Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη

Μιά παρατήρηση και μιά εικασία

Οι μέχρι τώρα αποκαλυφθέντες χώροι και ο τρίτος που διαφαίνεται
   Είναι γνωστή και μετρημένη η περίμετρος του μνημείου. Είναι κυκλικό και έχει μήκος 497 μ., περίπου. Κατά συνέπειαν η διάμετρός του είναι γύρω στα 158 μ. 
   Όπως φαίνεται από την πορεία των εκσκαφών, ο άξονας του υπόγειου τάφου διήκει ως διάμετρος και όχι ως χορδή τόξου. Παρατηρώ και εκτιμώ, βάσει του ανωτέρω σχεδίου, πως το συνολικό μέχρι τώρα αποκαλυφθέν τμήμα, μαζί με τη σκάλα καθόδου, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15-18 μ. 
Λόφος Καστά, στην Αμφίπολη. Το ταφικό μνημείο
   Θεωρώ, λοιπόν, ως πολύ περίεργο το γεγονός, ένα τόσο μεγαλοπρεπές ταφικό συγκρότημα να έχει εσωτερικό μήκος μόνο 20 μ., περίπου, αλλά ταυτόχρονα και τόσο τεράστιο εξωτερικό... μπούγιο! Συνεπώς πιθανολογώ πως, μάλλον, θα πάει μακριά... η βαλίτσα και πως η συνέχεια των ανασκαφών μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και... πολύ βάθος. Ίδωμεν!
   Υποθέτω, και θεωρώ σίγουρο, πως πέραν από την εσωτερική διάνοιξη, οι μηχανικοί θα σπεύδουν να αποφορτίσουν τον λόφο από το βάρος των υπερκειμένων χωμάτων, γιά προφανείς στατικούς λόγους. Ιδίως τώρα που, λόγω εποχής, έρχονται βροχές και καθιζήσεις.
Ο πήλινος στρατός του Χσιάν
   Η συνέχεια και το τέλος των εργασιών σ' αυτό το κορυφαίο σε μεγαλοπρέπεια αρχαίο ταφικό μνημείο της Ευρώπης, που αποτελεί και ένα από τα πρώτα του κόσμου, μαζί με τους τάφους των Μινγκ στο Πεκίνο και εκείνον του πρώτου Αυτοκράτορα της δυναστείας των Τσιν, του Σι Χουάνγκ Ντι, στο Χσιάν της Κίνας, (αυτού με τον περίφημο πήλινο στρατό των 7000 πολεμιστών), θα αποκαλύψει σπουδαία πράγματα! Έχει δεν έχει συλληθεί ο τάφος, όποιος κι αν είναι ο "ένοικός" του. Πάντως, όσο τραβάει σε μάκρος το τούνελ, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες σύλλησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου