Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Φάτε μάτια ψάρια»! Η αειθαλής και χρήσιμη παροιμία.

Καλή σας όρεξη!!!


   Παρ’ όλη την οικονομική κρίση και την δυσπραγία των νοικοκυριών, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, και την κάθετη πτώση των πωλήσεων, (ακόμη και στα καταστήματα τροφίμων), όπως δείχνουν οι στατιστικές μετρήσεις, στον λαό υπάρχει σοβαρή αύξηση της παχυσαρκίας και των, εξ αυτής, δυσμενών επιπτώσεων.

   Καρδιακές παθήσεις, χοληστερίνες, τριγλυκερίδια, σάκχαρο, υπέρταση και διάφορα τέτοια, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη έξαρση! 
   Το φαινόμενο απασχόλησε σοβαρά τους ειδικούς, οι οποίοι τελικά κατέληξαν, ομόφωνα, στο συμπέρασμα πως και γι’ αυτά τα δεινά, υπαίτιος είναι η τηλεόραση! Μάλιστα η τηλεόραση. Και συγκεκριμένα οι εκπομπές κουζίνας.

  Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα και, αγανακτισμένος, (σοβαρός, όχι σαν…. εκείνους τους προπέρσινους του Συντάγματος), απαιτώ…  μέτρα, εδώ και τώρα, (έστω τροϊκανά), προκειμένου να σταματήσει το κακό.

   Πέραν από προσωπικές εμπειρίες και τοποθετήσεις, φίλος μου εξομολογήθηκε πως καθημερινά παρακολουθεί την Ψυχούλη φορώντας… σαλιάρα! Σε άλλη περίπτωση, γνωστός μου, του οποίου η σύνταξη έπεσε στα 380 ευρώ, έμαθα πως τα «τίναξε». Οι δικοί του ισχυρίζονται πως πήγε από υποσιτισμό και αβιταμίνωση, όμως η νεκροψία έδειξε πως είχε σκάσει από το πολύ φαΐ !
   Η υπόθεση έκρυβε μυστήριο και το μυστήριο λύθηκε όταν η γυναίκα του αποκάλυψε στον ιατροδικαστή πως ο μακαρίτης ήταν φανατικός τηλεθεατής εκπομπών μαγειρικής. Απόλυτα εξαρτημένος μάλιστα!
   Στημένος, από το πρωί, στο γυαλί δεν έχανε λεπτό. Γιουβαρλάκια, παστίτσια, γεμιστά, όλα τα παρακολουθούσε με βουλιμία! Με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, πήδαγε συνεχώς από κανάλι σε κανάλι, καταβροχθίζοντας τα πάντα. Οπότε, τέτοιος λιμάρης που ήταν, πώς να μην σκάσει στο τέλος! Ένα στομάχι έχει ο άνθρωπος, τί να προλάβει να χωνέψει κι αυτό το φουκαριάρικο.

   Πάντως, όλα κι όλα, γιά τους εγκρατείς και φυσιολογικούς ανθρώπους, αυτές οι εκπομπές λύνουν πολλά προβλήματα. Αρκεί να το οργανώσεις σωστά. Π.χ. Άλλος παίρνει το πρωινό του στον ΑΝΤ, άλλος γευματίζει στο ΜΕGA και άλλος δειπνεί στον ΣΚΑΙ, εφ' όσον προτιμά τις γευστικές επιλογές του Δρίσκα, ο οποίος συνδυάζει γεύσεις με αρώματα της φύσης και της ελληνικής γης. Συνδυασμός έξοχος και υγιεινή γαστριμαργική πανδαισία!

Μιάμ, μιάμ, μιάμ! Σλουρθ!!!!

   Εμείς στο σπίτι, φέραμε την TV στο τραπέζι της κουζίνας και της βάλαμε περιστρεφόμενη βάση. Όπως τα κινέζικα τραπέζια. Περνώντας διαδοχικά το τηλεκοντρόλ, ο ένας στον άλλον εκ περιστροφής, διαλέγουμε, έκαστος, ό,τι μενού τραβάει η ψυχή του, (και όχι, υποχρεωτικά, η Ψυχούλη του). Μετά από μερικές μπουκιές, στρίβουμε την τηλεόραση στον επόμενο κι αυτός, με το κοντρόλ στο χέρι, κάνει τη δική του επιλογή!
   - Γιά να δώ τι μαγείρεψε σήμερα το ALFA. Α΄, έχει σπεντζοφάι. Με φρέσκες καυτερές πιπερίτσες και χωριάτικο λουκάνικο με πράσο. Δεν το τραβάει η όρεξή μου. Μου πέφτει βαρύ στο στομάχι. Θα φάω αλλού!
   Έτσι γυρνάμε σε ΜEGA, ANT, ALTER, Μακεδονία ΤV, ανάλογα. Και σταματάμε όπου μας κάνει κέφι.
   Μ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα θαυμάσιο και οικονομικό γεύμα. Καθένας μας τρώει ό,τι γουστάρει, χωρίς τη λάτρα της κουζίνας, η απουσία της οποίας κάνει τα πάντα ν’ αστράφτουν μόνιμα. Η χαρά της νοικοκυράς, που έτσι νιώθει ξεκούραστη κι ευτυχισμένη! Και το σπουδαιότερο, πλούσια και θρεπτικά γεύματα, με καθόλου λεφτά. Οικονομικότατα!

  Χαρακτηριστικά θυμάμαι, πως μιά μέρα, τις προάλλες, πέτυχα τον Μαμαλάκη να μαγειρεύει στην Ταϋλάνδη και απόλαυσα, με την ψυχή μου, την αγαπημένη μου τομ-γιάμ-κούνγκ, κάτι που μου λείπει αφόρητα, από την στιγμή που έπαψα να συνοδεύω γκρουπς εκεί. Τρεις μερίδες κατέβασα, κι ακόμη ξερογλύφομαι, περιμένοντας την επανάληψη της εκπομπής! Το θεωρώ σίγουρο, αφού κι αυτή που είδα, (και έφαγα!), επανάληψη ήταν, καθ' όσο εμφάνιζε τον Μαμαλάκη χοντρό!

Περασμένα μεγαλεία....
   Τελικά, ω΄, ψυχή μου!, οι παλιές προβλέψεις που ήθελαν την τεχνολογία να λύνει το επισιτιστικό πρόβλημα της Ανθρωπότητος, επί τέλους, επαληθεύτηκαν. Χρειάζεται όμως προσοχή στη διαχείριση των γευμάτων γιά να μην την πάθουμε σαν το φίλο που… έσκασε στο φαΐ!

   Και τώρα σας έχω μιά έκπληξη. Μιά προσφορά της στήλης στους φίλους της. Αύριο μεσημέρι είσαστε όλοι καλεσμένοι μου. Θα φάμε μαζί στον ALTER
   Το μενού, όπως είδα στον Τηλεθεατή, αρχίζει με ορεκτικό γαρίδες κοκταίηλ, (μαγιονέζα, πικάντικη κέτσαπ και ολόφρεσκες γαρίδες, μεσαίου μεγέθους), πρώτο πιάτο με κρέπες, (σπανάκι, κιμά και γέμιση σπρινγκ ρολς), και μετά παντσέτα χοιρινή με γαρνιτούρα πατατίνια, ανανά, τρούφα, (γαλλική) και λαχανάκια Βρυξελλών. Σαλάτα εποχής και επιδόρπιο, (συνταγή Παρλιάρου), με Αρμενοβίλ, μους σοκολά και κρεμ καραμέλ! Φρούτα, δυστυχώς, δεν έχει. Κάτι κατσιασμένα σταφύλια της… οργής βρήκαμε, εκτός εποχής, που δεν κάνουν.

   Όσους ικανοποιεί το μενού, ας κοπιάσουν!      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου