Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ο λαϊκισμός ως "μαγική εικόνα".

Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.
- Μαμάάάά, βοήθεια!.... Έρχεται η "Σουρουκλεμέ"!

   Συνήθως, στον ευφυέστερο λαό του κόσμου, όπως μας αρέσει να αυτοαποκαλούμεθα με αυταρέσκεια, το πολιτικό κοροϊδιλίκι πάει σύννεφο! Με πάρα πολύ κοντή μνήμη, με άπειρες προσδοκίες και με έτοιμες, εξακριβωμένες αιτιάσεις και απαιτήσεις γιά "εδώ και τώρα" τα πάντα και μάλιστα τζάμπα, με αναμφισβήτητη γνώση γιά ευθύνες, (πάντα κάποιοι άλλοι) και υπευθύνους, (πάντα και μόνο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι), προχωρούμε με σταθερό βήμα -γνώστες απόλυτα του τί και ποιός φταίει- στην επανάληψη των ιδίων λαθών. Και ο καιρός περνά, η Γη γυρίζει κι ο κουβάς των ανέφικτων ονείρων, των φρούδων ελπίδων, των παράλογων απαιτήσεων και των υπερβολικών προσδοκιών μας να γεμίζει και ν' αδειάζει, με αέναη κυκλική διαδικασία, ακριβώς όπως ένας σκουπιδοτενεκές.
   
   Η ζωή κυλά, οι νέες γενιές  έρχονται, οι παλιές φεύγουν και λόγω της κοντής μνήμης το παραμύθι φτιασιδώνεται, σουλουπώνεται και ξανασερβίρεται αχνίζον και λαχταριστό, όπως το κάθε μπαγιάτικο φαγητό,  ξαναζεσταμένο στον φούρνο των μικροκυμάτων. 
   Το κακό δεν βρίσκεται στον "εστιάτορα", αλλά στον "πελάτη" που πεινασμένος χάφτει άκριτα ό,τι αυτός του σερβίρει! Αφού ακόμη υπάρχουν αφελείς που πίνουν νερό στο όνομα του.... Αντρέα, γιατί, λέει, στην εποχή του... "έφαγαν ψωμάκι", δεν είναι απίθανο η ιστορία να επαναληφθεί και με τον Αλέξη!! Η συνταγή είναι γνωστή, η λαϊκή αφροσύνη, ζυμωμένη και με μπόλικη αγανάκτηση επίσης, οπότε γιατί όχι; Οι συνθήκες, βέβαια, είναι κομματάκι διαφορετικές και η απομυθοποίηση προβλέπεται ταχύτερη και σε συντομότερο χρόνο, αλλά γι' αυτά ποιός... νοιάζεται.
   - Προσδεθείτε και μην καπνίζετε! Το αεροσκάφος είναι έτοιμο γιά την απογείωση, ο κυβερνήτης κύριος Τσίπρας σας εύχεται καλό ταξίδι και το πλήρωμα, (κ. Λαφαζάνης με τον κ. Διαμαντόπουλο), σας περιμένει στα... γουναράδικα!
   
   Πάντως ο Τσώρτσιλ το είπε: "Ο κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει...."! Το πόσο θα επαλειθευτεί στην προκειμένη περίπτωση θα το μάθουμε σύντομα.

1 σχόλιο:

  1. Σουρουκλεμές και αντίστοιχα σουρτούκης (και σουρτούκα ή σουρτούκω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή