Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες και η σημασία των συμβολισμών.



Η παράδοση της οιωνοσκοπίας και τα θεϊκά μηνύματα.
Κατερίνα Στεφανίδου
   Με την λήξη των Πανευρωπαϊκών αγώνων στίβου στη Ζυρίχη, ο ελληνικός απολογισμός κατέδειξε συγκομιδή δύο ασημένιων μεταλλίων. Ένα στους άνδρες, (Λούης Τσάτουμας) και ένα στις γυναίκες, (Κατερίνα Στεφανίδου).
Λούης Τσάτουμας
   Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες απέδιδαν μεγάλη σημασία στους οιωνούς, ως θεϊκά μηνύματα, και περιέβαλαν με μεγάλη εκτίμηση τους οιωνοσκόπους, δηλαδή αυτούς που ερμήνευαν τους οιωνούς. Η αξία της οιωνοσκοπίας δεν δύναται να αμφισβητηθεί, (π.χ. «Ρε, τί χαζομάρες λένε αυτοί οι τσαρλατάνοι»!), καθ’ όσον τοιαύτη αμφισβήτηση θα συμπαρέσυρε στην απαξία το σύνολο της πνευματικά προηγμένης κοινωνίας των αρχαίων Ελλήνων, (φιλοσόφων, ποιητών, συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, κ.λπ. που πίστευαν σ' αυτήν), αλλά μαζί και ολόκληρο το πλέγμα των αξιών του αρχαίου ελληνικού πνεύματος το οποίον θαυμάζει, ενδεώς και διαχρονικά, σύμπας ο πολιτισμένος κόσμος, εδραζόμενος πολιτισμικά επ’ αυτού. Κάτι που καπηλευόμαστε κατά κόρον εμείς οι σύγχρονοι, ανάξιοι και λιγδοτάμπαροι, απόγονοι εκείνων. Απαιτώντας μετά φορτικότητος, ως επιβεβλημένη υποχρέωση, εξόφληση -εδώ και τώρα- των… άπλετων φώτων που παρέσχον οι πρόγονοί μας στην ανθρωπότητα. (Καθ' όσον: «Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί έτρωγαν βελανίδια σουφλέ κ.λπ......», τα γνωστά, να μην σας κουράζω με τετριμμένες επαναλήψεις!)


   Ενδελεχής οιωνοσκόπηση του γεγονότος αποκαλύπτει, ολοφάνερα, τα εξής:

   - Το ασημένιο χρώμα του μεταλλίου, κατ’ εξοχήν μελαγχολικό χρώμα, («χλωμό ασημένιο φεγγάρι», κ.λπ. ποιητικές εκφράσεις!), δείχνει τη διάχυτη μελαγχολία που έχει πέσει στη χώρα.

   - Κι αυτό εφ’ ολοκλήρου του πληθυσμού. Και σε άνδρες, (Τσάτουμας), και σε γυναίκες, (Στεφανίδου).

   - Το γεγονός ότι η κατάκτηση επετεύχθη σε άλματα, συμβολίζει το μεγάλο… «πήδημα» το οποίον υφίστανται όλοι οι πολίτες της χώρας. (άνδρες και γυναίκες).

   - Το ύψος του επί κοντώ, (Στεφανίδου), δυσθεώρητο γιά τα φυσιολογικά ανθρώπινα μέτρα, εκφράζει το ύψος του ελληνικού χρέους! Η ύπαρξη μάλιστα σήμερα αρκετών Ελλήνων αθλητών, (Φιλιππίδης, Κυριακοπούλου), αλλά και η συνολικά μεγάλη παρουσία πρωταθλητών, (Παπανικολάου, κάποτε παγκόσμιος ρέκορντμαν, Κυττέας, κ.α), στο αγώνισμα αυτό, αποδεικνύει την μεγάλη και συνεχή έφεση των Ελλήνων στην δημιουργία υψηλότατου χρέους. (Πάνω κι από το 180 % του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό, και αλόγιστο πλήθος ιδιωτικού, με τα διάφορα εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, στεγαστικά, επιχειρηματικά, καρτοδάνεια και διάφορα άλλα… θαλασσοδάνεια!).

   - Η μεγάλη επίδοση στο μήκος, (Τσάτουμας), καταδεικνύει τον μακρότατο χρόνο που θα απαιτηθεί γιά να απαλλαγούμε, (αν και εφ’ όσον), απ’ αυτό το «λούκι» που περιεκτικά λέγεται… «μνημόνιο και συμπαρομαρτούντα». Με απλά λόγια: «Πάει μακριά, σε μήκος, η βαλίτσα»!
Σπ. Γιαννιώτης - Κέλ. Αραούζου - Αντ. Φωκαϊδης


   Τέλος, προς επίρρωση των ανωτέρω, δηλαδή της αξίας της οιωνοσκοπίας, αλλά και ως μήνυμα ενδεδειγμένης ακολουθητέας πορείας, έρχεται από το… Βερολίνο, (σύμπτωση με τις έννοιες Μέρκελ, Σόιμπλε, κ.α.;), στους εκεί διεξαγόμενους Πανευρωπαϊκούς αγώνες κολυμβήσεως, το επίσης ασημένιο (μελαγχολικό) μετάλλιο στον ομαδικό άθλημα του μαραθωνίου ανοιχτής θαλάσσης. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:

   - Έλληνες, άντρες και γυναίκες, «Είς οιωνός άριστος. Σκάστε και κολυμπάτε!», γιατί… αλίμονό σας, κακομοίρηδες!

   Τυχαία όλα αυτά; Δεν νομίζω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου