Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ. (μυθιστόρημα)

                                              Μικρά, τυχαία αποσπάσματα
   

                                  ***

" Τελικά, ίσως και να μην υπάρχουν τόσοι πολλοί ασύμβατοι άξονες. Τουλάχιστον όσοι φαίνονται, ή όσους νομίζουμε έτσι. Πιθανόν κάποια ανώτερη δύναμη, κάποια αδιανόητη για το μέγεθος και το βεληνεκές του νου μας, να θεσπίζει και να ρυθμίζει τις εξελίξεις διαφορετικά, από ό,τι επιθυμούμε και επιδιώκουμε. Στα σοβαρά, ή παίζοντας μαζί μας. Να προδιαγράφει και να κατευθύνει τα γεγονότα έξω και πέραν από το οπτικό μας πεδίο και τις συλληπτικές ικανότητες του μυαλού μας. Ούτως ώστε αυτά να λειτουργούν σε διαδρομές και τροχιές που εμείς, απλά, τις λέμε τύχη, μοίρα, πεπρωμένο, και οι οποίες νομίζουμε ότι ακολουθούν τυχαίες πορείες. Το ανθρώπινο μυαλό έτσι το εισπράττει και έτσι το αντιλαμβάνεται.

   Ίσως όμως, οι τροχιές αυτές να μην είναι ούτε τόσο τυχαίες, ούτε τόσο ασύμβατες, όπως δείχνουν. Απλώς ακολουθούν φαινομενικά ασύμπτωτες διαδρομές πάνω σε ασύμβατους άξονες, που όμως σε κάποιες αποστάσεις και κάποια ύψη αυτοί διασταυρώνονται, ή και ταυτίζονται. Μπορεί ακόμη και να ακολουθούν παράλληλες πορείες, σε άλλους χώρους, υπερβατικούς και ασύλληπτους.

   Κάποιοι διατυπώνουν τέτοιους μύθους και απόψεις και κάποιοι άλλοι, πολλοί τους πιστεύουν. Μια τέτοια θεωρία θέλει τις κολώνες του Παρθενώνα, του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, προεκτεινόμενες νοερά στον ουρανό προς το άπειρο, να συναντώνται όλες κάπου στο Διάστημα. Όλες αυτές οι κολώνες, λέει η θεωρία, περνούν από το ίδιο σημείο!
   Θα μπορούσε, λοιπόν, οι διαδρομές των τριών αδελφών να μην ήσαν και τόσο ασύμβατες, όσο έδειχναν στο γήινο τμήμα τους. Ίσως από μια ανώτερη επιταγή, από μια ανεξήγητη μοίρα, κακή για τ’ ανθρώπινα μέτρα και την ανθρώπινη λογική, να είχε καθοριστεί το σημείο συνάντησής τους πολύ ψηλά. Μακριά από αδιάκριτα μάτια και βέβηλα μυαλά.
   Τρεις απλοί, ασήμαντοι άνθρωποι συναντιόνται σ’ ένα ραντεβού σε κάποιον άλλο χώρο, σε έναν άλλο κόσμο, στον οποίο μπορεί, ποιος ξέρει, ν’ ακολουθούν πλέον κοινή πορεία. Ποιος ξέρει και ποιος μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε. Πάντως κι οι τρεις έφτασαν συνεπείς στην ώρα τους, σ’ αυτό το καθορισμένο από τη Μοίρα, ραντεβού!  "

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου