Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ. (Επιβαλλόμενη συνέχεια!)

ΩΣ ΧΑΡΙΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Η. 
(Μένανδρος  324-291 π.Χ.)
Η Φωτό Μου
   Η πρωινή ανάρτηση είχε ερέθισμα και στόχευση. Με αρχική απόφαση να πάρει γενικό και αόριστο χαρακτήρα και να την πάρει…. το ποτάμι. (Όχι του Θεοδωράκη, πάντως!). Νεώτερες σκέψεις όμως, και η συνεχώς ογκούμενη φόρτιση που γεννούν αυτές, την αναθεωρούν και την μεταστρέφουν. Έτσι, παρ’ όλη την βεβαιότητα πως μάλλον θα δυσαρεστήσω παρά θα ικανοποιήσω τον διακριτικό και σεμνό αποδέκτη, υπερφαλαγγίζω σεμνότητες και διακριτικότητες και αποκαλύπτω το γενεσιουργό αίτιο και στόχο αυτής της ανάρτησης. Με αφετηρία και τέρμα την διαπίστωση πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, λείπουν από τη ζωή μας το σωστό υπόδειγμα και το καλό παράδειγμα. Οπότε, οψέποτε απαντηθεί ανάλογο φαινόμενο, ο τονισμός του επιβάλλεται.

   Τον φίλο μου κ. «Φευγάτο» δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν! Πληροφορίες τον φέρνουν να μου… «φέρνει» στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Διασταυρώνομαι μαζί του μόνο στις ιστοσελίδες μας. Η δική του ιστοσελίδα -«pisostapalia»- αποτελεί κόσμημα. Σταγόνα ευπρέπειας, ποιότητος, ενημέρωσης και νοσταλγίας γιά μιά ομορφιά που ανέτειλε, μεσουράνησε και χάθηκε, ανεπιστρεπτί, αφήνοντας πίσω γλυκόπικρες ανεξίτηλες μνήμες, μέσα στον ωκεανό της ασχήμιας, της ευτέλειας και της παντοίας αθλιότητος που μας περιβάλλει ασφυκτικά και μας μολύνει ανίατα. Μιά λεπτότητα κι ευγένεια που οι νέοι -φευ- δεν θα γνωρίσουν ποτέ, καθώς μας περιβάλλει, διάχυτη, η χυδαιότητα. Μέσα σε κοινωνική αποσύνθεση που θεσμοθετεί το έγκλημα και ηρωοποιεί τους δολοφόνους!
   Η φιλία του και η επικοινωνία, έστω εκ του μακρόθεν και μέσω ανοιχτού δημόσιου διαλόγου, με τιμά ιδιαίτερα. Ενώ η επίγνωση ύπαρξης, ακόμη, ανθρώπων με επίπεδο και ευπρέπεια στην σκέψη και την έκφραση με φιλοτιμά, με εμπνέει και με ενθαρρύνει.

   Άνθρωποι «φευγάτοι», σαν τον «Φευγάτο», αποδεικνύουν πως κάτι υγιές απόμεινε να κινείται ακόμη στον τόπο και ότι το «άλας δεν έχει μωρανθεί» εντελώς! Το παλιό καλό ήθος και ύφος δεν είναι, τελικά, «φευγάτα» από τη ζωή μας. Επιμένουν να υπάρχουν και να ανθίστανται!        

1 σχόλιο: