Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Μπενάκη, Παπούλιας, πολλή παρανόηση και ολίγος… Μπρεχτ!

Σχολιασμοί

   Χθες έλαβα ένα email. Από τη γνωστή διαδικασία της φιλικής περιφοράς και διάδοσης μηνυμάτων. Αρχική «πηγή» και πρώτος διακινητής μία κύρια, άγνωστη σε μένα, γιά την οποία θα στοιχημάτιζα πως είναι «ξανθιά», (τουλάχιστον στο εσωτερικό της κεφαλής), η οποία διακατεχόταν από παλλόμενο πατριωτισμό, μπόλικη συγκίνηση γιά όσα εθνικά και πατροπαράδοτα απόλλυνται και διά ταύτα….. θρήνος και κοπετός! Και βεβαίως ιερά αγανάκτηση, συνοδευμένη και από ολίγο μπρεχτικό μοιρολόι και θούριο μαζί!

   «Είδα το παιδί στο αναπηρικό καρότσι να ορθώνεται.
    Είδα το φάσκελο του έφηβου στους κομισάριους. 
    Είδα τους νέους ν' αποστρέφουν το βλέμμα απ' την εξέδρα του καίσαρα.
    Είδα το πένθος στα άσπρα πουκάμισα.
    Είδα τη σημαία να ατενίζει το λαό.
    Είδα στις μπάντες με μαύρες κορδέλες
    Είδα την απόγνωση να γίνεται οργή,
    την οργή να παίρνει στόμα,
    το στόμα να καταριέται και ν' απαιτεί.
    ΕΠΕΛΑΣΗ, ΠΑΡΕΛΑΣΗ, ΠΡΟΕΛΑΣΗ».

   Αιτία, όχι κανένα νέο αγωνιστικό σάλπισμα της Παπαρήγα ή του Μιχαλολιάκου, (έστω και του Καμμένου), αλλά το ανασυρθέν όψιμα στη μνήμη της, λογύδριο της κ. Μπενάκη, τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, (2005), προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.

   Μεταξύ άλλων στην προσφώνησή της, η κ. Μπενάκη έλεγε, στο περίπου, και τα εξής:

   «…τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν. Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά και να παραβιάζονται, από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων. Η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης, κ.λπ., κ.λπ…….»

   Θυμάμαι πως και τότε αφέθηκε, είτε αθέλητα, είτε συγγνωστά γιά λόγους λαϊκισμού και πολιτικής σκοπιμότητος, (δηλαδή προσπορισμού πολιτικού οφέλους), να πλανάται μιά περίπου προδοτική και μειοδοτική θέση, όπως προφανώς διαφαίνεται στο κείμενο -αν αυτό διαβαστεί αποσπασματικά-  της Προέδρου της Βουλής!
   Θυμάμαι επίσης, πως πρωτεργάτης του τότε ντόρου υπήρξε ο πολύς «γιός του σανοπώλη» κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με «τα τέτοια και τα άλλα» τερτίπια του κατάφερε να εκμηδενίσει το κόμμα του και από υποψήφιος, (κατά το ίδιο), Πρωθυπουργός και στυλοβάτης της Βουλής, να βολτάρει τώρα απ’ έξω και να ταΐζει τα περιστέρια της με σπόρους, αφού σανοί δεν πωλούνται πλέον!

   Εν πάση περιπτώσει και γιά την αποκατάσταση της αλήθειας, ή πληροφόρηση σε όσους δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικώς, η κ. Μπενάκη με τα λόγια της εκείνα αναφέρονταν, αιθεροβατούσα όπως προκύπτει σήμερα, όχι στην Ελλάδα, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκπλήρωση, (προσδοκία κι ευχή της ομιλούσης), της ιδέας που εμπνεύστηκαν οι οραματιστές του σχεδίου γιά ενιαίο κράτος της Ενωμένης Ευρώπης. Προϊόν σκέψης και απόφασης των μεγάλων ηγετών της εποχής, όπως Αντενάουερ, Ντε Γκωλ, Ντε Γκάσπερι, Σπάακ και σια. Ένα όνειρο που, αν και όταν, συνέβαινε θα μετέτρεπε τα ευρωπαϊκά κράτη σε Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης, χωρίς εθνικά σύνορα και χωρίς ανταγωνιστικούς εθνικισμούς, αλλά με ενιαία οικονομική πολιτική και ενιαία ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Γεγονός που θα άλλαζε άρδην την πορεία και τη μοίρα της Γηραιάς Ηπείρου. Ένα όνειρο που θα απέτρεπε, οπωσδήποτε, τη σημερινή κρίση και θα προλάβαινε πολλά δεινά !

   Έναντι αυτού, βλέπουμε να γίνεται τώρα το ακριβώς αντίθετο, πράγμα σύνηθες γιά περιόδους ισχνών αγελάδων. Καθένας, και πολύ λογικό, κοιτάει την πάρτη του, οπότε  πιθανότερες φαντάζουν οι διασπάσεις, λόγω εθνικιστικών προτεραιοτήτων, παρά οι συνενώσεις.
   Ήδη οι Καταλανοί στην Ισπανία ξεσηκώθηκαν και…. έπεται συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου