Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

H εικονική πραγματικότητα στη... "μάσα"!



«Καιρός φέρνει τα λάχανα…. καιρός φέρνει τα ζάπινγκ»! 
Η σύγχρονη παροιμία.
Φάτε μάτια... ψάρια! Και μάλιστα κατά βούληση!
 
    Χθες το απόγευμα, ξεθεωμένος από τη φροντίδα του ζωικού μου βασιλείου, είπα ν’ ανοίξω λίγο χαζοκούτι. Ν’ ακούσω κομματάκι Τσίπρα, καμιά Κωνσταντοπούλου, ή τίποτα σοπράνο Τσακαλώτο, τώρα που ο χαβαλές γιά τον προϋπολογισμό είναι στο φόρτε του και να φτιαχτώ λιγάκι σαν άνθρωπος, τέλος πάντων. 
   Στην ανάγκη και ολίγος διασκεδαστικός Πελεγρίνης, δεν θα με χάλαγε καθόλου. Ίσα-ίσα, καλό θα ήτανε. Απ’ ολότελα κάτι θα έκανε κι αυτό. Θα με έφτιανε «κουλτουριαρικοπολιτικώς»!  Λόγω ηλικίας, το ξεθέωμα δεν είναι δα και σπουδαία δουλειά, έρχεται και με πολύ λίγη ενασχόληση, οπότε η αποφόρτιση καθίσταται αναγκαία.

    
   Περιπλανώμενος κυριακάτικα στα κανάλια, παρατήρησα πως αρκετά είχαν εκπομπές μαγειρικής. Μάλιστα και κάποιο, την μία κατόπιν της άλλης. Αναζήτησα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και… τρελάθηκα. Μέτρησα οκτώ εμφανείς και προφανείς τέτοιες, χωρίς να υπολογίσουμε τις συνταγές που παρουσιάζουν ένθετες τα διάφορα κρυόμπλαστρα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, ή απογευματάδικα, με τις ξανθιές «γλάστρες», που χοροπηδάνε σαχλά και κακόγουστα. Κάτι μεταξύ ζόμπι και γκρέμλιν! Υπό τη χαζοχαρούμενη μπαγκέτα του, ή της παρουσιάστριας. Π.χ. …. ο Φώτης! 
   Ακόμη κι ο δυστυχής αριστοκρατικός, τέως «ζεν πρεμιέ» και νυν «ζεν ντερνιέ», Πέτρος, παρ’ όλη τη…. Νιτρο-γλυκερίνη που του κατακαίει τα μπατζάκια, καθώς αν και χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του, (τα εφηβικά, όχι τα λιγοστά τωρινά), και σέρνεται με βραχιόλια στην Ευελπίδων, χοροπηδάει σαν καλικάντζαρος στο γυαλί, αντί να κλαίει και να οδύρεται στο σπίτι του.  Το «γέλα παλιάτσο», σε σύγχρονη εκτέλεση γιά τα κάποια ευρουδάκια.... διάφορο!

    
   Τελικά, ο γενάρχης του είδους, αείμνηστος Τσελεμεντές και η πρύτανης Χρύσα Παραδείση θα παρατηρούν μελαγχολικά από τον…. παράδεισο τις πιένες που παρουσιάζει σήμερα η, έστω και θεωρητική, ενασχόληση με αυτό που κατάντησε ουσιώδες εν ανεπαρκεία, το φαγητό. Το ίδιο ισχύει και γιά τους πρωτοπόρους του… αθλήματος. Τον Μαμαλάκη και τη Βέφα. Ο πρώτος, ξεφουσκώνοντας, ξεφούσκωσε! Αν και οι εκπομπές του, οι οποίες συνδύαζαν το διπλομπούκι με το ταξίδι, την Ιστορία και τον πολιτισμό, ήσαν έξοχες, λιμνάζει τώρα στα αζήτητα και την πολυπλόκαμη… δίαιτα. Το αυτό με την μπαγαμπόντισα, την άλλη, η οποία τέντωσε υπερβολικά το σκοινί μέχρι που…έσπασε κι έπεσε τώρα στα αζήτητα!

    
   Μέτρησα ονόματα: Δρίσκας, ο συμπαθής ποιητής της υπαίθρου και της κατσαρόλας. Ψυχούλη, η κοκαλιάρα που μπερδεύει το φαγητό με το σεξ, αφού οι ηδονικές κραυγές που εκβάλλει δοκιμάζοντας εδέσματα,... σε  μπερδεύουν. Νικολάου, η φαν της αγνής ελληνικής επαρχίας. Παρλιάρος, ο «γλυκύτατος» ευγενής γλυκατζής. Παρθένης, ο μαιτρ της φτωχολογιάς με τις τσιγκούνικες συνταγές. Dr Cook ο διεθνιστής. Εκμετσίογλου, η νταρντάνα και τριζάτη «νεολωξάντρα» που σίγουρα θα κάθεται σε δύο καρέκλες, κολλητά η μία στην άλλη, γιά να χωρέσει και, τέλος,  η Αμερικάνα Νταϊάν με τον μπλαζέ «αλογοουρίστα» σύζυγο-δυνάστη. 
   Σίγουρα όλο και κάποιον θα ξέχασα που δεν βρήκα, ψάχνοντας πρόχειρα, στη λίστα. Όπως, π.χ. εκείνον τον αντιπαθητικό  και κακότροπο Ιταλό με το… μαστίγιο που σου δίνει την αίσθηση πως γιά να φας θα πρέπει πρώτα να τις… «φας»!


   Από το… πακέτο εξαιρώ την ωραία εκπομπή της γαστριμαργικής λυκοφιλίας, το «Κάτι ψήνεται». Σ' αυτήν άπαντες, αφού ντερλικώσουν και ξεκοιλιαστούν, όλα τους ξινίζουν και όλα τους μύριζαν! Προβάλλουν συνεχώς  ανόητα και πικρόχολα επιχειρήματα και, αλληλοϋποβλεπόμενοι, βάζουν χαμηλούς βαθμούς, ο ένας στον άλλο, καθ’ όσον το μυαλό τους είναι στο… ψιλό που συνοδεύει την μεγαλύτερη βαθμολογία. Ο θάνατός σου, η ζωή μου! Νόστιμα πράγματα.

    
   Το πέπλο της φτώχειας καλύπτει πλέον την αστακομακαρονάδα της καλής εποχής και τα ντεμοντέ λαχανάκια των Βρυξελλών. Ο τραχανάς, το σπανάκι, η φέτα και το αυγό, πάνε σύννεφο. Μέχρι κι η εξαφανισμένη φάβα… νεκραναστήθηκε. Μάλιστα την προβάλλουν και ως…. γκουρμέ!

    
   Τελικά, γράφοντας αυτή την ανάρτηση… πείνασα. Και -μιάμ, μιάμ, μιάμ-  τρέχω να ξελιγουριάσω στην τηλεόραση! Όλο και κάποιον θα πετύχω να μου χορτάσει την πείνα. Γιά επιδόρπιο όμως, όλα κι όλα, θα περιμένω το βράδυ τον… Παρλιάρο!

   Όσο γιά σας, καλή σας όρεξη. Ο Δρίσκας σας έχει μιά γιορταστική έκπληξη σήμερα. Μπουκιά σε συχώριο!


   ΥΓ. Χρόνια πολλά στις Άννες. Ιδίως σ’ αυτήν του χιονιά που με… ξεπάγιασε!  


1 σχόλιο: