Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η Κύπρος, οι ΑΟΖ και οι αναπάντητες τουρκικές αιτιάσεις.



Ζητείται κοινός νους
Το "ψευδοκράτος", ο μπαμπάς και η σημαία του
   Παρατηρώ από αρκετών ημερών τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου να ισχυρίζεται -και κατ’ αρχήν εν απολύτω δικαίω- πως στους φυσικούς πόρους της Κύπρου έχουν δικαίωμα όλοι οι κάτοικοι αυτής, ανεξαρτήτως θέσεως της πλουτοπαραγωγικής πηγής. 
   Παραγνωρίζει όμως πως το βόρειο τμήμα του νησιού έχει, μονομερώς και αυθαιρέτως, ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, προ πολλών και ανύποπτων ως προς τον ορυκτό πλούτο των ΑΟΖ,  χρόνων. Με σύνορα, κυβέρνηση και σύμβολα, όπως σημαία, νόμισμα, κ.λπ. Μέσα στα λίγα κράτη του κόσμου που έχουν αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό τμήμα ως ανεξάρτητο κράτος είναι και η Τουρκία, ενώ η παγκόσμια κοινωνία -στη συντριπτική της πλειοψηφία- το αποκαλεί «ψευδοκράτος». 
   Συνεπώς, με την στοιχειώδη λογική και τον κοινό νου, η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο. Ή η Κύπρος είναι μία κι ενιαία, οπότε ισχύουν όσα διεκδικεί σήμερα γιά λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, ή το βόρειο τμήμα της αποτελεί ξεχωριστή κρατική οντότητα, οπότε μαζί με τον Πρόεδρο και τη σημαία, έχει και τη δική του ΑΟΖ, χωρίς δικαίωμα στην ΑΟΖ του γείτονα. Ας διαλέξει λοιπόν ο κ. Νταβούντογλου. Ή παπάς, παπάς, ή ζευγάς, ζευγάς! Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη… τσού!

   Απορώ γιατί αυτό το αυτονόητο επιχείρημα δεν ακούστηκε ακόμη από επίσημα χείλη.

Άμα θέλεις δύο κράτη, θα δεχθείς και δύο ΑΟΖ
Βόρνεο. Κάτω το Ινδονησιακό Καλιμαντάν, πιό πάνω το Μαλαιακό τμήμα και η πάνω "κουτσουλιά", το Μπρουνέι

   Όσο γιά τη λογικότητα της άποψης της στήλης, αρκεί το κάτωθι παράδειγμα. Το νησί Βόρνεο αποτελείται από τρεις κρατικές οντότητες. Τμήμα του ανήκει στην Μαλαισία, (Σαμπά, Σαραβάκ), τμήμα στην Ινδονησία, (Καλιμαντάν), και υπάρχει κι ένα ανεξάρτητο μικρό κρατίδιο που λέγεται Μπρουνέι. Το Μπρουνέι κολυμπάει στο πετρέλαιο και τα πλούτη και οι άλλοι -τα μεγάλα τμήματα- ψωμολυσσάνε. Και όμως ποτέ Μαλαισία και Ινδονησία δεν ήγειραν απαιτήσεις και δικαιώματα μεριδίου στον φυσικό πλούτου του «μικρού». Δηλαδή αυτοί είναι κορόιδα και οι Τούρκοι πονηροί και μάγκες;


   Ζητείται κοινός νους γιά κατάλληλους χειρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου