Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Χαρτονόμισμα 100.000.000.000 δρχ. !!!



«Καλομελέτα κι έρχεται»!
- Μαμά, στ' αλήθεια είμαστε τόσο πλούσιοι;
   Τέτοια εποχή, προ 69 χρόνων, (σημαδιακός αριθμός, πράγματι!), κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα τα τελευταία κατοχικά χαρτονομίσματα, τα οποία εξέφραζαν το οικονομικό χάλι της χώρας και τον τρέχοντα πληθωρισμό της, όπου με ένα σπίτι αγόραζες έναν τενεκέ λάδι και με ένα τρισεκατομμύριο δραχμές παζάρευες ένα…. αυγό!

   Επειδή λίγοι περίσσεψαν να ζουν σήμερα, από όσους έπιασαν στα χέρια τους εκείνα τα θαυμαστά χαρτονομίσματα και λιγότεροι εξ αυτών τα θυμούνται, ή έχουν ακουστά γι' αυτά, καθ’ όσον αποτελούμε την ιστορική Χώρα των Λωτοφάγων, η στήλη αναζήτησε τα…. πολύτιμα εκείνα κωλόχαρτα, των οποίων η πραγματική αξία, (χαρτί, μελάνι, έξοδα εκτύπωσης, κ.λπ.), δέκα ημέρες μετά την κυκλοφορία τους, ήταν μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη σ’ αυτά! 
   Τα χαρτονομίσματα εκείνα είχαν ονομαστική αξία 10.000.000.000 και 100.000.000.000 δρχ.!!! Ναι, καλά διαβάζετε, 10 και 100 δισεκατομμύρια δραχμές! Δυστυχώς, βρήκα μόνο το ένα, το… φτηνό.

   Θυμάμαι έντονα πως ο παππούς μου ο τσιφούτης, είχε ολόκληρη κασέλα τίγκα στο κατοχικό χαρτονόμισμα, διαφόρων ονομαστικών αξιών, τα οποία, επί σειρά ετών, χρησιμοποιούσαμε ως προσάναμμα στη σόμπα!

   Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά τώρα τελευταία με τριγυρίζει έντονα η ιδέα πως  θα προλάβω να ξαναζήσω, σύντομα, τέτοιες ωραίες καταστάσεις, κάτι που απεύχομαι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και μακάρι να πέσω έξω.
    Και μιά μικρή λεπτομέρεια. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τότε, και τελευταίος κατοχικός, ήταν ο γνωστός σοφός Μαθουσάλας της ελληνικής οικονομίας, ο Ξενοφών Ζολώτας. Η υπογραφή του διακρίνεται στο χαρτονόμισμα, κάτω αριστερά!

2 σχόλια:

  1. Έχω ένα δέκα δις από αυτά και σκέφτομαι να το κορνιζάρω
    για να συνηθίζω στην ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα να προσπαθήσεις να το πουλήσεις σήμερα που είναι σπάνιο και θα πιάσεις καλή τιμή.
    Σε λίγο θα είναι του συρμού και δεν θ' αξίζει δεκάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή