Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

«Εδώ Πολυτεχνείο…»



Μιά επέτειος που ψάχνει το νόημά της
 
 

Η έκθεση του Πρύτανη, την περίοδο των γεγονότων

   Κάθε πολιτικό ή κοινωνικό γεγονός έχει δύο όψεις. α) Την πραγματική, ιστορική και αληθινής ερμηνείας και β) την φανταστική, μυθολογική και πολιτικής καπηλείας. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί κοινή πρακτική στη διαδρομή των λαών.

   Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έκδηλο στον δικό μας λαό, λόγω μακραίωνης ύπαρξης και Ιστορίας, καθώς και ιδιοσυγκρασίας. Σαν μικρό δείγμα ας αναφερθεί π.χ. ο Τρωικός πόλεμος. Στην ομηρική Ιλιάδα ο Μύθος και η Ιστορία πορεύονται σφιχταγκαλιασμένοι. Η Τροία υπήρξε και καταστράφηκε από τους Αχαιούς, αλλά το άτρωτον του Αχιλλέως -πλην φτέρνας- αποτελεί μύθο, μαζί με πλήθος άλλων.


   Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του ’73, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός. Ένα σημείο καμπής στην πορεία του έθνους, ένα παθιασμένο ξέσπασμα ενάντια στην πολύχρονη καταπίεση και τρανή απόδειξη της προσήλωσης των Ελλήνων στην ελευθερία και την δημοκρατία. Μιά εποποιία που λάμπει από μόνης της, ως πεντακάθαρος χρυσός που δεν χρειάζεται τα γυαλιστικά που απαιτεί ο μπρούντζος, στην προσπάθεια να τον ανταγωνιστή -μάταια- σε λάμψη. Και πολύ περισσότερο, δεν του χρειάζονται ψευδή και γελοία κολαούζα γιά την προβολή και διατήρηση της μνήμης και του συμβολισμού του. Από τα σουβλάκια, τους πασατέμπους των μικροπωλητών και τα κόκκινα γαρύφαλλα στη μνήμη των… χιλιάδων νεκρών, μέχρι την ανόητη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία -βούτυρο στο ψωμί των πάσης φύσεως καιροφυλακτούντων μπαχαλάκηδων- και την εξευτελιστική γιά τα ιδανικά που «κουβαλάει η ημέρα», με την απαράδεχτη χρήση του ονόματός της από κλίκες κοινών δολοφόνων.


   Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ανετέθη στον, κατά την εποχή της εξέγερσης πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Κ. Κονοφάγο -ως κατά τεκμήριο αρμοδιότερου-  να διεξαγάγει πλήρη, επίμονη και εμπεριστατωμένη έρευνα των δραματικών γεγονότων και να συντάξει σχετική έκθεση. Αυτό και συνέβη, με τελικό πόρισμα, το οποίο κυκλοφόρησε και ως βιβλίο 209 σελίδων, έκδοσης 1982.  Ένα αντίτυπο αυτού διαθέτει και η στήλη.

   Επί σειρά ετών αυτή μνημονεύει γεγονότα από τις σελίδες του, με σχετικές αναρτήσεις. Φέτος, θεωρώντας αρκετά «ξεθυμασμένο» το γεγονός, περιορίζεται στην αναδημοσίευση μόνο του καταλόγου των… «χιλιάδων νεκρών του Πολυτεχνείου», ο οποίος περιέχει… 18 ονόματα, όπως κατέγραψε στην έκθεσή του ο κ. Κονοφάγος. Με έναν μόνο σκοτωμένο στην περιοχή του Πολυτεχνείου κι αυτόν έξω απ’ αυτό και κατά την προηγούμενη ημέρα της έκρηξης. Πρόκειται γιά τον Διομήδη Κομνηνό.


ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

1)   Διομήδης Ιωάννου ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ετών 17 μαθητής. Σκοτώθηκε έξω από το Πολυτεχνείο στις 16/11, ώρα 22.15΄.
2)   Βασίλειος Παναγιώτου ΦΑΜΕΛΛΟΣ. Ετών 26. Σκοτώθηκε κοντά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως την 16/11 από σφαίρα.
3)   Τόριλ ΕΝΓΚΕΛΕΝΤ. Σπουδάστρια Νορβηγίδα. Σκοτώθηκε στην Πλατεία Αιγύπτου την 16/11, ώρα 23.30΄.
4)   Γεώργιος Ανδρέου ΣΑΜΟΥΡΗΣ. Ετών 22, σπουδαστής. Σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα στις 16/11 σε άγνωστο σημείο.
5)   Αλέξανδρος Ευστρατίου ΣΠΑΡΤΙΔΗΣ. Ετών 16, μαθητής. Σκοτώθηκε στην οδό Κότσικα την 17/11, στις 10.30΄.
6)    Μάρκος Δημητρίου ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ. Ετών 23. Σκοτώθηκε σε πολυκατοικία της Πατησίων στις 17/11, στις 10.30΄.
7)     Βασίλειος ΚΑΡΑΚΑΣ. Ετών 43. Σκοτώθηκε στην Πλατεία Αιγύπτου από σφαίρα στις 17/11 και ώρα 12.30΄.
8)     Βασιλική Φωτίου ΜΠΕΚΙΑΡΗ. Ετών 17. Σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στην ταράτσα στο σπίτι της στις 17/11 και ώρα 12.30΄.
9)     Δημήτριος Θεοδ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ. Ετών 6. Σκοτώθηκε σε οδό του Ζωγράφου στις 17/11 ώρα 13.30΄ από στρατιώτες που βρίσκονταν μπροστά στο ναό του Αγίου Θεράποντος.
10)   Γεώργιος Αλεξάνδρου ΓΕΡΙΤΣΙΔΗΣ. Ετών 48. Εφοριακός υπάλληλος. Σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στα Νέα Λιόσια στις 17/11, ώρα12.45΄ από αδέσποτη σφαίρα άρματος.
11)    Νικόλαος Πέτρου ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ. Ετών 25. Σκοτώθηκε στην Πλατεία Βάθης στις 17/11 και ώρα 11 από άρμα.
12)   Στυλιανός Αγαμ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ. Ετών 19. Εργάτης. Τραυματίστηκε θανάσιμα μπροστά στον κινηματογράφο «Ελληνίς» την 17/11 και ώρα 10.00΄ από σφαίρα άρματος.
13)  Ανδρέας Στεργίου ΚΟΥΜΠΟΣ. Ετών 63. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στην οδό Καποδιστρίου στις 19/11 και ώρα 11.00΄ από σφαίρα άρματος.
14)   Μιχαήλ Δημητρίου ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ. Ετών 20. Σκοτώθηκε Πατησίων και Στουρνάρα στις 18/11 και ώρα 13.30΄ από σφαίρα πυροβόλου όπλου στο κεφάλι.
15)    Κυριάκος Δημητρίου ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΗΣ. Ετών 45. Δικηγόρος. Τραυματίστηκε κι ύστερα πέθανε από σφαίρα άρματος στην οδό Γλάδστωνος την 18/11 και ώρα 12.40΄.
16)   Σπύρος ΚΟΝΤΟΜΝΑΡΗΣ. Δικηγόρος. Πέθανε από τα αέρια που έριχνε η αστυνομία στις 16/11.

17)   Αικατερίνη ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. Ετών 75. Τραυματίστηκε σοβαρά και αργότερα πέθανε από αδέσποτο βλήμα άρματος στις 17/11 και ώρα 11.00΄.
18)   Δημήτριος ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ. Ετών 60, ιδιωτικός υπάλληλος. Πέθανε από συγκοπή καρδίας λόγω αερίων.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ 

   Στους νηφάλιους, νουνεχείς και αμερόληπτους πολίτες αρκούν τα ιστορικά γεγονότα. Αυτά που διδάσκουν και παραδειγματίζουν. Οι μύθοι απλά τους τέρπουν. Τους κουτοπόνηρους λαϊκιστές και δημαγωγούς εμπνέουν και καθοδηγούν -κατά τα απωθημένα τους- οι μύθοι κι οι αυταπάτες, που όταν χρειαστεί κι εξυπηρετεί, τους «γυρίζουμε» και σε πραγματικότητα. Π.χ. Μ. Ρεπούση: «Συνωστισμός στην παραλία της Σμύρνης».
   Όσο γιά τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, αφήστε τα. Οι πολλοί γενναίοι και έντιμοι, αφού εξετέλεσαν το καθήκον τους προς την πατρίδα και τη συνείδησή τους, πήραν το καπελλάκι τους κι απεχώρησαν στην αφάνεια. Οι λίγοι πονηροί και καιροσκόποι, εξαργύρωσαν τις υπηρεσίες τους. Κάποιοι μάλιστα, πανάκριβα. 

  
      




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου