Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Πολιτικά παιχνίδια εκ του πονηρού.
   Κατά το Σύνταγμα της χώρας οι πολιτικές εξουσίες του Προέδρου της είναι αναιμικές έως ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα αυτό το αξίωμα να αποτελεί μέρος του συνολικού συμβολισμού της Ελλάδος. Όπως π.χ. η σημαία της. Απλώς, ως σύμβολο, ο Πρόεδρος είναι έμψυχο ον ενώ η σημαία είναι ένα άψυχο κομμάτι πανί.
   
   Κανονικά και ως υπέρτατο ζωντανό σύμβολο του Κράτους και του Έθνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας θα έπρεπε να κρατείται εκτός του πολιτικού παιχνιδιού και να εκφράζει, υπερκομματικά, το σύνολο του λαού, τιθέμενος μακράν κάθε πολιτικού ανταγωνισμού και όποιας κομματικής αντιπαράθεσης. Όπως και οι διαδικασίες εκλογής του. Με τα κόμματα να μπορούν να επέμβουν μόνο μέχρι την υπόδειξη υποψηφιοτήτων.

   Στην πράξη όμως, σαφέστατα σκόπιμα και υστερόβουλα από εκείνους που συνέταξαν το ελληνικό Σύνταγμα, η εκλογή Προέδρου συνδέθηκε με το πολιτικό μαγειρείο καθώς δίνει στην όλη διαδικασία αυτής της εκλογής, πλην άλλων διαπλοκών, την δυνατότητα πτώσεως μιας κυβερνήσεως και την δημιουργία πρόωρων εκλογών, κατά την βούληση της μειοψηφίας. Έτσι, ο απολιτικός προεδρικός θεσμός μπορεί να αποτελέσει, ουσιαστικά, αποσταθεροποιητικό παράγοντα της ομαλής εξέλιξης του πολιτεύματος.

   Ήδη στο παρελθόν παίχτηκαν πολλά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου με το εκβιαστικό πρόταγμα: «Δεν συμφωνώ σε οποιοδήποτε πρόσωπο, πάμε σε εκλογές»! Το ίδιο προδιαγράφεται και σήμερα, παρά την συντριπτικά αρνητική βούληση του λαού για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
   Κάτι τέτοιο όμως είναι ανήθικο, αν και νόμιμο, (Δικαιώνεται ο αλήστου μνήμης Βουλγαράκης!), και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ουσίας του Συντάγματος, αφού καταργεί την «αρχή της δεδηλωμένης», επιτρέπει στην μειοψηφία να αποφασίζει εκείνη για τον χρόνο των πρόωρων εκλογών και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση και διαστρεβλώνει την ομαλή ροή των πολιτικών εξελίξεων.       

   Αν πράγματι θέλουμε να αποσυνδέσουμε τον θεσμό του Προέδρου από την «πολιτική κουζίνα», κρατώντας τον Πρόεδρο όντως υπερκομματικό, η λύση είναι μία. Απλή και ξεκάθαρη. Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατ’ ευθείαν από τον λαό!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Πολύ σωστά...τέλος οι διορισμένοι από τα κόμματα Πρόεδροι
    της Δημοκρατίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το τόσο απλό, λογικό και τίμιο, γιατί δεν το θεσμοθετούν άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή