Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μιά συνάντηση με βαθύτερο νόημα!



 SEDIA STERCORARIA
testis_borgia
Ο Πάπας  και μπροστά του, γονατιστός και ανιχνεύων, ο Αλέξης!


 Η χθεσινή ανάρτηση δεν έγινε στην τύχη αλλά συνδέεται με απόρρητα ιστορικά στοιχεία παρασκηνίου γύρω από τον Πάπα και τη διαδικασία εκλογής του, που εντυπωσίασαν, κάποτε, τον γράφοντα και τα οποία η σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βατικανό αναμόχλευσαν στο μυαλό του. 
   Αφετηρία η μυστηριώδης και αμφιλεγόμενη υπόθεση της... Πάπισας Ιωάννας, αναγομένη στον 9ον αιώνα, η οποία ενέπνευσε τον Εμμ. Ροϊδη να γράψει το σχετικό, υπέροχο μυθιστόρημά του.

   Υπάρχει σοβαρή διχογνωμία σχετικά με το αν η λεγόμενη «Πάπισσα Ιωάννα», μια μυστηριώδης γυναίκα του 9ου μ.Χ. αιώνα, εξελέγη όντως Πάπας. Ορισμένοι καθολικοί υποστηρίζουν πως είναι ένας μύθος που κατασκεύασαν οι προτεστάντες. Πάντως θεωρείται πολύ πιθανόν κάποια στιγμή στο παρελθόν να έγινε χρήση μιας καρέκλας, της sedes stercoraria, που χρησίμευε ως «τεστ φύλου» του νέου Ποντίφικα, η τελετουργία του οποίου έχει ως εξής: Ο νεοεκλεγείς Πάπας, πριν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί η εκλογή του στο κοινό που περιμένει εναγωνίως, συγκεντρωμένο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, καθόταν στην καρέκλα, η οποία είχε στην μέση του καθίσματος μια τρύπα. Ενας ιερωμένος έβαζε το χέρι του και «έψαχνε» κάτω από τα άμφια για να διαπιστώσει αν είναι ευνούχος ή όχι. Κατόπιν γύριζε προς τους παρισταμένους και ανακοίνωνε θριαμβευτικά: «Habes!... » («'Εχει!...»). Και τότε η εκλογή... επικυρωνόταν! Πιθανολογώ πως αυτού του είδους «τέστ φύλου» σήμερα δεν θα εφαρμόζεται, όμως ποτέ κανείς δεν ξέρει τί ακριβώς συμβαίνει πίσω από τους κλειστούς τοίχους του Βατικανού και της αυστηρής ιερατικής τυπολατρίας.

testis_tron
Ο θρόνος γιά το τεστ φύλου του Πάπα

    Στην πιό κάτω γκραβούρα εμφανίζεται ο... Πάπας Ιωάννης ο 8ος, (853-855 μ.Χ.) να... γεννά κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας τελετής!
Η γέννα του... Πάπα Ιωάννη!

   Μετά από το πρωτοφανές κι εκπληκτικό αυτό γεγονός, επινοήθηκε το σύστημα ελέγχου του φύλου του Πάπα, το οποίον πρωτοεμφανίστηκε στην εκλογή του επόμενου Πάπα Βενέδικτου του 3ου, (855-858 μ.Χ.), το οποίον απεικονίζεται στην πιό κάτω εικόνα. Το γεγονός αυτής της διαπίστωσης έδωσε λαβή γιά πολλές, σχετικές, πλάκες και την καθιέρωση της ιστορικής φράσης: «Έπιασε τον Πάπα απ' τα  αρ...α», με αντιφατικά νοήματα. Είτε δήθεν προνομίου, είτε κούφιας ματαιότητος! Είπαμε, ερμηνεία αλά καρτ.
-Έχει, έχει...!! 
    Η σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Παναγιώτατο προκαθήμενο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, τον επονομαζόμενο «Πάπα των φτωχών», μπορεί να έχει και τον εξής συμβολισμό. Να καταδείξει στην ελληνική κοινωνία τί ακριβώς θα εισπράξει από τις παχυλές υποσχέσεις του αξιότιμου αρχηγού της Αξιωματικής Αντιοπολιτεύσεως, όταν αυτός αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας! Πάντως, όλα κι όλα, όχι ό,τι κι ό,τι, αυτά του... Πάπα των φτωχών!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου