 έως 122.





ΙΙ. ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



 « Μετά τα γεγονότα, με σύντονη προσπάθεια έρευνας στο ΕΜΠ πιστοποιήθηκε ότι κανείς σπουδαστής μας δεν είχε σκοτωθεί. Αργότερα εξακριβώθηκε ότι μέσα στο Πολυτεχνείο δεν είχε σκοτωθεί κανένας φοιτητής ή άλλος πολίτης. Δυστυχώς όμως ο αριθμός των εν γένει θυμάτων της εξέγερσης ήταν πάρα πολύ μεγάλος.

   Οι τραυματίες ήταν περίπου 2000, αριθμός τεράστιος. Οι βεβαιωμένοι επώνυμα νεκροί ήταν δεκαοχτώ. Δεν ήταν λίγοι.
   Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα μου έκανε εντύπωση ότι μερικοί έδειχναν «σαν να εύρισκαν μικρό τον αριθμό των νεκρών» που είχε διαπιστώσει η Δικαιοσύνη με επισταμένη έρευνα.
   Και διερωτόμουν ποιά ήταν η εξήγηση αυτής της παράξενης ψυχολογικής τάσης……»

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

1.       Διομήδης Ιωάννου ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ετών 17 μαθητής. Σκοτώθηκε έξω από το Πολυτεχνείο στις 16/11, ώρα 22.15’.
2.       Βασίλειος Παναγιώτου ΦΑΜΕΛΛΟΣ. Ετών 26. Σκοτώθηκε κοντά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως την 16/11 από σφαίρα.
3.       Τόριλ ΕΝΓΚΕΛΕΝΤ. Σπουδάστρια Νορβηγίδα. Σκοτώθηκε στην πλατεία Αιγύπτου την 16/11, ώρα 23.30’.
4.       Γεώργιος Ανδρέου ΣΑΜΟΥΡΗΣ. Ετών 22, σπουδαστής. Σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα στις 16/11 σε άγνωστο σημείο.
5.       Αλέξανδρος Ευστρατίου ΣΠΑΡΤΙΔΗΣ. Ετών 16, μαθητής. Σκοτώθηκε στην οδό Κότσικα την 17/11, στις 10.30’.
6.       Μάρκος Δημητρίου ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ. Ετών 23. Σκοτώθηκε σε πολυκατοικία της Πατησίων στις 17/11, στις 10.30’.
7.       Βασίλειος ΚΑΡΑΚΑΣ. Ετών 43. Σκοτώθηκε στην πλατεία Αιγύπτου από σφαίρα στις 17/11 και ώρα 12.30’
8.       Βασιλική Φωτίου ΜΠΕΚΙΑΡΗ. Ετών 17. Σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στην ταράτσα στο σπίτι της στις 17/11 και ώρα 12.30’
9.       Δημήτριος Θεοδ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ. Ετών 6.Σκοτώθηκε σε οδό του Ζωγράφου στις 17/11 ώρα 13.30’ από στρατιώτες που βρίσκονταν μπροστά στο ναό του Αγίου Θεράποντος.
10.   Γεώργιος Αλεξάνδρου ΓΕΡΙΤΣΙΔΗΣ. Ετών 48. Εφοριακός υπάλληλος. Σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στα Νέα Λιόσια στις 17/11, ώρα12.45’ από αδέσποτη σφαίρα άρματος.
11.   Νικόλαος Πέτρου ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ. Ετών 25. Σκοτώθηκε στην πλατεία Βάθης στις 17/11 και ώρα 11 από άρμα.
12.   Στυλιανός Αγαμ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ. Ετών 19. Εργάτης. Τραυματίστηκε θανάσιμα μπροστά στον κινηματογράφο «Ελληνίς» την 17/11 και ώρα 10.00’ από σφαίρα άρματος.
13.   Ανδρέας Στεργίου ΚΟΥΜΠΟΣ. Ετών 63. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στην οδό Καποδιστρίου στις 19/11 και ώρα 11.00’ από σφαίρα άρματος.
14.   Μιχαήλ Δημητρίου ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ. Ετών 20. Σκοτώθηκε Πατησίων και Σρουρνάρα στις 18/11 και ώρα 13.30’ από σφαίρα πυροβόλου όπλου στο κεφάλι.
15.   Κυριάκος Δημητρίου ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΗΣ. Ετών 45. Δικηγόρος. Τραυματίστηκε κι ύστερα πέθανε από σφαίρα άρματος στην οδό Γλάδστωνος την 18/11 και ώρα 12.40’.
16.   Σπύρος ΚΟΝΤΟΜΝΑΡΗΣ. Δικηγόρος. Πέθανε από τα αέρια που έριχνε η αστυνομία στις 16/11.

17.   Αικατερίνη ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. Ετών 75. Τραυματίστηκε σοβαρά και αργότερα πέθανε από αδέσποτο βλήμα άρματος στις 17/11 και ώρα 11.00’.
18.   Δημήτριος ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ. Ετών 60, ιδιωτικός υπάλληλος. Πέθανε από συγκοπή καρδίας λόγω αερίων.

   Αυτά, γιά την αποκατάσταση της αλήθειας. Της «αληθινής» αλήθειας! Όσο γιά την άλλη, αυτή της μυθοπλασίας, του παραμυθιού και του «τζέρτζελου», αυτήν του:
   «- Βοήθεια, βοήθεια, τα ΜΑΤ με βιάζουν και με σπρώχνουν», αυτή έχει τους δικούς της πιστούς  και ό,τι κι αν γράφει ο Κονοφάγος και όλοι οι Κονοφάγοι της οικουμένης, αυτοί θα γιορτάζουν τις…. «χιλιάδες των νεκρών του Πολυτεχνείου»! Και θα αυτοϊκανοποιούνται… σοσιαλιστικά, όσο αυτοϊκανοποιούν τα «δημοκρατικά» τους φρονήματα και τις αισθητικές τους προτιμήσεις, οι καταληψίες της Πολυτεχνικής ΣΕΜΦΕ και οι πεινασμένοι την πείνα τους, παρακολουθώντας στην τηλεόραση… Μαμαλάκη.
        

 


2 σχόλια:

  1. Δύσκολο θέμα έπιασες....υπήρχαν και πολλοί που βρέθηκαν
    μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο συνειδητά...από περιέργεια..
    λόγω παρέας.
    Υπήρξαν νεκροί στους δρόμους από αδέσποτες αλλά και από στοχευμένες
    λόγω πανικού...βλακείας...εγκληματικών ενστίκτων.
    Κάποιοι στην συνέχεια πήραν αντιστασιακά διπλώματα με τίτλο
    ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ τα οποία φρόντισαν
    να τα εξαργυρώσουν στην συνέχεια στο σίγουρο χρηματιστήριο
    της πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολο, πολυφορεμένο, κακοποιημένο!
    Σωστά τα λες. Στους απ' έξω ανήκα κι εγώ. Με θυμό ψυχής μεν, θα ήθελα να ήμουν μέσα, αλλά λόγω ... μικρής κόρης, περπατούσα στις παρυφές!
    Σωστά, επίσης τα λέει κι ο Κονοφάγος. Άκου "ήρωας του Πολυτεχνείου", στα Λιόσια και στου Ζωγράφου! Ετών 6 κι από αδέσποτη!!
    Όσο γιά τις εξαργυρώσεις, τα είδαμε, τα ζήσαμε, τα ξαναβλέπουμε, θα τα ξαναζήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή