Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Σ. Ρούσσος vs Γ. Βουλγαράκης = 1 - 1



«Είδες τί κάνουν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι....»!
Ο δήμαρχος κ. Σίμος με τον.... «Πάπα των φτωχών», (τω πνεύματι)!

   Χθες, εντελώς τυχαία, παρακολούθησα σε βραδινές ειδήσεις κάποιου καναλιού, έναν παχουλό και χαμογελαστό κύριο να μου κάνει ανάλυση περί «νόμου» και «δικαίου», αναφερόμενος στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που ανάθεμα κι αν ξέρει τί ήταν, ποιός την έγραψε και τί ηθικά μηνύματα εκόμισε στην ανθρωπότητα. Κόβω το κεφάλι μου πως κάποιος του σφύριξε το κουλτουριάρικο αυτό επιχείρημα, του άρεσε και το σερβίρισε, κατά την ιστορία του παπαγάλου που έμαθε το «καλημέρα» και το έπαιζε σπουδαίος! Σίγουρος ών πως πολλοί θα ακούσουν τα περί το δίλημμα και λίγοι θα το καταλάβουν. (- «Τί μόρφωση, να... ούμε ρε μάγκα μου, το τζιμάνι ο δήμαρχος!»). Θα αρκεστούν μόνο στον λαϊκίστικο ανενδοτισμό του προς τον νόμο.

   Στο συμπέρασμα αυτό, (περί μόρφωσης, κ.λπ.), φτάνει κανείς εύκολα έτσι και διαβάσει, στο curiculum vitae του, τον «πλούτο» της μορφωτικής παρακαταθήκης και της πολιτικής δράσης του εν λόγω κυρίου. Του δημάρχου Χαλανδρίου, παρακαλώ! Με μόνη δικαιολογία πως η μελέτη του Μαρξ δεν του άφησε ελεύθερο χρόνο, γιά επί πλέον ανάγνωση και άλλων βιβλίων. Σεμνά και χαμηλόφωνα, αλλά με εκείνο το ειρωνικό χαμόγελο της… «αυθεντίας», ως μόνιμος θαμών του… Ηρωδείου, προσπάθησε να εμπλέξει τα συγκλονιστικά και ιερά ηθικά μηνύματα της τραγωδίας του Σοφοκλέους με τους κομπιναδόρους θεσιθήρες-μπαλαμουτιτζήδες πτυχίων και πιστοποιητικών!
 
   Απέδειξε έτσι, ο κ. δήμαρχος του λαού, την πενία του πολιτιστικού του παλμαρέ, και την πλήρη άγνοια της τραγωδίας, αφού ο ψιθυριστής δεν του εξήγησε επακριβώς το θέμα. Δηλαδή πως το δίλημμα των Αντιγόνης και Ισμήνης δεν ήταν η επιλογή υπακοής μεταξύ «νόμου» και «δικαίου», αλλά μεταξύ «θείου» και «ανθρώπινου» νόμου. Και αυτές επέλεξαν τον πρώτο, δηλαδή να θάψουν τον νεκρό αδελφό τους, τον Πολυνείκη, αντί να υπακούσουν στον δεύτερο, δηλαδή στην απαγόρευση της ταφής, που επέβαλε -επί ποινή θανάτου- ο βασιλιάς Κρέων. Όπως βλέπετε το δίλημμα του κ. δημάρχου Χαλανδρίου είναι ακριβώς το ίδιο! Θείος νόμος, κατ' αυτόν, η κομπίνα, η λαμογιά και ο απύθμενος λαϊκισμός.

   Τελικό, και πολύ μελαγχολικό συμπέρασμα, η επικράτηση και ο κοινός παρονομαστής στην ελίτ των ταγών της χώρας, σέ όλους αυτούς που προσδοκούμε να μας κυβερνήσουν χρηστά και να μας… σώσουν από τη χρεοκοπία και την καταστροφή, είναι η αμορφωσιά, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Να φαινόμαστε  ευχάριστοι, χωρίς απαραιτήτως να είμαστε χρήσιμοι, πιθανότατα δε και επιζήμιοι!


   Ανάλογα παραδείγματα λαϊκίστικης και παράλογης, αλλά βολικής, παραποίησης, έδωσε ο κ. Βουλγαράκης με το «νόμιμο» = «ηθικό», οι αγράμματοι διαστρεβλωτές του Ισοκράτη, (που από αρχιρατσιστή του κερατά και αθηνοκεντρικό, τον έβγαλαν… πολυπολιτισμικό), και τελευταία, οι λάβροι δημοκράταροι με την… Γκλίτσα που τα έβαλαν με τον … βασιλιά Ηράκλειο και τον θέλουν, καλά και σώνει, πρόεδρο!


   Σκέφτομαι, αφού στο τέλος του μηνός θα πρέπει να πληρώσω ομοβροντία «νομίμων» φόρων πολύ υψηλότερους από τις αποδοχές μου, και αυτό σαφώς δεν είναι «δίκαιο», να ακολουθήσω το παράδειγμα του κ. δημάρχου Χαλανδρίου. Δηλαδή να αρνηθώ! Το ίδιο μάλιστα συνιστώ, ένθερμα, να κάνουν γιά τα δημοτικά τους τέλη και οι δημότες του. Όλοι όσων οι γλίσχρες αποδοχές δεν επιτρέπουν την πληρωμή τους. Το, κατά τον κ. δήμαρχο, «δίκαιο» αυτό επιβάλλει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου