Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Το μεγαλείο του αθλητισμού και των πραγματικών αθλητών.

Προσπαθώ να συνέλθω από τη συγκίνηση. Πρόκειται γιά τον τερματισμό ενός αγώνος τριάθλου. Αγώνας με ποδήλατο, κολύμβηση και τρέξιμο. Αγώνας σκληρός κι επίπονος.
Στην φωτογραφία ο αθλητής αριστερά είναι Βρετανός και ο άλλος Ισπανός. Πολύ λίγα μέτρα προ του τερματισμού η διαδρομή έστριβε κάθετα αριστερά. Προηγείτο κατά λίγα μέτρα ο Βρετανός και η νίκη του προδιεγράφετο σίγουρη. Όμως μέσα στην κόπωση σώματος και μυαλού, ο προπορευόμενος Βρετανός, αντί να στρίψει αριστερά και να τερματίσει θριαμβευτής, έκανε λάθος και πήγαινε ίσια στα κιγκλιδώματα. Μέχρι να καταλάβει το λάθος του τον προσπέρασε ο επερχόμενος πίσω του Ισπανός, ο οποίος καθώς πλησίαζε στον τερματισμό... σκέφτηκε και κοντοστάθηκε. Και τότε συνετελέστη το μεγαλύτερο θαύμα στην Ιστορία του Αθλητισμού. Ο Ισπανός -τεράστια ψυχή, τεράστιο ΗΘΟΣ- σταμάτησε στη γραμμή του τερματισμού και άφησε τον ηθικό νικητή να τον προσπεράσει και να γίνει και φυσικός νικητής.
Πριν με κατακλύσει η συγκίνηση, πρόλαβα να ομολογήσω πως μέχρι να δώ αυτό το γεγονός, σε ανάλογη περίπτωση ΔΕΝ θα έκανα το ίδιο. Όμως αυτά που είδα -και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην ψυχή μου- άλλαξαν την στάση μου σε ενδεχόμενη αντίστοιχη περίπτωση. Και το μόνο που μου μένει είναι η ντροπή γιά κάτι που... δεν θα έκανα!!!
Και γιά την ιστορία, ο Ισπανός λέγεται Ντιέγκο Μεντρίγκα και ο Άγγλος Τζαίημς Τήγκλ. Φαντάζομαι πως η χειραψία που αντάλλαξαν στη γραμμή του τερματισμού σφραγίζει -εκτός μιάς αιώνιας φιλίας- μιάς από τις συγκλονιστικότερες σελίδες του Αθλητισμού. Με ανάγλυφο το αθλητικό πνεύμα, την ευγενική άμιλλα και το "εύ αγωνίζεσθαι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου