Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η περίπτωση Λαφαζάνη


"Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα"!
- Θα τους φάμε τον γούργουρα...!
   Χωρίς αυταπάτες και παραβιάσεις της λογικής των αριθμών, η Βουλή διαλύεται, θύμα κι αυτή παλαιοκομματικών τερτιπίων κάποιων κουτοπόνηρων συνταγματολόγων, που κατάφεραν να μετατρέψουν την εκλογή ενός ανεύθυνου Προέδρου -από σύμβολο και τοτέμ- σε καίριο μοχλό, δυνάμενο να διακόψει κοινοβουλευτικές θητείες και να προκαλεί εκλογές. Τον μόνο ρόλο που μπορεί να παίξει ένας  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας -και αυτόν μόνο μία φορά, στο τέλος της θητείας του- και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του(!), είναι να ρίξει την Κυβέρνηση και να διαλύσει τη Βουλή! Ελληνικά συνταγματικά κόλπα και… μπράβο μας. 
   Αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι φαβορί γιά να κυβερνήσει, αν αυτές επαληθευτούν στην κάλπη και τα καταφέρει, μετά,  με τις συνεργασίες.

   Η προσοχή της στήλης εστιάζει στην τακτική του κ. Λαφαζάνη, την οποία θεωρεί σημαντική και αξιοπρόσεκτη, επειδή γενικώς η αριστερά, ως μόνιμη αντιπολίτευση, αναπτύσσει πάντοτε πονηρές τακτικές, όχι απαραιτήτως συνοδευόμενες από ευφυΐα. Ίσως και λόγω του πελατολογίου της. 
   Ο κ. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και -επί θύραις- προσεχούς Κυβέρνησης, εμφανίζεται εξόχως ειλικρινής, σαφής και κάθετος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, θα σκίσει τα μνημόνια, θα κινηθεί μονομερώς σε διαγραφές του χρέους, θα γυρίσουμε στη δραχμή, αν δεν γίνεται αλλιώς, και -εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο- θα βγούμε κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση Και τί έγινε δηλαδή, σιγά τα ωά! Θα μάθουμε να ζούμε με όσα βγάζουμε, αλλά θα ζούμε με… αξιοπρέπεια. Χωρίς Μέρκελ, μνημόνια και ΔΝΤ. Περήφανα!

   Ακούγοντας τέτοια, μου έρχεται στο μυαλό η Αλβανία των Χότζα και Αλία, που είχα την τύχη να επισκεφτώ -ως τσόντα σε ποδοσφαιρική αποστολή της Εθνικής μας ποδοσφαίρου- κάπου στο ’84, νομίζω. Εκεί απόλαυσα την απόλυτη ένδεια -μόνο πλιγούρι πουλούσαν τα μαγαζιά στα Τίρανα-  και θαύμασα, στους χωμάτινους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τα μεγάλα φυλάκια-πολυβολεία που είχαν καταμεσής τους, καθώς και την άνεση που παρουσίαζαν οι δρόμοι αυτοί, αφού εκεί κυκλοφορούσαν μόνο πεζοί και υποζύγια. Όμως -όλα κι όλα, η αλήθεια να λέγεται- οι Αλβανοί δεν είχαν μεν χρέη, αλλά ζούσαν τρώγοντας λίγο ψωμί, αλειμμένο με μπόλικη αξιοπρέπεια! 

   Επειδή ο κ. Λαφαζάνης προφανώς διαθέτει αρκετό μυαλό, δυστυχώς σκληροκομμουνιστικό, πιθανολογώ πως μέσα του κυοφορείται ένα διπλό σενάριο. Διπλό ως προς τις εξελίξεις και ανάλογα με το ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.
   Κατ’ αρχήν και κατά βάθος, δεν επιθυμεί την ανάληψη της εξουσίας και των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται. Ό,τι λαϊκά αποκαλούμε «καυτή πατάτα». Προτιμά, ίσως, το ασφαλές μετερίζι της μονότονης αντιπολιτευτικής άρνησης των πάντων και της συνεχούς  παραμονής στις παρυφές της εξουσίας, με αυξημένη, όμως, κοινοβουλευτική δύναμη. Γιατί αντιλαμβάνεται πλήρως πως ενδεχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει το κόμμα στην απομυθοποίηση των κορδακισμών του και την σύντομη καταβαράθρωση ολόκληρης της αριστεράς. Ενώ τα… απέναντι έδρανα της Βουλής, παρέχουν ασφαλή και ανέξοδη καταγγελτική ρητορεία, υποσχέσεις, παροχολογίες και... φούμαρα. Γι’ αυτό και λέει ό,τι λέει. Προσπαθεί ν’ αποδιώξει τρομάζοντας, όσους ακόμη του απέμειναν πολίτες, που διαθέτουν την πολυτέλεια της νηφάλιας σκέψης. 
   Στην ενδεχόμενη περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει Κυβέρνηση, ή κορμό Κυβέρνησης, και εφαρμόσει όσα διακηρύσσει τώρα ο κ. Λαφαζάνης, κανείς δεν θα δικαιούται να διαμαρτυρηθεί, εκ των υστέρων, αφού κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει άγνοια του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υιοθέτηση αυτού διά της εγκριτικής λαϊκής ψήφου. Ο κ. Λαφαζάνης θα βγεί τότε και θα πει: 
   - «Κύριοι, γιατί φωνάζετε; Αυτά που σας είπα προεκλογικά, αυτά κάνω. Κι εσείς γι’ αυτά με ψηφίσατε, άλλωστε»! 
   Ο εστί μεθερμηνευόμενον: «Σκάστε και κολυμπάτε»!     

1 σχόλιο: