Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ο Καραγκιόζης. Μύθοι και πραγματικότητα και οι σύγχρονοι "καραγκιόζηδες" !

Σχολιασμοί

Στη τούρλα του Σαββάτου μας προέκυψε και το πρόβλημα της πατρότητας του …. Καραγκιόζη ! Όλα τα’ χει η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε !
Όμως αφού άνοιξε το θέμα, μιά προσέγγιση της στήλης δεν βλάπτει.
Κατ’ αρχήν, άλλο ο Καραγκιόζης, σαν ήρωας και πρωταγωνιστής και άλλο το θέατρο σκιών, σαν είδος θεάματος.
Μετά λόγου γνώσεως δηλώνω ότι, ένεκα προσωπικής εμπειρίας, το θέατρο σκιών είναι πανάρχαιο ψυχαγωγικό και μορφωτικό θέαμα των λαών της Ινδονησίας. Αμάχητα και ξεκάθαρα. Από χιλιάδων ετών ο «νταλάνγκ», ο αντίστοιχος καραγκιοζοπαίχτης, απόλυτα αξιοσέβαστο πρόσωπο των απλοϊκών ινδονησιάνικων κοινωνιών, τις καθοδηγεί και τις τέρπει σε ολονύκτιες παραστάσεις με φιγούρες φτιαγμένες από δέρματα βοδιών και με ηθοπλαστικά θέματα των ινδουιστικών μυθοπλασιών.
Από εκεί με τις εμπορικές επικοινωνίες που αναπτύχθηκαν ανά τους αιώνες το θέατρο σκιών μετανάστευε συνεχώς προς τα δυτικά. Και σαφώς πρωτοπέρασε από την Τουρκία, πριν φτάσει στην Ελλάδα.
Κάθε λαός, κατά την κουλτούρα του και τους καημούς του διαμόρφωσε και τους ήρωες πρωταγωνιστές των λαϊκών θεμάτων που επεξεργάστηκε αυτό το είδος του θεάματος, που αγαπήθηκε από τις λαϊκές μάζες των απλοϊκών κοινωνιών.
Ο Καραγκιόζης είναι η ελληνική εκδοχή του παμπόνηρου ραγιά που κατορθώνει και επιβιώνει μέσα στη καταπίεση και την φτώχεια που του επιβάλλει η τουρκική κατοχή.
Δηλαδή ένας έλληνας πρωταγωνιστής μέσα σ’ ένα θεατρικό είδος φερμένο από την Τουρκία και ριζωμένο και στην Ελλάδα όπου, άλλωστε, ρίζωσε κι αγαπήθηκε όπως έγινε και σε όποιο μέρος κι αν πέρασε.
Στην σημερινή εποχή νομίζω ότι κακώς εστιάζεται το πρόβλημα πατρότητος στο πρόσωπο του Καραγκιόζη και παραγνωρίζεται η σπουδαιότερη και χαρακτηριστικότερη φιγούρα του καραγκιοζίστικου ρεπερτορίου. Μια φιγούρα, την ελληνικότητα της οποίας καμιά ΟΥΝΕΣΚΟ και καμιά ευρωπαϊκή επιτροπή θα τολμήσει ποτέ να αμφισβητήσει, αφού τα χαρακτηριστικά της ταιριάζουν γάντι, αείποτε, στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτός είναι ο Χατζιαβάτης ο Τσελεπής ! Τσανακογλύφτης κόλακας, θρασύδειλος βολεψιάκας, κουτοπόνηρος καλοπερασόπουλος, καιροσκόπος του κερατά αλλά και μονίμως ριγμένος και καρπαζωμένος !
Είπατε τίποτα ;
Ας τολμήσει ο οποιοσδήποτε μπαγάσας σφετεριστής να μας αμφισβητήσει την παγκόσμια πρωτοτυπία στο είδος. Ανοίγουμε την τηλεόραση, τον πάμε και μιά βόλτα στην Βουλή και …. πείθεται ακαριαία ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου