Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Φόρος υπεραξίας. Ένας απροσδιόριστος, ανήθικος και διαβολικής εμπνεύσεως φόρος.





   Ο τελευταίος φόρος που επιβλήθηκε στα ακίνητα ξεπερνάει κάθε όριο κοινής λογικής και ηθικής και επιβεβαιώνει περίτρανα πως η Κυβέρνηση λειτουργεί στη βάση μιάς δικής της «ιδιολογικής» που λέγεται «εισπρακτική σκοπιμότητα».

    
   Τελευταίο σκαλοπάτι αυτής της «εισπρακτικής ιδιολογικής», (αν σφίξουν περισσότερο τα πράγματα, ιδίως μετά και την απροσδόκητη νίλα της Κεφαλλονιάς), θα είναι το σταμάτημα των κυκλοφορούντων στο δρόμο πολιτών, από αρμόδια όργανα του Υπουργείου των Οικονομικών, η επίδειξη του πορτοφολιού τους και η επί τόπου αφαίρεση-είσπραξη απ’ αυτό, του όποιου ποσού ήθελεν θεσπίσει ο εκάστοτε κ. Στουρνάρας. Σήμερα, π.χ. μπορεί το 30%, αύριο, αν χρειαστεί, 50% και μεθαύριο, ίσως, και το 100% του περιεχομένου του. Ένα κανονικό hold up, δηλαδή! Και γιατί όχι;

   
    Ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων επιβάλλεται πάνω στη διαφορά αξίας μεταξύ τιμής κτήσεως και αυτής της μεταπωλήσεως, (όποτε τούτο συμβεί), του κάθε ακινήτου. Στην πράξη αυτή η διαφορά μπορεί να υπολογιστεί, με σχετική προσέγγιση, μόνο όταν οι δύο μεταβιβάσεις γίνουν σε κοντινό μεταξύ τους διάστημα. Όταν η ψαλίδα του χρόνου ανοίγει πολύ, αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο και ο προσδιορισμός παίρνει μορφή παιχνιδιού σε καζίνο με «πειραγμένη» ρουλέτα ή πόκερ με σημαδεμένη τράπουλα και χαρτοκλέφτη το Κράτος.

   
    Γιά να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την ακριβή, κατά το δυνατόν, αξία ενός ακινήτου σε κάποιο δεδομένο χρόνο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αγοραστική αξία του τιμήματος στον κρίσιμο χρόνο, ο πληθωρισμός της εποχής, οι συνθήκες της αγοράς, η προσφορά-ζήτηση, κ.α. Μιά καλή αναγωγή θα ήταν η αντιστοίχιση σε κιλά… κρέατος! Πόσα κιλά κρέας έπαιρνες με τα χρήματα που έδωσες γιά ν’ αγοράσεις το ακίνητο και πόσα παίρνεις σήμερα που το πουλάς! Ουτοπία όμως, αφού πολύ φοβάμαι πως σ’ αυτή την περίπτωση ο φόρος θα βγει… αρνητικός, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ξεπουλάν, όσο-όσο, τα ακίνητά τους κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και της έλλειψης μετρητών! Άρα πουλώντας, κανονικά το κράτος θα πρέπει να σου δώσει χρήματα πίσω και όχι να σου πάρει φόρο. Οπότε αποκλείεται να βάλουν κάποια τέτοιας μορφής  βάση προσδιορισμού!

   
    Πέραν αυτών των δυσχερειών υπολογισμού παλαιών αξιών υπάρχουν και πλείστες περιπτώσεις που καθιστούν αυτόν τον υπολογισμό ανέφικτο, όμοιο με «κύκλο που θέλει τετραγωνισμό». Όταν έχουμε κληρονομιά, γονική παροχή, αντιπαροχή, ιδιωτική ανέγερση σε παλαιό υπάρχον οικόπεδο, ιδιοκατασκευή σε κληρονομούμενο οικόπεδο και ένα πλήθος ιδιαιτέρων περιπτώσεων που δεν μου έρχονται τώρα στον νου, άντε να βρεις άκρη! Κοντολογίς χάος!

   
    Ο χαρακτηρισμός «ανήθικος» δίνεται καθ’ όσον αυτός ο φόρος δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα, αφού δεν μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς το φορολογούμενο μέγεθος και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του πραγματικά κριτήρια, όπως αντικειμενικές αξίες, εμπορικές αξίες, πληθωρισμούς και οικονομικό status της εκάστοτε περιόδου κτήσεως. Λειτουργεί εντελώς παράλογα, αυθαίρετα και απολύτως ληστρικά γιά τον πολίτη. Μοναδικός στόχος η είσπραξη. Ό,τι ακριβώς κάνει κι ένας ληστής Τραπεζών!

   
    Και φτάνουμε τώρα στη διαβολικότητα του φόρου. Κατ’ αρχήν απορώ πώς το σατανικό μυαλό που σοφίστηκε αυτό το μέτρο, δεν το σκέφτηκε νωρίτερα! Ο φόρος αυτός είναι ο μόνος αμέσου εισπρακτικής αποδόσεως! Ούτε δόσεις, ούτε ρυθμίσεις, ούτε ασυνέπεια του φορολογούμενου, ούτε φέσια, ούτε μπλεξίματα όπως με το χαράτσι και τη ΔΕΗ, ούτε τίποτα. Ντούκου τα λεφτά, ατάκα κι επί τόπου! Το τίμημα της αγοραπωλησίας είναι στο τραπέζι και απ’ αυτό, θες δεν θες, πρώτα σκας το 15%, (τόσο σήμερα, αύριο πόσο;), και μετά πέφτουν οι υπογραφές! Απλά πράγματα! Γι' αυτό και θα καθιερωθεί εξ άπαντος! Ας μην αμφιβάλλει ουδείς!

   
    Δυστυχώς, οι σημερινές -ελάχιστες- μεταβιβάσεις θα θυμίζουν πολύ τις αντίστοιχες κατοχικές. Οι πλείστοι των πωλητών πωλούν με το μαχαίρι της ανάγκης στο λαιμό σ’ εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες με την αφαίμαξη του τελευταίου φόρου καθίστανται εξευτελιστικότερες! Όπως στην Κατοχή που πουλιόντουσαν διαμερίσματα γιά δυό τενεκέδες λάδι! Αλλά και με μία τεράστια διαφορά. Με την Απελευθέρωση όλες αυτές οι ανήθικες και καταχρηστικές αγοραπωλησίες ακυρώθηκαν και οι εκμεταλλευτές-μαυραγορίτες τιμωρήθηκαν. Το σημερινό ληστρικό και «μαυραγορίτικο» Κράτος μας ποιός θα το τιμωρήσει;   

     
 

2 σχόλια: