Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η νέα σχολή Αρχιτεκτόνων και η ανεργία των μηχανικών.



Όπου η φαυλότητα ξεπέρασε το κόκκινο και παίρνει νέους στο λαιμό της!
Τέλος εποχής!
 
   Ανήγγειλε ο κ. Υπουργός της… «διά βίου αγραμματοσύνης και δημιουργίας πτυχίων αποκλειστικά γιά κορνιζοποίηση» πως θα λειτουργήσει η νέα πανεπιστημιακή σχολή Αρχιτεκτόνων στα Ιωάννινα. Και όσοι πιστοί… προσέλθετε!
   Πέραν πάσης άλλης σκοπιμότητος, γίνεται καταφανές πως ο «Γιαννάκης» της πολιτικής θέλει να «ρεφάρει» την πολιτική του δημοφιλία και συνεχώς ξεπερνάει τον εαυτό σου σε παροχές λαϊκίστικου χαρακτήρα. Με την τελευταία του εξαγγελία παίζει άλλη μία φορά με τον πόνο και την ασίγαστη μανία των ταλαίπωρων συμπολιτών μας γιά απόκτηση… πτυχίου. Πτυχίο να ’ναι κι ό,τι να ’ναι! Ανεξαρτήτως περιεχομένου και συναλλακτικής αξίας. Και βεβαίως με την απόκτηση να ενδιαφέρει πρωτίστως και όχι με το γνωστικό του περιεχόμενο ή την μελλοντική του επαγγελματική εξαργύρωση. Έτσι ο τόπος πλημμύρισε από… «πτυχία» ασχέτων, αμόρφωτων… πτυχιούχων. Κατάλληλα μόνο γιά περιτύλιγμα σαρδέλας ή γόπας από πάγκο ιχθυοπωλείου.
   Πτυχία με τη σέσουλα από «διαπλεκόμενους» αγράμματους και «τοξικούς» δασκάλους, με μηδενική επιστημονική γνώση και μηδενική διδακτική επίδοση κι απόδοση. Φυσικό αποτέλεσμα η δημιουργία πληθωρικού πτυχιακού προλεταριάτου με μηδενική γνωστική ουσία! Πλην όμως -όλα κι όλα, η αλήθεια να λέγεται- και με απόλυτη επίτευξη της αξιακής ισοπέδωσης των… «πτυχιούχων», κατά τη βασική μαρξιστική θεώρηση. Δηλαδή, όλοι προς τα κάτω! Τελείως άσχετοι και χωρίς γνώσεις. Στον πάτο! Εκτός κάποιων ειδικών εξαιρέσεων που, διαθέτοντας καταραμένο «κεφάλαιο», ξεστραβώνονται στο εξωτερικό, μένουν εκεί και… προκόβουν!

   Ειδικά οι πολυτεχνικές σχολές, ακόμη κι αν παραβλέψουμε τις made in Greece σπουδές και τις υποτυπώδεις προσλαμβανόμενες επιστημονικές γνώσεις, δεν οδηγούν σε επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Αν θεωρήσουμε, βέβαια, πως κανείς δεν τελειώνει το Πολυτεχνείο, (Αρχιτέκτων, Πολιτ. Μηχανικός, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Τοπογράφος, κ.λπ.), γιά τη χαρά ... απόκτησης διπλώματος, αλλά γιά την εξαργύρωσή του στον στίβο της ζωής με μία αξιοπρεπή και δημιουργική καριέρα και τα, εξ αυτής, οικονομικά ωφελήματα. Όσοι, όμως, ξεκινούν σήμερα με τέτοιο σκοπό και στόχο, μάλλον ατύχησαν και πρέπει να ξανασκεφτούν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.
   Ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση, αυτά τα τεχνικά επαγγέλματα δεν έχουν κανένα επαγγελματικό μέλλον και, ήδη, όλοι οι σχετικοί επιστήμονες μηχανικοί υποαπασχολούνται και φυτοζωούν, αναγκασμένοι να μετατρέπονται σε γραφειοκράτες διεκπεραιωτές ηλίθιων εγγράφων, άνευ πρακτικής και ουσιαστικής χρησιμότητος. Δουλειές της πλάκας, όπως νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, εκδόσεις ενεργειακών πιστοποιητικών, τροποποιήσεις ανελκυστήρων και άλλες τέτοιες αναξιοπρεπείς ψευτοαπασχολήσεις που εφεύραν οι κυβερνώντες για να βγάζει ένα κομμάτι ψωμί ο μηχανικός, υποβιβαζόμενος από επιστήμονας σε «ψωμοζήτουλα» διεκπεραιωτή ευκαιριακών «δουλειών του ποδαριού», ουδενός επιστημονικού περιεχομένου.

   Γενικώς, και παρά το αντικειμενικό γεγονός πως η οικοδομή αποτελεί μία από τις ατμομηχανές της οικονομίας, καθώς σέρνει πίσω της εκατοντάδες επαγγέλματα, δεν παύει να αληθεύει επίσης πως αυτή αποτελεί την λιγότερο αποδοτική και παραγωγική επένδυση, αφού «στοκάρει» και «τσιμεντοποιεί» το χρήμα.
   Ειδικά στην Ελλάδα, με τη γνωστή νοοτροπία της ανασφάλειας, του «κεραμιδιού πάνω από το κεφάλι μας» και της τσόντας του ενοικίου μιας γκαρσονιέρας, ή ενός διαριού, στα εισοδήματα των γεραμάτων μας, χτίστηκε ο τόπος απ’ άκρου σ’ άκρο.
   Κεραμίδι στην πόλη, κεραμίδι στο βουνό, κεραμίδι στη θάλασσα, κεραμίδι παντού! Νόμιμο ή αυθαίρετο, η χώρα… τίγκαρε στο… κεραμίδι! Αμφιβάλλω αν υπάρχει ελληνική οικογένεια χωρίς… κεραμίδι. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις αρπάζουν το… κεραμίδι και το αλαλιάζουν στη φορολόγηση. Μας το φέρνουν στο κεφάλι, κατακούτελα,  κάνοντας ταυτόχρονα και το πορτοφόλι μας … κεραμιδαριό!

   Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι την άναρχη και ακόρεστη ανοικοδόμηση, έβλεπα από πολλών χρόνων πριν -και χωρίς ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες- τον επελθόντα κορεσμό, τον μηδενισμό της οικοδομικής δραστηριότητος και την κατρακύλα των τιμών των ακινήτων και απέτρεπα από τα σχετικά επαγγέλματα όσους μπορούσα και όσους επηρέαζα.
   Με την επιφύλαξη ενός γιγαντιαίου σεισμού, γεγονός εντελώς απευκταίον, η οικοδομή στην Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση, ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσεως. Βασικά λόγω κορεσμού. Ελάχιστες νέες οικοδομές και κάποιες επισκευές και διαρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να απασχολήσουν τον τεράστιο, πλέον, αριθμό των ανέργων μηχανικών. Μιά ελαχιστοποιηθείσα «πίτα» δεν μπορεί να γεμίσει ένα μεγιστοποιημένον αριθμό «στομάτων». Η περίοδος των παχιών αγελάδων της ανοικοδόμησης παρήλθε ανεπιστρεπτί και οι σχετικές σχολές που θα παράγουν, εξ ορισμού, άνεργους πτυχιούχους μηχανικούς καλόν θα είναι να μειώνονται και όχι να αυξάνονται, δημιουργώντας ψεύτικα όνειρα και τρέφοντας φρούδες ελπίδες.

   Υποψήφιοι πολυτεχνίτες και ταλαντούχοι στα μαθηματικά και το σχέδιο, ξανασκεφτείτε την επιλογή σας, πριν είναι αργά! Η μετατροπή σας σε ταξιτζήδες-μηχανικούς, σουβλατζήδες-αρχιτέκτονες και καφετζήδες-μηχανολόγους, σίγουρα δεν σας αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου