Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

η κρίση, το τούνελ, η φιλοσοφία κι.... ο κοινός νους !

Σκέψεις - Απόψεις

Διαβάζω πολλά περισπούδαστα άρθρα γύρω από την κατάσταση στη χώρα μας, γραμμένα από πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Δημοσιογράφους, στοχαστές, κλπ.
Όλοι τοποθετούνται και φιλοσοφούν περί….διαγραμμάτου κλπ, θεωρητικά. Βλέπουν, προβλέπουν, σταθμίζουν, εισηγούνται!  Όλα στην θεωρία !
Η στήλη, ως διαθέτουσα τον κοινό νου εισάγει ένα απλό θεώρημα και αναζητεί μιάν απάντηση.
Πρακτική και εφαρμόσιμη.

" Έστω ένα κατάστημα με λίγους υπαλλήλους και άδεια ράφια. Το μαγαζί δεν πουλάει τίποτε, αφού δεν διαθέτει εμπόρευμα παρά μόνον άδεια ράφια. Πελάτης δεν πατάει, είσπραξη δεν γίνεται !
Ο οικογενειάρχης μαγαζάτορας προσπαθεί να κρατήσει το μαγαζί (νοίκια, φώτα, τηλέφωνα, γενικά έξοδα, κλπ), να πληρώνει τους υπαλλήλους και να συντηρεί και την οικογένειά του. Αφού δεν εισπράττει καταφεύγει στον δανεισμό. Δανείζεται συνεχώς γι' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και αγωνίζεται, με νύχια και δόντια, να κρατήσει το μαγαζί ανοιχτό !
Κάποια στιγμή οι πιστωτές του, λογικά και μοιραία, του κόβουν την πίστωση. Λεφτά τέρμα !
Με αυτή την κατάσταση δεδομένη, τι θα μπορεί να συμβεί ; "

Ας λένε ότι θέλουν οι διαπρεπείς ατσίδες οικονομολόγοι. Ένα είναι βέβαιο ότι θα γίνει !
Το μαγαζί θα κλείσει, οι υπάλληλοι θ’ απολυθούν, η οικογένεια του μαγαζάτορα θα ψωμολυσσάξει της πείνας και…. ο σώζων εαυτόν σωθήτω ! Σκορποχώρι !

Και τώρα τι μπορεί και πρέπει να γίνει ; Ποιά λύση υπάρχει ; Τι λέει ο κοινός νους ;

Μόνη σωτηρία είναι να μπει εμπόρευμα στα ράφια, να αναστηθεί το μαγαζί, να βρει πελατεία, να πουλάει και να εισπράττει. Γιά να βγάζει το κόστος λειτουργίας και να ζει κι η οικογένεια του αφεντικού από κάποιο κέρδος. Απλά πράγματα και …γήινα !

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε !
Τυχόν ομοιότης με χώρες και λαούς, απολύτως συμπτωματική !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου