Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



Ούτε ένα σύμφωνο σε οκτώ λέξεις!
Θαυμάστε, αντισταθείτε, μάθετε!
   Σε  καμία άλλη γλώσσα του κόσμου δεν μπορεί να συμβεί αυτό.        
   Χαρακτηριστικό της πνευματικής δύναμης και του πολιτιστικού επιπέδου ενός λαού είναι ο τρόπος συνεννόησης των μελών του. Δηλαδή η γλώσσα του. Ο πλούτος των λέξεων και η χροιά των εννοιών τους διακρίνει τα απλοϊκά γλωσσικά ιδιώματα, (διάλεκτοι), από τις κανονικές γλώσσες, η πληρότητα των οποίων, κι αυτή, ποικίλει. 
   Όσο περισσότερα τα φωνήεντα που χρησιμοποιεί μία γλώσσα, τόσο καλύτερη και διαυγέστερη η άρθρωσή της και τόσο πιό εύηχη γίνεται γιά το αυτί του ακροατή.  Πέραν από την ποικιλία, την διαβάθμιση και την λεπτότατη  διαφοροποίηση των νοημάτων που εκφράζουν οι  συνδυασμοί των φθόγγων.


   Παρατίθεται παράδειγμα, (από την φωτεινή αρχαιότητα βεβαίως), όπου σε μία φράση 8 λέξεων δεν υπάρχει ούτε ένα σύμφωνο! Σε αντίθεση με τα διάφορα σλάβικα Μπρνό, Ζβμπρτζέφσκι και διάφορα τέτοια, που γιά να τα προφέρεις πρέπει να… στραμπουλίξεις τη γλώσσα σου!

«OYAI! OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ, OY ΑΕΙ ΕΙ!»  = Αλίμονο! Όπως η αυγή, ω γιέ μου, δεν θα είσαι πάντα!
   
   Το φώς του ελληνικού χώρου αποτυπωμένο στον τρόπο συνεννόησης του λαού που τον κατοικεί. Του ίδιου λαού που, εν ονόματι ραθυμίας, νωχέλειας και της γνωστής σύγχρονης προοδευτικής θολοκουλτούρας, προσπαθεί να την κατεδαφίσει με τα... greeklish και τη λεξιπενία του «να πούμε» και του «να αυτό, μωρέ, αυτό...το τέτοιο»!


   Εννοείται πως αυτό το δείγμα δεν «περισυνελέγεται», «ως αναφορά» στις χθεσινές «απεκρούσεις» του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ, που μας έπρηξαν οι σχολιαστές του ματς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου