Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

"Ανθρωπιστικές οργανώσεις". Αιθεροβασία ή ... colpo grosso.

Θέσεις - Απόψεις

H στήλη δεν διαθέτει ούτε την ηλικία ούτε και τα σχετικά προσόντα γιά να πρωταγωνιστήσει ( ούτε σαν πιθανότητα ) σε μία, σαν την εξιστορούμενη κατωτέρω, υπόθεση.
Οπότε το ενδιαφέρον και η τοποθέτησή της έχει καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα. Κουβέντα να γίνεται, που λένε.

Γράφτηκε, χθες, στις εφημερίδες η απελευθέρωση δύο Ισπανών, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που κρατούσε ομήρους η Αλ Κάιντα, κάπου στη Μαυριτανία. Και αυτό έγινε με την καταβολή λύτρων από την ισπανική κυβέρνηση, παρά την επίσημη άρνησή της.
Η στήλη γνωρίζει, επίσης, πάμπολλες περιπτώσεις τέτοιων απαγωγών με τραγική κατάληξη γιά τα θύματα.
Επειδή η συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις προϋποτίθεται απηλλαγμένη πολιτικής ή άλλης τινός σκοπιμότητος, κάτι που θα δικαιολογούσε την ανάληψη ρίσκου και έκθεση σε θανατηφόρο κίνδυνο και γίνεται μόνο από αλτρουισμό και φιλάνθρωπη διάθεση, η στήλη προβληματίζεται και αναρωτιέται.
Είναι δυνατόν φυσιολογικά άτομα με λογικά ένστικτα αυτοσυντήρησης και συναίσθησης του κινδύνου να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα από…. ανθρωπισμό και μόνον ! Σαν χλωμό μου μοιάζει. Κάτι άλλο κρύβεται, μάλλον, πίσω από τα αγνά φιλάνθρωπα αισθήματα.


Πάντως πρόχειρη σφυγμομέτρηση σε στενό φιλικό και οικογενειακό κύκλο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, εφ’ όσον τέτοιες ανυστερόβουλες (αν είναι) οργανώσεις προσφέρουν αφιλοκερδώς υπηρεσίες σε υποανάπτυκτες κοινωνίες, μέλη των οποίων δεν μπορούν να τις εκτιμήσουν, οι οργανώσεις αυτές αντιμετωπίζονται αχάριστα και εγκληματικά και όσοι πάνε να βοηθήσουν τους εντάσσουν στα πολιτικά και οικονομικά τοπικά παιχνίδια, τους φέρνονται με κτηνώδη βία και τους ξεκάνουν τελικά, τότε τέτοιες πρωτοβουλίες καλύτερα να λείπουν.


Οι φιλανθρωπία έχει τα όριά της. Και η αυτοσυντήρηση επίσης. Στο κάτω κάτω δεν μπορείς να σώσεις κάποιον που αρνείται να σωθεί ! Είναι, απλά, άξιος της μοίρας του !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου