Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η μαγεία των λέξεων στην υπηρεσία της υποκρισίας και της σκοπιμότητος.

Θέσεις - Απόψεις

   Η ελληνική γλώσσα , ως η πλουσιότερη του κόσμου, έχει την δυνατότητα απεικόνισης ολόκληρου του φάσματος των εννοιών, μέχρι την παραμικρότερη διαβάθμισή τους, καθώς και την απόδοση οιασδήποτε απόχρωσης αυτών. Άρα αποτελεί ιδανικό εργαλείο ρητορείας και επικίνδυνο όπλο αποπροσανατολισμού, υπεκφυγής, παραπλάνησης και υποκρισίας! Ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια κάθε λαοπλάνου, αλλά καλού χειριστού της, καθώς και κάθε άριστου λογοπλάστη και ευφάνταστου «παραμυθατζή». Γενικά, όλων εκείνων που από αρχαιοτάτων χρόνων αποκαλούσαν «δημαγωγούς».
   Κατά συνέπειαν, η έντεχνη χρησιμοποίηση λέξεων, ιδίως προς τις μη απόλυτα μορφωμένες μάζες, αλλοιώνει το νόημά τους και, με την κατάλληλη επίμονη υποστήριξη και παρερμηνεία, δημιουργεί λανθασμένες εικόνες ή εντυπώσεις που τις παρασύρει, κατά τη βολή του «ρήτορα», και οι οποίες καθιερώνονται τελείως στρεβλωτικά ως προς την λογική και την πραγματικότητα που εκφράζουν.

   Η λέξη που κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα, η λέξη «λαθρομετανάστης», αντιμετωπίζεται από μερίδα του λαού, συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης, ως εντελώς προσβλητικός και απαξιωτικός όρος. Και αυτό είναι ένα γραμματικό λάθος που προξενεί εντύπωση αφού η αριστερά, (γι’ αυτήν πρόκειται), έχει βγάλει αρκετούς και σημαντικούς λόγιους οι οποίοι σίγουρα γνωρίζουν τον αρχαίο όρο «λάθρα», που σημαίνει «κρυφά», (λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης, λαθραία, λάθρα βιώσας, κ.λπ.), και χαρακτηρίζει, κυριολεκτικά και χωρίς κανένα πρόσθετο κακό υπαινιγμό, την πεμπτουσία της ιδιότητος των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι όντως εισέρχονται στη χώρα «κρυφίως», δηλαδή μεταναστεύουν «λάθρα»!
   Άλλη δυσφημισμένη, από την αριστερή αγραμματοσύνη, λέξη είναι η περίφημη «καταστολή», η οποία εκτοξεύεται με άκρα περιφρόνηση, έως βδελυγμία, κατά των οργάνων της τάξεως, («δυνάμεις καταστολής»), τα οποία, όντως, έχουν καθήκον και αποστολή να καταστέλλουν την διασάλευση της τάξης και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους. Έτσι ξεχνούν, παραβλέπουν, ή αγνοούν πως και το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί δύναμη καταστολής των..... πυρκαγιών!
   Μία ακόμη παρεξηγημένη, ως προς την έννοιά της, φράση αποτελούν τα περίφημα «κεκτημένα δικαιώματα», με την οποία ο κάθε αφελής απαιτεί, ό,τι ..... είχε συνηθίσει, π.χ. την 
χυδαία, φιγουρατζήδικη «αστακομακαρονάδα» της πλαστής εποχής των παχιών αγελάδων, που θα πρέπει αυτή του παρέχεται εσαεί και ανεξάρτητα από το μπάχαλο της ελληνικής οικονομίας και της τσέπης του!
   Τελευταίος εξωραϊσμός λέξεων και φαύλη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής νοημοσύνης, αποτελεί η ανακοίνωση των περίφημων «κέντρων κλειστής φιλοξενίας» των λαθρομεταναστών, λες κι ο κόσμος σιτίζεται με «κουτόχορτο», και δεν βλέπει την τριπλή σειρά συρματοπλέγματος, στο κατά Σημίτη «μακέττο» (!), του περίφημου «κέντρου». Αφελής προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με παιχνιδίσματα λέξεων. Φανταστείτε να «φιλοξενείτε» κάποιον και να τον κλειδώνετε σ’ ένα δωμάτιο!
   Κλείνω με την τεράστια φενάκη του όρου «άσυλο», ο οποίος έχει τόσο πολύ τεντώσει, ώστε καλύπτει και προστατεύει τον κάθε Νιγηριανό μικροπωλητή που απλώνει την πραμάτεια του στο παρκάκι των προπυλαίων, το οποίο μπορεί, επίσης ανενόχλητος, να χρησιμοποιεί ως υπαίθρια τουαλέτα, (χέζε ψηλά κι αγνάντευε!), ή τεκέ, κατά την ανάγκη του, εν ονόματι της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών»! Φυσικά, κατ’ εφαρμογήν μιάς άλλης, φοβερά παρεξηγημένης λέξης, της λέξης «δημοκρατία», η οποία «σερβίρεται» πάντοτε αλά κάρτ, όπως το …. μοσχαράκι! (μοσχαράκι με πιλάφι, μακαρόνια, πατάτες, αρακά…, κ.λπ.). Ό,τι γουστάρει ο πελάτης! Δηλαδή η μικρή, αλλά μαχητική, μειοψηφία! Εννοείται, αριστερή πάντα, δημοκρατική και «προοδευτική»!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου