Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Υπάρχουν, άραγε, ακόμη Άγγελοι στη Γή;


Η ιστορία της Λου Ξιαογίνγκ.




Ρακοσυλλέκτρια βρήκε και έσωσε 30 βρέφη απ'τα σκουπίδια
Λου Ξιαογίνγκ

  Αυτό που θα διαβάσετε πιό κάτω είναι η απίστευτη ιστορία μιάς Κινέζας ρακοσυλλέκτριας, της Lou Xiaoying, η οποία κατάφερε μέσα σε 40 χρόνια να σώσει και αναθρέψει 30 εγκαταλελειμμένα μωρά!
    
   Στην Κίνα, η βρεφοκτονία και η βρεφική εγκατάλειψη είναι, ανέκαθεν, σε μόνιμη έξαρση λόγω των σκληρών πολιτικών μέτρων που επιτρέπουν μόνο ένα παιδί σε κάθε οικογένεια, και μάλιστα ως προϊόν μόνο νομίμου γάμου, γιά λόγους ελέγχου και περιορισμού των γεννήσεων ένεκα υπερπληθυσμού. Έτσι οι Κινέζοι, ωθούμενοι από τη φτώχεια και την αυστηρότητα του νόμου, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν μωρά, εφόσον είναι τα δεύτερα της οικογένειας, ή ακόμα να προβαίνουν και σε βρεφοκτονίες, αν το πρώτο τους παιδί είναι κορίτσι. Θεωρώντας πως ένα αγόρι θα ανταποκριθεί καλύτερα στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας.

   Τρομακτικά περιστατικά νεογέννητων μωρών, πεταμένων σε κάδους σκουπιδιών, είναι καθημερινό φαινόμενο. Πρόσφατα, στα φώτα της δημοσιότητας ήρθε περιστατικό μικρού κοριτσιού το οποίο έφερε και μαχαιριά στο λαιμό. (Ευτυχώς, στο μωρό μετά τη γενική κατακραυγή παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τώρα βρίσκεται σε άριστη υγεία και στο δρόμο γιά υιοθεσία).
    
   Ποιός όμως γονιός, έχων σώας τα φρένας, μπορεί να προβεί σε τέτοιο έγκλημα; Δύσκολο να απαντηθεί, αν και το μορφωτικό επίπεδο ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού το επιτρέπει. Γεγονός όμως είναι πως το ανάλγητο κινεζικό κράτος προβαίνει ακόμα και σε υποχρεωτικές εκτρώσεις, όπως στην περίπτωση νεαρής Κινέζας που εκτός από έκτρωση της επέβαλαν και πρόστιμο! Και μιά και δεν είχε να πληρώσει, (ναι, πρόστιμο γιά την ανθρώπινη ζωή!), της επέβαλαν ως τιμωρία, να κρατήσει στο κρεβάτι της τη σακούλα με το νεκρό έμβρυο! Παγώνει ο νους και μόνο στη σκέψη, γι’ αυτό και δεν αναρτώ σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε κάνουν να νοιώθεις ντροπή, αηδία και οργή, επειδή ανήκεις στο ανθρώπινο γένος. Αλλά, δυστυχώς, πώς  μπορεί κανείς να αντισταθεί και αντιδράσει στην τεράστια δύναμη του κινέζικου κράτους;

   Στον αντίποδα όλων αυτών, υπάρχει η υπέροχη, και 89χρονη πλέον, (αν ζει), ρακοσυλλέκτρια Lou Xiaoying, η οποία, παρέα με τον θανόντα, από 18/ετίας, άντρα της, κατάφεραν να σώσουν και αναθρέψουν 30 μωρά χωρίς να τους πεθάνει κανένα! Η ίδια αναφέρει περισσότερα από 20, αλλά η κόρη της προσδιορίζει τον αριθμό στο 30. Πάμπτωχοι από χρήματα, πάμπλουτοι από αγάπη και εσωτερική ευδαιμονία!
   
   Θέλοντας να τους προσφέρουν πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορούσαν, φρόντισαν γιά την τροφή, το ρουχισμό, την ανατροφή, την εκπαίδευση, αλλά και το πνεύμα τους. Ανέθρεψαν οι ίδιοι 4 από αυτά, δίνοντας τα υπόλοιπα γιά υιοθεσία σε άκληρους φίλους και συγγενείς, ώστε να πάνε σχολείο και να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα.
  
 - «Πήγαινα πάντα αιφνιδιαστικά στα σπίτια των παιδιών γιά να ελέγξω πως περνάνε και πάντα φρόντιζα τις Κυριακές να είναι μαζί μου γιά να βγαίνουμε βόλτα στα δάση και τη φύση, ώστε να νοιώθουν την φροντίδα, την αγάπη και την προστασία που χρειάζονταν».

   Η ιστορία της Λου ξεκίνησε το 1972 στους δρόμους της πόλης Jinhua όταν είχε βγει, κατά την καθημερινή της συνήθεια, να ψάξει γιά χρήσιμα αντικείμενα από τα σκουπίδια των κάδων. Εκεί μέσα βρήκε, πεταμένο, ένα μικρό κοριτσάκι. Ο κίνδυνος αν την ανακάλυπταν ήταν μεγάλος, λέει η ίδια σε συνέντευξή της, στην κινέζικη εφημερίδα Yanzhao Metro Daily:


   - «Δεν το σκέφτηκα όμως, ούτε στιγμή. Θα είχε πεθάνει αν δεν την είχαμε πάρει να την φροντίσουμε. Τότε ακριβώς κατάλαβα πως αγαπάω τα παιδιά και θα ήθελα να τους προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορούσα! Το να την βλέπουμε να μεγαλώνει ήταν γιά μας κάτι το μοναδικό! Όλα αυτά τα παιδιά χρειάζονταν αγάπη και φροντίδα. Είναι μοναδικά κι αξιαγάπητα ανθρώπινα πλάσματα. Δεν το χωράει ο νους μου πώς είναι δυνατόν κάποιοι να τα πετάνε στα σκουπίδια.... Η κόρη μου αυτή, η πρώτη, είναι σήμερα 40 χρόνων κι έχει τώρα δικό της παιδί!»


  Η καταπληκτική αυτή γιαγιά νοσηλευόταν πέρυσι σε νοσοκομείο λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, όπου την φρόντιζαν και  περιέβαλλαν με στοργή και αγάπη, όλα της τα παιδιά. Εκεί και αναπολούσε:
   
- «Τον πιό μικρό μου γιό, τον Ζανγκ Γκιλίν που είναι σήμερα μόλις 7 χρονών, τον βρήκα, πεταμένον κι αυτόν, σε έναν κάδο σκουπιδιών. Ήμουν τότε 82 χρονών. Πάρα πολύ μεγάλη γιά να αναθρέψω ένα ακόμη παιδί, το έκτο μου. Όμως δεν μπορούσα με τίποτε να τον αφήσω στο έλεος του Θεού. Τον κοίταζα και μου χαμογελούσε. Ήταν τόσο γλυκούλης! Ήταν αδύνατο να μην τον φροντίσω! Τον πήρα λοιπόν στο σπίτι μας στην εξοχή, (Σημ. μιά παράγκα που μπάζει από παντού, μέσα σ' ένα δάσος), τον φρόντισα και τον περιέθαλψα. Του έδωσα το όνομα Ζανγκ Γκιλίν που σημαίνει Σπάνιος και Πολύτιμος! Με βοήθησαν και τα μεγαλύτερα παιδιά μου στην ανατροφή του. Τώρα πιά είναι ένας απόλυτα υγιής και χαρούμενος νεαρός! Ξέρω πως οι μέρες μου ίσως δεν είναι πολλές. Θα ήθελα όμως πριν φύγω να τον δω κι αυτόν να πηγαίνει στο σχολείο.»

Η Λου  στο νοσοκομείο, πέρυσι


   Η Λου, εκτός των υπολοίπων 30 παιδιών της έχει και μία βιολογική κόρη η οποία εμπνεόμενη από την μητέρα της έχει αφιερώσει κι αυτή τη ζωή της στην αναζήτηση  και υποστήριξη εγκαταλελειμένων παιδιών. Η ιστορία αυτών των γυναικών έχει ευαισθητοποιήσει ολόκληρη την Κίνα και το έργο της έχει βρει παντού επώνυμους και ανώνυμους μιμητές.



  Η Λου απέκτησε δίκαια το προσωνύμιο «Επίγειος Άγγελος» και αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να έχεις τίποτα απολύτως γιά να δώσεις αγάπη και φροντίδα. Κι ακόμα μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο καθένας μας, από όποια θέση κι αν βρίσκεται, μπορεί να γίνει διάβολος ή άγγελος. Δική μας η επιλογή!

   Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω αν ζει η Λου Ξιαογίνγκ, καθ' όσον η τελευταία αναφορά σ' αυτήν έγινε πριν από έναν ακριβώς χρόνο.  Νεώτερα δεν υπάρχουν.
   
   Σχετικά με το ερώτημα του τίτλου, η απάντηση είναι:
   - Ναι, σίγουρα ναι! Πολύ πιθανόν, ένας από τους εναπομείναντες τελευταίους, αφού τέλειωσε ευδοκίμως τη θητεία του σ' αυτόν τον κόσμο, Αυτός που τον έστειλε να τον έχει ανακαλέσει, τοποθετώντας τον στα δεξιά Του.


ΥΓ.  Το παρόν αφιερούται, ως συμβολική συμμετοχή στον γενικό πανηγυρισμό, επ' ευκαιρία της γεννήσεως του τρίτου, κατά σειράν διαδοχής, διαδόχου του βρετανικού θρόνου. Χωρίς εμπάθεια, χωρίς ειρωνεία, χωρίς σχόλιο. Ή μάλλον με το εξής:
Δυστυχώς υπάρχουν πολλών θεών παιδιά. Ο παγκόσμιος νόμος της ανισότητος που πρώτος επεσήμανε ο Αριστοτέλης
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου